Kasze, które królują na polskich stołach
Kasza to jeden z głównych składników kuchni wegańskiej. Ale coraz częściej goszczą na naszych stołach. Ze względu na swoje prozdrowotne właściwości i zawartość minerałów oraz witamin powinny na stałe wejść do domowego jadłospisu. W kuchni wykorzystujemy kilka rodzajów kasz.
Jedną z najbardziej znanych jest gryczana wytwarzana z gryki. Popularna jest także kasza jaglana wytwarzana z prosa. Natomiast perłowa i pęczak produkowane są z jęczmienia. Kasze to źródło skrobi, potrzebnej do prawidłowej pracy komórek i mózgu oraz witamin z grupy B. Zawierają także witaminę E, żelazo, potas, magnez, wapń oraz cynk i krzem. Są bogate w błonnik i węglowodany, dlatego powinny je jeść osoby z wysokim cholesterolem, ciśnieniowcy, cukrzycy. Kasze są bardziej wartościowe pod względem ilości i jakości składników odżywczych niż makaron czy ryż.
Kasza jaglana
Zawiera sporo żelaza i krzem, który działa pozytywnie na cerę, włosy. Wzmacnia kości i paznokcie oraz przyśpiesza przemianę materii. Lecytyna zawarta w gryce usprawnia mózg, poprawia koncentrację i pamięć. Kasza gryczana polecana jest osobom na diecie bezglutenowej. Pasuje do dań słodkich i wytrawnych z warzywami. Jest lekkostrawna, pożywna, więc dania z niej mogą spożywać osoby z problemami żołądkowymi. Neutralizuje kwasy żołądkowe i zmniejsza zgagę, gdyż jest zasadotwórcza. Wspomaga także trawienie.
Kasza gryczana
Najpopularniejsza z kasz. Jest bogata w błonnik, zawiera go dwa razy więcej niż ryż, w 100 gramach jest 6 gramów tej substancji. Jedną z wielu zalet błonnika jest obniżenie cholesterolu. Dzięki potasowi reguluje ciśnienie krwi. Kasza gryczana nie zawiera glutenu, więc mogą ją spożywać osoby chore na celiakię i alergię. Żelazo i kwas foliowy w niej zawarte chronią przed anemią. Witamina E i rutyna występujące w gryce są silnymi przeciwutleniaczami i zapobiegają nowotworom. Kasza gryczana nie zakwasza organizmu. Można z niej przygotować naleśniki, placki. Cała kasza gryczana, (jest jeszcze łamana, zależy to od obróbki) niewskazana jest dla wrzodowców.
Kasza kukurydziana
Kaszę kukurydzianą otrzymuje się z rozdrobnionego ziarna kukurydzy. Ze względu na konsystencję porównuje się ją do kaszy manny. Zawiera spore ilości witaminy A, która chroni nasz wzrok i poprawia wygląd skóry. Dostarcza błonnika, witamin B1 i PP, oraz witaminę E. W ziarnach kukurydzy znajduje się także dużo selenu, który zwalcza wolne rodniki, poprawia pracę tarczycy i układu odpornościowego. W Meksyku przyrządza się z niej tortille, w Rumunii mamałygę, a we Włoszech polentę. Kaszka kukurydziana to przysmak niemowląt i dzieci. Nie uczula i jest lekkostrawna. Dobrze smakuje z mięsem.
Kasza jęczmienna
Pęczak i perłowa to rodzaje kaszy jęczmiennej. Te produkty polecane są osobom, które mają wysoki cholesterol i miażdżycę ze względu na dużą zawartość błonnika. Dobra jest także dla osób cierpiących na wzdęcia, zaparcia czy bóle brzucha. Powinny spożywać ją matki karmiąc ponieważ zwiększa laktację. Spośród innych rodzajów kasz wyróżnia się dużą ilością wapnia, witaminy K. Wapń wzmacnia kości, a witamina K poprawia krzepliwość krwi. Zawiera także dużo cynku i potasu. W kuchni wykorzystywana jest jako składnik krupniku i pieczeni rzymskiej. Nadaje się do deserów i zup mlecznych. Świetnie komponuje się z warzywami i sosami mięsnymi.
Amartantus
Amarantus czyli szarłat, to jedno z najstarszych zbóż świata. Jest cennym źródłem przyswajalnego białka. Zawiera także wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które chronią przed miażdżycą. Amarantus ma dużo więcej właściwości. Wspomaga układ odpornościowy, leczy stany zapalne. Zawiera skwalen, który chroni skórę przed promieniami UV i opóźnia procesy starzenia. Reguluje także pracę układu pokarmowego i obniża cholesterol dzięki zawartości błonnika. Amarantus polecany jest dla osób chorych na anemię, ze względu na dużą zawartość żelaza. Ma go pięciokrotnie więcej niż szpinak.