Czerwień allura. Niebezpieczny dodatek do żywności
Czerwień allura oznaczana jest w składach produktów jako E129. To ciemnoczerwony barwnik spożywczy. W Stanach Zjednoczonych używany jest w zastępstwie amarantu, który jest zakazany w tym kraju.
Barwnik ten został ostatnio obwiniony o niekorzystny wpływ na zachowanie dzieci. Po spożyciu cukierków z dodatkiem E129, dzieci robiły się bardzo nadpobudliwe i miały problemy ze skupieniem uwagi.
Zobacz galerię i dowiedz się, w jakich produktach znajduje się ten barwnik.
Zobacz też: Mniej popularne od borówek. Zawierają silne przeciwutleniacze
Sprzyja ADHD
Pierwsze doniesienia o szkodliwości E129 pojawiły się w latach 70. XX wieku. Amerykański pediatra Benjamin F. Feingold zauważył, że spożycie produktów zabarwionych allurą powoduje wiele objawów ubocznych u dzieci. Badacz był zdania, że spożycie E129 wiąże się z większą podatnością na ADHD (zespół nadpobudliwości z deficytem uwagi).
Ponadto dzieci spożywające dania z E129 częściej miały astmę i alergię (objawiającą się między innymi wysypką) oraz wykazywały problemy z układem pokarmowym.
Teorię Feingolda potwierdził także dr David Schab w 2004 roku, a w 2007 r. badania na ten temat przeprowadził Uniwersytet Medyczny w Southampton na grupie 1900 dzieci. Wnioski były identyczne - czerwień allura ma związek z nadpobudliwością i deficytem uwagi u dzieci.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Gdzie się znajduje?
Czerwień allura wykorzystywana jest do barwienia napojów gazowanych i niegazowanych. Znajdziemy ją także w słodyczach: żelkach, cukierkach, gotowych ciastkach, galaretkach w proszku, płatkach zbożowych, herbatnikach czekoladowych i kaszach.
W przemyśle kosmetycznym barwnik używany jest do barwienia kosmetyków kolorowych, m.in.. szminek.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Prosta czynność. Okazuje się, że zmniejsza ryzyko demencji
Czy jest groźny dla zdrowia?
Dzienna dopuszczalna dawka E129 to 7 mg na kilogram masy ciała. Na jej obecność w składzie produktów powinny uważać osoby nadwrażliwe na salicylany. Nie powinni jej spożywać także astmatycy, ponieważ wpływa na uwalnianie histaminy i potęguje duszności.
Związek jest szczególnie groźny w połączeniu z benzoesanem sodu.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Czy czerwień allura jest rakotwórcza?
Zgodnie z "Tabelą dodatków i składników chemicznych” B. Stathama – barwnik ten jest wskazany jako czynnik rakotwórczy.
W składzie czerwieni allura znajdziemy związek o nazwie p-krezydyna - to półprodukt pojawiający się przy wytwarzaniu barwników i pigmentów. Jak się okazuje związek ten powstaje z 4-chlorotoluenu, który wykazuje silne właściwości kancerogenne.
Również p-krezydyna jest kwalifikowana jako związek rakotwórczy. Trzy niezależne badania na gryzoniach potwierdziły, że p-krezydyna występująca w E129 za każdym razem powodowała raka u myszy, głównie dochodziło do wzrostu nowotworów przewodu pokarmowego. Niemniej nie było podobnych badań, które udowodniłyby, że czerwień allura działa także rakotwórczo na ludzi.
Wytyczne Unii Europejskiej
W Unii Europejskiej zastosowanie E129 ogranicza się do produktów cukierniczych i mięsnych. Niektóre kraje jednak świadomie stosują zakaz stosowania tego barwnika.
Nie znajdziesz go w produktach z Danii, Belgii, Szwajcarii, Francji i Szwecji.
W Polsce jest dopuszczony do użytku.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zobacz też: Nie tylko owsianka. Sprawdź, co na śniadania jedzą szczupłe osoby