Powody, dla których warto jeść galaretkę
Kolorowe galaretki najczęściej kojarzą nam się z dzieciństwem. Rodzice kupowali je, wybierając w ten sposób "mniejsze zło". Tego typu deser to od lat świetna alternatywa dla ciast i słodkich lodów, często pojawiający się na stole po niedzielnym obiedzie. Jeśli galaretkę przygotujemy samodzielnie, na bazie soku i domowego syropu, możemy mieć pewność, że deser będzie zarówno smaczny, jak i zdrowy.
Warto wrócić do tego zwyczaju. Galaretka bez sztucznych barwników i dodatku cukru to produkt zawierający wiele cennych substancji odżywczych. Głównie chodzi tutaj o żelatynę, którą produkuje się ze skóry i kości zwierzęcych. Właśnie dlatego galaretka jest bogata w kolagen, witaminy, składniki mineralne oraz aminokwasy. Z jej zalet korzystano już wiele wieków temu.
Dlaczego jeszcze warto jeść galaretkę?
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO.
Zobacz również: Niewłaściwie przygotowany może być trujący. Jak oczyścić ryż z arsenu?
Usuwanie toksyn z wątroby
Zawarta w galaretce glicyna jest aminokwasem, który wspiera usuwanie toksycznych substancji z organizmu. Dodatkowo poprawia pracę organów wydalniczych. Dzięki niej oczyszczana jest wątroba – jeden z najważniejszych narządów w naszym ciele.
Galaretka to również źródło substancji, które wykazują działanie przeciwutleniające. Hamują one szkodliwy wpływ rozmnażających się wolnych rodników, tym samym aktywizując regenerację tkanek.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO.
Na bezsenność
Galaretka, a także wszystkie inne produkty z żelatyną w składzie, są bogactwem aminokwasów. Związki te z kolei poprawiają proces wydzielania się melatoniny, czyli hormonu potrzebnego nam do mocnego i dobrej jakości snu.
Większość galaretki to białko, które jest niezbędne do prawidłowej pracy naszego organizmu. Produkt, chociaż niskokaloryczny, dostarczy energii.
Dodatkowo, galaretka zawiera witaminę C i D, a także wapń i fosfor. To sprawia, że każdy z nas przynajmniej raz na jakiś czas powinien po nią sięgnąć. Przed zakupem warto jednak spojrzeć na skład. Cukier na pierwszym miejscu nie wróży nic dobrego.
- Barwniki w galaretkach mogą powodować działania niepożądane, np. reakcje alergiczne takie jak: nasilenie astmy czy pokrzywki, zwłaszcza u najmłodszych. Fakt, że produkt ten jest jednym z mniej kalorycznych deserów nie oznacza, że jest to w pełni zdrowy produkt. To nie kaloryczność produktów definiuje zdrowie - tłumaczy Joanna Skałecka, dietetyczka prowadząca fanpage "Joanna Trenerka Zdrowej Diety".
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO.
Zobacz też: Łapie cię choroba? Dodaj miód i wypij przed snem. Rano będziesz jak nowo narodzony
Dobra na trawienie
Galaretka wykazuje tzw. działanie hydrofilowe. Jej składniki aktywizują wiązanie płynów. Co to oznacza? Produkt wspomaga pracę układu trawiennego oraz niweluje wszystkie przykre dolegliwości zachodzące w żołądku i brzuchu. Dzięki galaretce soki żołądkowe na dłużej zostaną w żołądku.
Produkt zawiera też duże ilości glicyny – związku, który pozytywnie wpływa na błony śluzowe żołądka. Galaretka spożywana regularnie zapobiega pojawianiu się wrzodów.
- W przeważającej większości ogólnodostępnych galaretek znajdziemy mnóstwo cukru czy syropu glukozowo-fruktozowego. W tym wypadku nie możemy już oczekiwać pozytywnego wpływu galaretki na nasz organizm. Powszechnie uważa się, że wszelkiego rodzaju galaretki, ze względu na zawartość kolagenu, korzystnie wpływają na kondycję skóry, włosów i paznokci.
Jednak, aby wydać taki werdykt, trzeba całościowo spojrzeć na skład produktu. Całe szczęście, że na rynku znajdziemy też galaretki bez dodatku cukru czy słodzone np. ksylitolem. Po taki deser możemy sięgnąć, przeczytawszy oczywiście listę pozostałych składników - dodaje Joanna Skałecka.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO.
Sprawdź również: Sprawdź, jak wysokie ciśnienie atmosferyczne wpływa na twoje ciało
Na infekcje i bóle stawów
Galaretka niweluje też rozwijające się w organizmie stany zapalne, zapobiegając tym samym rozwijaniu się chorób przewlekłych. Silne działanie glicyny i przeciwutleniaczy ochrania tkanki przed panoszącymi się bakteriami.
W produkcie zawarte są także duże ilości cennego białka. Dzięki niemu galaretka dba o stan kości i stawów. Wspiera również procesy niszczenia się więzadeł i chrząstek, tym samym obniżając ryzyko pojawienia się chorób stawów.