Czerwone wino pomoże w leczeniu cukrzycy? Lekarz ma ważną radę

Badacze pod lupę wzięli kilka roślinnych ekstraktów obecnych w różnych rodzajach herbat, a także w białym i czerwonym winie. Wszystko z powodu inhibitorów alfa-amylazy i alfa-glukozydazy, które mogą być pomocne w walce z wysokim cukrem u chorych na cukrzycę typu 2. Sprawa nie jest jednak prosta, a eksperci, z którymi rozmawialiśmy, studzą entuzjazm.

Wino zawiera cenne dla diabetyka związki fenoloweWino zawiera cenne dla diabetyka związki fenolowe
Źródło zdjęć: © Pixabay
Karolina Rozmus

Czym jest enzym alfa-glukozydazy?

Hiperglikemia, czyli nieprawidłowy poposiłkowy wzrost glukozy we krwi, wiąże się z wystąpieniem cukrzycy typu 2, a także jej groźnych konsekwencji, w tym nadciśnienia i innych powikłań sercowo-naczyniowych, które mogą prowadzić nawet do zgonu. Badacze na łamach "Journal of Food Biochemistry" zaznaczają, że w związku z tym w leczeniu cukrzycy kluczowe jest utrzymanie prawidłowego poziomu glukozy z niewielkimi wahaniami.

Przeszkadzać w tym mogą dwa enzymy - alfa-amylaza i alfa-glukozydaza - odpowiadające za rozkład skrobi i wchłanianie glukozy w jelitach. Jednak ich zahamowanie może spowolnić proces absorpcji węglowodanów do krwiobiegu i tym samym zmniejszyć wyrzut glukozy po posiłku.

- Alfa-glukozydaza znajduje się w nabłonku jelita cienkiego i odpowiedzialna jest za rozkładanie dwucukrów. Zablokowanie tego enzymu sprawia, że część cukrów nie wchłania się w jelicie, co zapobiega nadmiernemu wzrostowi glukozy we krwi – mówi w rozmowie z WP abcZdrowie lek. med. Edyta Sekuła, diabetolog, internista i dietetyk z Harmony Medical w Krakowie.

- Mamy nawet jeden lek, który działa w mechanizmie blokowania alfa-glukozydazy, choć nie jest on lekiem pierwszego wyboru. Jego stosowanie wiąże się czasem z określonymi skutkami ubocznymi: może powodować wzdęcia i biegunki. Zwłaszcza w przypadku nieprzestrzegania zaleceń żywieniowych, kiedy cukrów w diecie jest dużo i ich nadmiar ulega fermentacji w jelicie – dodaje ekspertka.

Naukowcy z University of Massachusetts Amhers postawili hipotezę, że zawarte w herbacie i winie istotne fitochemikalia mają potencjał blokowania enzymu alfa-glukozydazy i mogą być istotną strategią dietetyczną w leczeniu diabetyków. Mowa o fenolach, wśród których wyróżniamy flawonoidy, kwasy fenolowe czy polifenole nieflawonoidowe. W odróżnieniu od leków wykazujących podobne działanie, nie grożą skutkami ubocznymi w postaci zaburzeń trawienia.

Składniki fenolowe hamują wchłanianie cukru

Naukowcy zbadali czerwone i białe wino oraz cztery rodzaje herbat: czarną, oolong, białą i zieloną. Wnioski? Wszystkie napoje miały zdolność do hamowania enzymu związanego z gospodarką węglowodanową (alfa-glukozydazy - przyp. red.).

"Główne składniki fenolowe czerwonego wina to kwas kawowy, kwas kumarowy, kwas galusowy i kwercetyna. Z kolei herbaty to kwas protokatechowy, kwas kawowy, kwas kumarowy i kwas galusowy. Te związki fenolowe wiązano z wysoką aktywnością hamującą alfa-glukozydazę" – piszą badacze, dodając, że może to oznaczać skuteczną terapię hiperglikemii poposiłkowej.

- Wino znane jest z tego, że zawiera silny antyoksydant – resweratrol. To substancja, która bardzo łatwo wchodzi w reakcje z wolnymi rodnikami mającymi zdolność do uszkadzania naszych komórek, mitochondriów, DNA - mówi w rozmowie z WP abcZdrowie dietetyk z Centrum Medycznego Damiana, mgr Celina Całka-Kinicka.

