5 z 7Makaron z warzywami
Zdecydowałeś się na danie z makaronem? Dodaj do niego tyle warzyw, ile zdołasz! Nie ma nic lepszego niż posiłek składający się z węglowodanów i porcji pieczarek, cukinii, pomidorów i oliwek.
Właśnie z takich warzyw przygotujesz smaczny sos. Po obiedzie polecamy zieloną herbatę i spacer. Kilogramy same polecą w dół.
Zdaniem ekspertów, najlepszy makaron to taki przygotowany al dente. Dlaczego? Gorąca woda rozkłada cząsteczki skrobi. W rezultacie organizm szybciej przekształca węglowodany w energię. Następuje wzrost poziomu glukozy we krwi, który równie szybko opada.
Efekt? Już kilka godzin po jedzeniu mamy ochotę na kolejny duży posiłek. Gotujmy więc al dente.
Zobacz też: O jakich chorobach może świadczyć ból oczu?