Czy wiesz, które owoce zawierają najwięcej cukru, a które najmniej?
Mówi się, że „cukier odżywia mózg”. I rzeczywiście, jest niezbędny do jego prawidłowego funkcjonowania. Cukier stymuluje produkcję dopaminy oraz serotoniny, które sprawiają, że mamy lepsze samopoczucie. Ale wszystko w nadmiarze szkodzi. O ile jesteśmy świadomi tego, jakie konsekwencje może nieść ze sobą zbyt duże spożycie sacharozy (cukru spożywczego), to niewielu z nas wie, że również fruktoza, cukier zawarty w owocach, podwyższa poziom glukozy we krwi, a także sprzyja tyciu. Dlatego przy wyborze owoców zwróćmy uwagę na ich wartości odżywcze. Czy wiesz, które z nich zawierają najwięcej cukru, a które najmniej?
Daktyle
Daktyle, zarówno suszone, jak i surowe, to skarbnica prostych cukrów – zawierają ich aż 63,3 proc. Mimo że powinny na nie uważać osoby będące na diecie, to są polecane przy wzmożonym wysiłku fizycznym. Chociaż są bardzo słodkie, nie możemy im odmówić właściwości prozdrowotnych. Mieszkańcy krajów arabskich nazywają daktyle „chlebem życia”. Ich właściwości udowodnili naukowcy z Instytutu Technologii Technion w Hajfie. Badania wykazały, że owoce te regulują poziom cholesterolu we krwi, chroniąc nas przed miażdżycą, zawałem serca, chorobą wieńcową i udarem mózgu. Ponadto zawierają przeciwutleniacze i salicylany o działaniu identycznym jak aspiryna.
Zobacz także: Kiedy owoce mogą zaszkodzić?
Winogrona
Kiść winogron zawiera około. 5 kostek cukru, dlatego owoców tych powinni unikać cukrzycy. Ale dietetycy przekonują, że mimo takiej zawartości cukru winogrona nie tuczą. Dlaczego tak się dzieje? Owoce te mają niski indeks glikemiczny (IG-45), a ponadto zawierają dobroczynną dla naszego organizmu substancję, jaką jest reswaratol. To on odpowiada za redukcję masy ciała, przyczyniając się do rozpadu lipidów w tkankach. Najwięcej reswaratolu odnajdziemy w skórce czarnych winogron. Z kolei najwięcej cukru zawierają suszone winogrona. W rodzynkach znajduje się około 60 gramów cukru.
Liczi
Szklanka tego egzotycznego owocu to aż 29 gramów cukru. Mimo to od wieków jest wykorzystywany w medycynie chińskiej, lecząc przeziębienie, ból gardła, kaszel i ból w klatce piersiowej. Poza tym liczi to bogate źródło witaminy C, która wzmacnia naszą odporność, oraz witamin z grupy B, wpływających na system nerwowy. Ponadto owoc ten zawiera liczne składniki mineralne: potas, wapń, magnez, żelazo i fosfor. To także źródło błonnika pokarmowego i ważnych antyoksydantów, chroniących komórki w organizmie przed procesem starzenia.
Zobacz także: Warzywa i owoce wolne od pestycydów
Grejpfruty
Owoce to, obok warzyw, najzdrowsze produkty żywnościowe. O ile powinniśmy uważać na te, które zawierają najwięcej fruktozy, to bez większych ograniczeń możemy spożywać te, które mają w sobie niewiele cukru. Należą do nich chociażby grejpfruty. Zawartość cukrów nie przekracza w nich 5 gramów, dlatego są częstym składnikiem diety odchudzającej. Ponadto mają zbawienny wpływ na serce, regulują ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Ale uwaga! Mimo dużej dawki witaminy C, naturalnie wzmacniającej naszą odporność, jeżeli przyjmujesz leki, odczekaj przynajmniej godzinę od zażycia pastylki, ponieważ sok z grejpfruta wchodzi w interakcję z lekami, wzmagając ich działanie, co może być niebezpieczne dla zdrowia.
Żurawina
Niewiele cukru (do 4 gramów) zawiera również żurawina. Ponadto zawarte w niej proantocyjanidyny obniżają poziom cukru we krwi. Zatem jeżeli odchudzasz się i marzysz o słodkiej przekąsce, możesz bez wyrzutów sumienia podjadać żurawinę. Jej właściwości zdrowotne poznane zostały w połowie XIX wieku. Szereg badań ujawnił, że żurawina leczy infekcje pęcherza moczowego oraz wrzody żołądka. Ponadto wzmaga siłę skurczu mięśnia sercowego i chroni wątrobę. Na bazie żurawiny wyprodukowano wiele leków, także tych stosowanych przy anginie i przeziębieniu.
Zobacz także:Czy owoce i warzywa przestaną być zdrowe?
Awokado
Również niewiele cukru (maksymalnie 5 proc.) zawiera awokado. Mimo to uznawane jest za jeden z najbardziej kalorycznych owoców (w 100 gramach produktu znajduje się około 160 kcal, a więc w przeciętnej wielkości owocu mamy aż 430 kcal). Mimo to awokado, dzięki zawartości kwasu oleinowego, chroni układ krwionośny przed nagromadzeniem cholesterolu. To właśnie dzięki obecności wartościowego tłuszczu w tych owocach inne składniki odżywcze są lepiej przyswajane w organizmie. Oznacza to, że jeżeli dodamy awokado do sałatki, w której znajduje się pomidor, przyswoimy cztery razy więcej antynowotworowego likopenu z tego warzywa.