Czy masło orzechowe jest zdrowe?
Masło orzechowe na polske półki trafło z Ameryki i bardzo szybko zostało przyjęte jako zdrowy zamiennik wszelkch słodkch przekąsek. Należy do produktów stosunkowo mało przetworzonych, a w jego składzie znajduje się zawyczaj około 90% prażonych orzechów, oleje, w niektórych również sól i cukier. Wytwarzane jest w procesie prażenia (nawet do 200 stopni) głównie orzechów ziemnych. Co raz częściej jednak w sklepach można zauważyć masło z orzechów arachidowych, nerkowca, a nawet włoskich. W łatwy sposób można wykonać domowe masło orzechowe. Wystarczy wziąć dowolną ilość orzechów i zblendować je na gładką masę. Można dodać niewelką ilość oleju kokosowego i ksylitolu lub stewii do osłodzenia.
Masło orzechowe na diecie
Wiele osób martwi się, że jedzene masła orzechowego to kolejny krok do otyłości. Strach ten jednak jest bezpodstawny. Tak naprawdę, ludzie, którzy jedzą orzechy lub masło orzechowe przynajmniej dwa razy na tydzień mają dużo mniejsze szanse przybrać na wadze, niż ci którzy nie jadają tych produktów. Masło orzechowe jest bogate w białko, przez co często polecane jest na diecie. Białko powoduje wrażene uczucia pełności, a dzięki zdrowej przekąsce połączonej z masłem orzechowym mamy mnejszą ochotę na podjadanie. Białko to element każdej komórki ciała ludzkiego, dlatego jest bardzo ważne w budowie tkanki mięśniowej i neutralizowanu wolnych rodników z organizmu, które przycznają się m.in. do osłabienia odporoności organizmu.
Pozytywny wpływ na serce
Jeżeli masło orzechowe wysokiej jakości jest spożywane w umiarkowanych ilościach, może pozytywnie wpłynąć na zdrowie twojego serca, główne dzięki dużej ilości tłuszczów nienasyconych. Dodatkowo regularne jedzenie masła w odpowiednich ilościach może wspomóc ochronie serca przed zawałem. Duża część społeczeństwa boryka się również z nadmiarem sodu w organiźmie, który przyczynia się do nadciśniena tętniczego. Masło orzechowe jest źródłem potasu, który pomaga w zwalczaniu nadmaru sodu z organizmu i obniża ciśnienie krwi.
Zdrowe tłuszcze
Wiele osób martwi się, że masło orzechowe posiada dużą zawartość tłuszczu. Jednak masło orzechowe zawiera więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych niż tłuszczów nasyconych. Oznacza to, że masło orzechowe jest świetnym źródłem "zdrowego tłuszczu", podobnie jak oliwa z oliwek i awokado. Tłuszcze nienasycone pomagając w przyswajaniu wtaminy A, D, E i K, a w połączeniu z białkiem dają organizmowi dużą dawkę energii na cały dzień.
Masło pełne witamin
Jedna porcja masła orzechowego zawiera: około 49g magnezu, który jest doskonały do budowy kości i regeneracji mięśni, 17 mg witaminy B6, która pomoga zwiększyć odporność. W maśle orzechowym można również znaleźć niewielką ilość cynku, który wspomaga odporność. Masło orzechowe posiada nie tylko mnóstwo białka. W dwóch łyżeczkach masła znajdaje się 2 gramy błonnika. Odpowiednie spożycie błonnika jest ważne dla zdrowego funkcjonowania ciała, ponieważ wspomaga trawiene i oczyszcza organizm.
Antyrakowe masło
Szereg badań wykazuję, że masło orzechowe może dzałać przeciwrakowo. To wszystko za sprawą zawartego w maśle orzechowym kwasu foliowego, filosterolu, kwasu fitynowego, który jest uważanny za jeden z bardziej skutecznych środków naturalnych wpływających na zdrowie komórek całego organizmu oraz resweratrolu, który jest przeciwutleniaczem i ma działanie przeciwgrzybiczne.
Jak kupić odpowiednie masło orzechowe?
Trzeba pamiętać, że nie każde masło orzechowe jest zdrowe. Zawsze warto spojrzeć na skład i sprawdzić czy głównym składnikiem są orzechy (często może zawierać sztuczne składniki wzmacniające smak). Na rynku możemy znaleźć masło z zawartością soli i cukru, jednak naturalne masło orzechowe jest lepszym rozwiązaniem. Można również zaopatrzyć się w masło orzechowe z dodatkiem siemienia lnianego, które posada zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3.