- To związek z grupy polifenoli, który znajduje się w dużej ilości w skórkach czy pestkach winogron, więc takie wina jak czerwone czy różowe będą bogactwem właśnie tego związku. Z kolei wina produkowane z samego miąższu winogron mają znacznie mniejsze ilości polifenoli, przez co ich wpływ na zdrowie nie jest taki znaczny - dodaje.

Co ciekawe, największą aktywność hamującą enzym miały ekstrakty z herbaty, zwłaszcza z czarnej. Jednak również wyciągi z wina wykazały zaskakującą skuteczność, przy czym ekstrakt z czerwonego wina był znacznie skuteczniejszy w porównaniu do wina białego.

Alkohol w diecie diabetyka?

Warto przypomnieć, że badacze wzięli pod uwagę ekstrakty roślinne, których działanie jest ściśle związane ze zdolnościami antyoksydacyjnymi polifenoli. Te z kolei możemy odnaleźć w wielu produktach w diecie i nie ma tu mowy o alkoholu.

Diabetolog podkreśla, że pokarmy roślinne w diecie diabetyka są faktycznie nieocenione, głównie z uwagi na błonnik, który również spowalnia wchłanianie glukozy w jelicie, ale też określone witaminy oraz właśnie polifenole.

- Ich główną zaletą jest przede wszystkim potencjał antyoksydacyjny. W cukrzycy obserwuje się bowiem nasilone zjawisko stresu oksydacyjnego. Z nadmiarem cukru uruchomieniu ulegają pewne procesy enzymatyczne, które sprzyjają utlenianiu cholesterolu czy glikacji białek i tworzeniu większej ilości wolnych rodników. A to z kolei powoduje uszkodzenie różnych struktur komórkowych – tłumaczy ekspertka.

Dodaje też, że takich roślinnych związków, które mogą wspomagać zdrowie cukrzyka, jest całkiem sporo i nie znajdują się tylko w czerwonym winie.

- Jeśli mamy mówić o wpływie środków roślinnych na gospodarkę węglowodanową, to pomocnicze działanie w tym zakresie mają preparaty zawierające wyciąg z morwy, kozieradki, pokrzywa, owocnie fasoli, cynamon. Morwa zawiera substancje hamujące aktywność enzymów, które rozkładają cukry złożone w jelicie. To rzeczywiście zmniejsza wchłanianie cukrów do krwiobiegu i może w pewnym stopniu wpływać na obniżenie glikemii poposiłkowej, choć absolutnie farmakoterapii nie zastąpi - tłumaczy lek. med. Sekuła.

A co z alkoholem?

- Alkoholu jako lekarze nie zalecamy, ale faktycznie zawartość polifenoli w czerwonym winie – głównie resweratrolu – sprawia, że ten rodzaj trunku ma pewne wartości dodane. Obserwuje się rzeczywiście wpływ na zwiększenie cholesterolu HDL, działanie przeciwmiażdżycowe i ochronne na naczynia krwionośne. Jest to zasługa polifenoli, a nie alkoholu. Żadnego alkoholu nie powinny spożywać osoby z dyslipidemią, hipertriglicerydemią i po zapaleniu trzustki – wyjaśnia lek. med. Sekuła i podkreśla, że ewentualna bezpieczna dobowa dawka alkoholu dla cukrzyka to około 30 g w przypadku mężczyzn i 20 g w przypadku kobiet.

W rzeczywistości spożywanie alkoholu przy takim schorzeniu, jakim jest cukrzyca, to skomplikowana kwestia.

- Zależy ona od kilku czynników. Przede wszystkim od chorób towarzyszących cukrzycy czy leków, jakie są stosowane i ryzyka hipoglikemii. Alkohol hamuje glukoneogenezę, czyli produkcję glukozy w wątrobie. W przypadku insulinoterapii spożycie alkoholu może wiązać się z ciężką hipoglikemią – tłumaczy.

- Jeśli cukrzyk chce sięgnąć po alkohol, powinien pamiętać o częstszej kontroli glikemii na glukometrze oraz zjedzeniu przekąski, aby zapobiegać ewentualnym spadkom cukru - radzi lek. med. Sekuła.

- Największym problemem jest zawartość alkoholu w czerwonym winie, a alkohol jest związkiem mającym negatywny wpływ na nasze zdrowie, poczynając od układu trawiennego, a na potencjale kancerogennym kończąc. Więc sięgając po lampkę wina, warto się zastanowić, czy faktycznie korzyści związane z aktywnymi związkami antyoksydacyjnymi przewyższają negatywne skutki alkoholu - podsumowuje Całka-Kinicka.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka