Czy owoce i warzywa przestaną być zdrowe?

Według nowych badań, których wyniki zamieszczono w międzynarodowym magazynie internetowym „PLoS ONE” – warzywa i owoce, które dostarczają największej porcji witamin i składników mineralnych oraz błonnika, są w dużej mierze zależne od pszczół i innych zapylających kwiaty zwierząt. Problem w tym, że ilość naturalnych zapylaczy spada z dnia na dzień, co może zmniejszyć zasobność owoców i warzyw w niezbędne składniki odżywcze, oddziałując przez to negatywnie na ludzkie zdrowie.

Czy owoce i warzywa przestaną być zdrowe?Czy owoce i warzywa przestaną być zdrowe?
Źródło zdjęć: © Zdjęcie straganu z owocami i warzywami / Shutterstock

Składniki odżywcze a proces zapylenia

Nowe badania zostały przeprowadzone przez komisję od procedur interdyscyplinarnych, złożoną z ekologów zajmujących się procesem zapylenia oraz eksperta od żywienia. Grupa badaczy wykazała, że to właśnie rośliny zapylone przez zwierzęta zawierają większość odżywczych lipidów,

witamin A , C i E oraz dużą porcję minerałów, takich jak wapń , fluor i żelazo . Wzrost plonów spowodowany zapyleniem przez zwierzęta jest zjawiskiem globalnym. Naukowcy uważają więc, że zachwianie takiej równowagi mogłoby mieć drastyczne skutki dla odżywiania człowieka. Jak naukowcy doszli do takich wniosków? Udowodnili, że jeśli chodzi o globalną dostawę plonów, tylko te rośliny, które zostały zapylone naturalnie, zawierają kluczowe witaminy i inne składniki odżywcze , które mogą obniżyć ryzyko wystąpienia nowotworów i chorób serca.

Do związków fitoaktywnych należą: karotenoidy, likopen i beta-kryptoksantyna. Można je znaleźć w kolorowych owocach – czerwonych, pomarańczowych i żółtych. Inne ważne antyoksydanty – różne formy witaminy E i około 90% witaminy C – występują w plonach zapylonych przez pszczoły. Kluczowe minerały potrzebne do prawidłowego rozwoju kości i zębów, takie jak wapń i fluor, także są wytwarzane w dużych ilościach w roślinach zapylanych naturalnie. Źródła wapnia, jak np. ziarna sezamu, migdały, są szczególnie ważne w regionach, gdzie produkcja wyrobów mlecznych jest niemożliwa z powodów kulturowych, środowiskowych czy finansowych. Rośliny zapylone przez zwierzęta, które były obiektem badań, różnią się znacznie w poziomie zależności od naturalnego zapylenia. Wiele z nich może zostać zapylona także przy użyciu alternatywnych mechanizmów, jak działanie wiatru albo samozapylenie. Mimo tego, naukowcy szacują, że do 40% najważniejszych składników diety dostarczanych przez owoce i warzywa mogłoby zostać utracone, gdyby nie działanie ** naturalnych zapylaczy. **

Spadek liczby zapylaczy

Problem w tym, że ostatnimi laty liczba pszczół i innych zwierząt zapylających drastycznie spadła w różnych częściach świata. Wielu rolników jest zależnych od europejskich pszczół w związku z produkcją miodu, dlatego też często importują je sezonowo, aby zapyliły ich plony. Pszczoły europejskie cierpią jednak z powodu strat spowodowanych chorobami, pestycydami i brakiem odpowiedniej roślinności. „Dzicy” zapylacze wykonują swoją pracę bez konieczności wydawania pieniędzy na ich utrzymanie. Problem w tym, że i ta grupa staje się coraz mniejsza. Spadek liczebności jest wynikiem ograniczania ich naturalnego środowiska wskutek zbyt intensywnych działań rolniczych, opierających się na bazującej na agrochemii monokulturze. Wyniki badań przeprowadzonych przez naukowców podkreślają potencjalny wpływ spadku liczebności naturalnych zapylaczy na ludzkie zdrowie.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka