Trwa ładowanie...

Czy każda woda butelkowana jest wodą mineralną? Czym charakteryzuje się woda mineralna?

W każdym sklepie możemy spotkać wiele butelek z wodą. Są one większe lub mniejsze. Do wyboru mamy również wody gazowane lub niegazowane. Potocznie wody butelkowane nazywane są mineralnymi, jednak nie jest to prawidłowe określenie.

1. Czym jest woda butelkowana?

Woda butelkowana jest to woda pitna sprzedawana w butelkach. Wbrew pozorom nie każda woda jest przeznaczona do picia przez wszystkich. Są osoby, które nie mogą spożywać wód wysokozmineralizowanych lub zawierających konkretne minerały.

Niemowlęta w ogóle nie powinny pić wody mineralnej. Dla nich i dla osób starszych lepsza będzie woda źródlana. Z kolei niektórzy powinni spożywać wodę z wysoką zawartością minerałów, by uzupełnić ich poziom w organizmie. Wszystko zależy od zapotrzebowania.

2. Podział wód butelkowanych

W Polsce można spotkać:

  • naturalne wody mineralne – wydobywane z podziemi, czyste chemicznie i mikrobiologicznie. Mają stabilny skład mineralny oraz korzystnie działają na zdrowie człowieka;
  • wody źródlane – wydobywane z płytszych warstw, więc mają niski stopień mineralizacji. Może je spożywać każdy bez względu na wiek czy stan zdrowia;
  • wody mineralne lecznicze – wyjątkowe wody mineralne, które mają w swoim składzie przynajmniej jeden pierwiastek działający leczniczo albo profilaktycznie. Systematyczne ich picie powinno być konsultowane z lekarzem i poprzedzone badaniami. Nie powinny być spożywane przez osoby z nadciśnieniem tętniczym, chorobami nerek oraz przez dzieci;
  • wody stołowe – sztucznie przygotowane mieszanki wody źródlanej i wody bogatej w minerały lub w sole mineralne o znaczeniu fizjologicznym (magnez, sód, siarczany, węglany, chlorki, wapń, wodorowęglany). Przede wszystkim są one przeznaczone dla sportowców i osób, które pracują w trudnych warunkach termicznych.

3. Czym są i jak dzielimy wody mineralne?

Wody mineralne są pierwotnie czyste i naturalnie nasycone składnikami mineralnymi. Wydobywa się je z podziemnych ujęć. Woda taka nie wymaga uzdatniania, więc może być butelkowana bezpośrednio po wydobyciu.

Wody mineralne są klasyfikowane w zależności od stopnia mineralizacji i dzieli się je na:

  • wysokozmineralizowane (mineralizacja od 1500 mg/l),
  • średniozmineralizowane (mineralizacja od 500 do 1500 mg/l),
  • niskozmineralizowane (mineralizacja poniżej 500 mg/l).

Mineralne wody wysokozmineralizowane zawierają duże ilości składników mineralnych mających wpływ na organizm człowieka. Są to wody twarde, które mają wyrazisty smak.

Dzięki nim niwelowane są niedobory poszczególnych pierwiastków, np. sodu, wapnia, magnezu. Mogą być pite przede wszystkim w okresach wzmożonego pocenia się oraz przez osoby o zbyt niskim poziomie składników mineralnych.

Wody wysokozmineralizowane mają funkcję profilaktyczno-zdrowotną, jednak należy podchodzić ostrożnie do ich systematycznego spożywania, gdyż zarówno niedobory składników mineralnych, jak i ich nadmiar są niebezpieczne dla zdrowia.

Mineralne wody średniozmineralizowane nie są tak twarde i mają łagodniejszy smak niż te wysokozmieralizowane. Zawierają umiarkowane ilości składników mineralnych, więc nie zaburzają równowagi elektrolitycznej w organizmie ludzkim. Niewielka zawartość soli mineralnych sprawia, że są smaczniejsze od wody źródlanej, a jednocześnie nie trzeba kontrolować ilości, jaką spożywamy.

Można ją pić bez ograniczeń w celu gaszenia pragnienia i nawadniania.

Naturalną wodą mineralną o średniej zawartości minerałów (650 mg/l) jest Nałęczowianka. Prawie nie ma w niej azotynów i azotanów, co oznacza, że jest czysta chemicznie. To woda niskosodowa, a w jej składzie dominuje wapń i magnez.

Mineralne wody niskozmineralizowane są tożsame z wodą źródlaną, która najlepiej sprawdza się w domu – do przygotowywania potraw, robienia soków czy parzenia herbaty albo kawy. Niewielka ilość składników mineralnych sprawia, że może być podawana zarówno dzieciom, jak i osobom dorosłym.

Nie ma ograniczeń w jej spożywaniu, choć picie w celu ugaszenia pragnienia nie jest do końca korzystne dla człowieka. Woda źródlana rozrzedza elektrolity, więc w większych ilościach może zaburzyć równowagę wodno-elektrolitową w organizmie.

Wody butelkowane są dobrą alternatywą dla wody z kranu – szczególnie jeśli mamy wątpliwości, czy jej jakość jest wysoka. Pamiętajmy jednak o tym, że należy przechowywać je w chłodnym i zacienionym miejscu. Nie powinniśmy pić bezpośrednio z butelki i zawsze trzeba ją zakręcać, by do środka nie dostały się żadne bakterie.

Partnerem artykułu jest Nałęczowianka

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.