Czy od mięsa można dostać raka?

W 2015 roku 22 wybitnych naukowców zebrało się w Lyonie we Francji pod egidą Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem, aby ustalić, czy istnieje powiązanie między spożyciem mięsa a zachorowalnością na raka.

Czy od mięsa można dostać raka?Czy od mięsa można dostać raka?
Źródło zdjęć: © pixabay.com

Przeanalizowali oni ponad 800 artykułów naukowych dotyczących tego problemu. Oceniali dwa rodzaje mięsa: czerwone i przetworzone. Mięso czerwone to wołowina, wieprzowina, jagnięcina i dziczyzna.

Mięso przetworzone to mięso po obróbce, na przykład poprzez solenie, wędzenie lub fermentowanie. Mięso przetworzone to najczęściej wieprzowina (np. bekon lub wędzona szynka), ale też mięso z kurczaka, wątróbka albo krew.

Po przeanalizowaniu wszystkich artykułów naukowcy doszli do wniosku, że zarówno czerwone mięso, jak i przetworzone prawdopodobnie mogą powodować raka.

6 objawów, które alarmują o brakach żelaza

Przyczyna nie jest jeszcze znana, ale przypuszczalnie chodzi o połączenie różnych czynników. Okazało się, że największy związek ze spożyciem mięsa ma rak jelita grubego, ale istnieją też powiązania z nowotworem trzustki i prostaty.

Wiadomo, że mniej więcej co piąty przypadek raka jelita grubego spowodowany jest spożyciem czerwonego mięsa, i jeśli wszyscy mieszkańcy Wielkiej Brytanii przestaliby jeść czerwone mięso, skutkowałoby to liczbą zachorowań na raka jelita grubego o 8800 mniejszą każdego roku.

Jedząc jedną parówkę dziennie (ok. 350 g przetworzonego mięsa tygodniowo), zwiększamy ryzyko wystąpienia raka jelita grubego o 18 proc.

Dla porównania, jeśli zaczniemy palić, ryzyko zachorowania na raka płuc wzrośnie o 1500 proc.

Wzrost ryzyka o 18 proc. może więc się wydawać nieznaczny. Jedzenie przetworzonego mięsa nie jest zatem równie rakotwórcze co palenie papierosów, ale samo zrozumienie, że produkt spożywczy może zwiększyć ryzyko zachorowania, daje jednak do myślenia.

Czy chcę to zaserwować na obiad? A może papieros na deser? Jakkolwiek na to spojrzeć, parówka znajduje się wraz z azbestem, arszenikiem i radonem na liście substancji kancerogennych (nawet jeśli szkodzą w różnym stopniu).

Czy od mięsa można dostać raka?
Czy od mięsa można dostać raka? © pixabay.com

Fragment pochodzi z książki "Jedzenie, mity i nauka"

Jedzenie dotyczy każdego. Jest niezbędne do życia, może poprawić jego jakość, ale może też być traktowane jako zło konieczne i strata czasu. W kwestii tego, co powinno się jeść, aby zachować zdrowie, opinii jest nieskończenie wiele.

W tej książce Frida Duell prowadzi nas przez takie właśnie fakty i pseudo-fakty, a także mity dotyczące żywności. Informacje popularnonaukowe łączy z przepisami na zdrowe dania, takie jak wegańskie pad thai czy prażone w miodzie brzoskwinie z mascarpone i tymiankiem. Wszystkie zaproponowane potrawy – od śniadań do słodkości – są łatwe w przygotowaniu i szybko mogą się pojawić na stole.

Frida Duell pracuje w Szpitalu Uniwersyteckim Karolinska (Karolinska Universitetssjukhuset) w Sztokholmie. Wcześniej była główną redaktorką czasopisma "Moderna Läkare” oraz pisała artykuły popularnonaukowe.

Więcej na stronie Wydawcy. marginesy.com

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka