Kasze, które królują na polskich stołach

Kasza to jeden z głównych składników kuchni wegańskiej. Ale coraz częściej goszczą na naszych stołach. Ze względu na swoje prozdrowotne właściwości i zawartość minerałów oraz witamin powinny na stałe wejść do domowego jadłospisu. W kuchni wykorzystujemy kilka rodzajów kasz.

Jedną z najbardziej znanych jest gryczana wytwarzana z gryki. Popularna jest także kasza jaglana wytwarzana z prosa. Natomiast perłowa i pęczak produkowane są z jęczmienia. Kasze to źródło skrobi, potrzebnej do prawidłowej pracy komórek i mózgu oraz witamin z grupy B. Zawierają także witaminę E, żelazo, potas, magnez, wapń oraz cynk i krzem. Są bogate w błonnik i węglowodany, dlatego powinny je jeść osoby z wysokim cholesterolem, ciśnieniowcy, cukrzycy. Kasze są bardziej wartościowe pod względem ilości i jakości składników odżywczych niż makaron czy ryż.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Dorota Krupińska-Ziętkowska

/ 5Kasza jaglana

Zawiera sporo żelaza i krzem, który działa pozytywnie na cerę, włosy. Wzmacnia kości i paznokcie oraz przyśpiesza przemianę materii. Lecytyna zawarta w gryce usprawnia mózg, poprawia koncentrację i pamięć. Kasza gryczana polecana jest osobom na diecie bezglutenowej. Pasuje do dań słodkich i wytrawnych z warzywami. Jest lekkostrawna, pożywna, więc dania z niej mogą spożywać osoby z problemami żołądkowymi. Neutralizuje kwasy żołądkowe i zmniejsza zgagę, gdyż jest zasadotwórcza. Wspomaga także trawienie.

/ 5Kasza gryczana

Obraz
© 123RF

Najpopularniejsza z kasz. Jest bogata w błonnik, zawiera go dwa razy więcej niż ryż, w 100 gramach jest 6 gramów tej substancji. Jedną z wielu zalet błonnika jest obniżenie cholesterolu. Dzięki potasowi reguluje ciśnienie krwi. Kasza gryczana nie zawiera glutenu, więc mogą ją spożywać osoby chore na celiakię i alergię. Żelazo i kwas foliowy w niej zawarte chronią przed anemią. Witamina E i rutyna występujące w gryce są silnymi przeciwutleniaczami i zapobiegają nowotworom. Kasza gryczana nie zakwasza organizmu. Można z niej przygotować naleśniki, placki. Cała kasza gryczana, (jest jeszcze łamana, zależy to od obróbki) niewskazana jest dla wrzodowców.

/ 5Kasza kukurydziana

Kaszę kukurydzianą otrzymuje się z rozdrobnionego ziarna kukurydzy. Ze względu na konsystencję porównuje się ją do kaszy manny. Zawiera spore ilości witaminy A, która chroni nasz wzrok i poprawia wygląd skóry. Dostarcza błonnika, witamin B1 i PP, oraz witaminę E. W ziarnach kukurydzy znajduje się także dużo selenu, który zwalcza wolne rodniki, poprawia pracę tarczycy i układu odpornościowego. W Meksyku przyrządza się z niej tortille, w Rumunii mamałygę, a we Włoszech polentę. Kaszka kukurydziana to przysmak niemowląt i dzieci. Nie uczula i jest lekkostrawna. Dobrze smakuje z mięsem.

/ 5Kasza jęczmienna

Obraz
© 123RF

Pęczak i perłowa to rodzaje kaszy jęczmiennej. Te produkty polecane są osobom, które mają wysoki cholesterol i miażdżycę ze względu na dużą zawartość błonnika. Dobra jest także dla osób cierpiących na wzdęcia, zaparcia czy bóle brzucha. Powinny spożywać ją matki karmiąc ponieważ zwiększa laktację. Spośród innych rodzajów kasz wyróżnia się dużą ilością wapnia, witaminy K. Wapń wzmacnia kości, a witamina K poprawia krzepliwość krwi. Zawiera także dużo cynku i potasu. W kuchni wykorzystywana jest jako składnik krupniku i pieczeni rzymskiej. Nadaje się do deserów i zup mlecznych. Świetnie komponuje się z warzywami i sosami mięsnymi.

/ 5Amartantus

Obraz
© 123RF

Amarantus czyli szarłat, to jedno z najstarszych zbóż świata. Jest cennym źródłem przyswajalnego białka. Zawiera także wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które chronią przed miażdżycą. Amarantus ma dużo więcej właściwości. Wspomaga układ odpornościowy, leczy stany zapalne. Zawiera skwalen, który chroni skórę przed promieniami UV i opóźnia procesy starzenia. Reguluje także pracę układu pokarmowego i obniża cholesterol dzięki zawartości błonnika. Amarantus polecany jest dla osób chorych na anemię, ze względu na dużą zawartość żelaza. Ma go pięciokrotnie więcej niż szpinak.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka