Czy wiesz, które owoce zawierają najwięcej cukru, a które najmniej?

Mówi się, że „cukier odżywia mózg”. I rzeczywiście, jest niezbędny do jego prawidłowego funkcjonowania. Cukier stymuluje produkcję dopaminy oraz serotoniny, które sprawiają, że mamy lepsze samopoczucie. Ale wszystko w nadmiarze szkodzi. O ile jesteśmy świadomi tego, jakie konsekwencje może nieść ze sobą zbyt duże spożycie sacharozy (cukru spożywczego), to niewielu z nas wie, że również fruktoza, cukier zawarty w owocach, podwyższa poziom glukozy we krwi, a także sprzyja tyciu. Dlatego przy wyborze owoców zwróćmy uwagę na ich wartości odżywcze. Czy wiesz, które z nich zawierają najwięcej cukru, a które najmniej?

#abcZdrowie_NaTropieMitów#abcZdrowie_NaTropieMitów
Źródło zdjęć: © Źródło: 123RF

/ 6Daktyle

Daktyle, zarówno suszone, jak i surowe, to skarbnica prostych cukrów – zawierają ich aż 63,3 proc. Mimo że powinny na nie uważać osoby będące na diecie, to są polecane przy wzmożonym wysiłku fizycznym. Chociaż są bardzo słodkie, nie możemy im odmówić właściwości prozdrowotnych. Mieszkańcy krajów arabskich nazywają daktyle „chlebem życia”. Ich właściwości udowodnili naukowcy z Instytutu Technologii Technion w Hajfie. Badania wykazały, że owoce te regulują poziom cholesterolu we krwi, chroniąc nas przed miażdżycą, zawałem serca, chorobą wieńcową i udarem mózgu. Ponadto zawierają przeciwutleniacze i salicylany o działaniu identycznym jak aspiryna.

/ 6Winogrona

Obraz

Kiść winogron zawiera około. 5 kostek cukru, dlatego owoców tych powinni unikać cukrzycy. Ale dietetycy przekonują, że mimo takiej zawartości cukru winogrona nie tuczą. Dlaczego tak się dzieje? Owoce te mają niski indeks glikemiczny (IG-45), a ponadto zawierają dobroczynną dla naszego organizmu substancję, jaką jest reswaratol. To on odpowiada za redukcję masy ciała, przyczyniając się do rozpadu lipidów w tkankach. Najwięcej reswaratolu odnajdziemy w skórce czarnych winogron. Z kolei najwięcej cukru zawierają suszone winogrona. W rodzynkach znajduje się około 60 gramów cukru.

/ 6Liczi

Obraz
© Źródło; 123RF

Szklanka tego egzotycznego owocu to aż 29 gramów cukru. Mimo to od wieków jest wykorzystywany w medycynie chińskiej, lecząc przeziębienie, ból gardła, kaszel i ból w klatce piersiowej. Poza tym liczi to bogate źródło witaminy C, która wzmacnia naszą odporność, oraz witamin z grupy B, wpływających na system nerwowy. Ponadto owoc ten zawiera liczne składniki mineralne: potas, wapń, magnez, żelazo i fosfor. To także źródło błonnika pokarmowego i ważnych antyoksydantów, chroniących komórki w organizmie przed procesem starzenia.

/ 6Grejpfruty

Obraz

Owoce to, obok warzyw, najzdrowsze produkty żywnościowe. O ile powinniśmy uważać na te, które zawierają najwięcej fruktozy, to bez większych ograniczeń możemy spożywać te, które mają w sobie niewiele cukru. Należą do nich chociażby grejpfruty. Zawartość cukrów nie przekracza w nich 5 gramów, dlatego są częstym składnikiem diety odchudzającej. Ponadto mają zbawienny wpływ na serce, regulują ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Ale uwaga! Mimo dużej dawki witaminy C, naturalnie wzmacniającej naszą odporność, jeżeli przyjmujesz leki, odczekaj przynajmniej godzinę od zażycia pastylki, ponieważ sok z grejpfruta wchodzi w interakcję z lekami, wzmagając ich działanie, co może być niebezpieczne dla zdrowia.

/ 6Żurawina

Obraz
© Źródło: 123RF

Niewiele cukru (do 4 gramów) zawiera również żurawina. Ponadto zawarte w niej proantocyjanidyny obniżają poziom cukru we krwi. Zatem jeżeli odchudzasz się i marzysz o słodkiej przekąsce, możesz bez wyrzutów sumienia podjadać żurawinę. Jej właściwości zdrowotne poznane zostały w połowie XIX wieku. Szereg badań ujawnił, że żurawina leczy infekcje pęcherza moczowego oraz wrzody żołądka. Ponadto wzmaga siłę skurczu mięśnia sercowego i chroni wątrobę. Na bazie żurawiny wyprodukowano wiele leków, także tych stosowanych przy anginie i przeziębieniu.

/ 6Awokado

Obraz

Również niewiele cukru (maksymalnie 5 proc.) zawiera awokado. Mimo to uznawane jest za jeden z najbardziej kalorycznych owoców (w 100 gramach produktu znajduje się około 160 kcal, a więc w przeciętnej wielkości owocu mamy aż 430 kcal). Mimo to awokado, dzięki zawartości kwasu oleinowego, chroni układ krwionośny przed nagromadzeniem cholesterolu. To właśnie dzięki obecności wartościowego tłuszczu w tych owocach inne składniki odżywcze są lepiej przyswajane w organizmie. Oznacza to, że jeżeli dodamy awokado do sałatki, w której znajduje się pomidor, przyswoimy cztery razy więcej antynowotworowego likopenu z tego warzywa.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka