Czekolada poprawia ciśnienie. Zaskakujące wyniki badań
Kilka kostek ciemnej czekolady poprawia ciśnienie krwi. Już po miesiącu takiej słodkiej kuracji można zauważyć efekty. Należy jednak wybrać odpowiedni rodzaj czekolady.
1. Czekolada działa korzystnie na ciśnienie krwi
Badania przeprowadzone przez zespół doktora Telmo Pereira w Polytechnic Institute of Coimbra, z pewnością ucieszą niejednego smakosza czekolady.
Udowodniono, że ciśnienie krwi można regulować uzupełnieniem diety o kakaowe przysmaki. Wyniki badań opublikowano na łamach "Nutrition".
Czekolada może pomóc chorym na nadciśnienie. Należy jednak pamiętać o jednym, ważnym szczególe - prozdrowotne właściwości ma wyłącznie czekolada, która zawiera min. 90 proc. kakao.
Ciemna czekolada reguluje tętno i zwiększa elastyczność tętnic. To wszystko za sprawą flawanoli w niej zawartych. To silne antyoksydanty.
Flawanole pomagają również w utrzymaniu odpowiedniej masy ciała i poziomu insuliny oraz zapewniają szybsze gojenie ran. Mogą również działać korzystnie na nastrój.
W badaniu wzięło udział 30 dorosłych, którzy spożywali 20 g czekolady codziennie przez miesiąc. Część otrzymywała czekoladę o 55-procentowej zawartości kakao, pozostali czekoladę, w której kakao stanowiło 90 proc.
Przed i po eksperymencie sprawdzono stan ich tętnic, akcję serca, tętno i ciśnienie. W trakcie badań poproszono o wyeliminowanie z diety innych bogatych we flawanole produktów. Są to np. herbata czy jagody.
Największą poprawę stanu zdrowia odnotowano u badanych spożywających 90-procentową ciemną czekoladę. Te osoby miały średnio obniżone ciśnienie skurczowe o 3,5 mmHg i rozkurczowe o 2,3 mmHg.
U osób, które stosowały czekoladę mniej bogatą w kakao, ciśnienie spadło analogicznie o 2,4 mmHg i o 1,7 mmHg.
2. Mleko czekoladowe obniża ciśnienie i regeneruje po traningu
Korzystny wpływ na organizm może mieć również mleko czekoladowe. Badacze zauważali, że szczególnie sprawdza się w diecie sportowców. Pozwala zwiększyć możliwości organizmu, a także przyspiesza regenerację po treningu.
Odpowiedzialny za badania doktor Amin Salehi-Abargouei z Shahid Sadoughi University w Yazd w Iranie, podkreśla idealny skład mleka czekoladowego. Znajdziemy w nim węglowodany, białka, elektrolity, a także tłuszcze, flawonoidy, witaminy i minerały.
Dzięki spożyciu mleka czekoladowego poprawia się akcja serca u sportowców. Zmniejsza się poziom kwasu mlekowego, który może przyczyniać się do bolesnych skurczów mięśni.
Mleko czekoladowe może więc zastąpić popularne potreningowe koktajle. Dobrze regeneruje organizm po wysiłku fizycznym.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl