Czy suszona wołowina jest zdrowa? Sprawdź co zawiera popularny przysmak
Prekursorami w suszeniu mięsa byli północnoamerykańscy Indianie oraz ludy południowoafrykańskie. Przekąska była przeznaczona na trudniejszy czas, kiedy brakowałoby świeżej dostawy mięsa.
Tradycyjne suszone mięso, bez zbędnych dodatków dostarcza nam zarówno cennych związków mineralnych jak i doskonałego smaku. Sprawdź, jakie właściwości zdrowotne dostarcza wołowy przysmak.
Na kolejnym slajdzie zobaczysz WIDEO i dowiesz się, jakie właściwości zdrowotne posiada suszona wołowina.
Sprawdź koniecznie: Nie masz planów na wakacje? Nie martw się mamy dla ciebie propozycję
Białko
Białko jest niezbędnym składnikiem zbilansowanej i zdrowiej diety. Budulcem mięśni i dostawcą aminokwasów. Nasz organizm nie potrafi magazynować białek ani substancji, z których są zbudowane (wspomnianych aminokwasów), dlatego muszą być one regularnie dostarczane wraz z pożywieniem.
Dietetycy apelują, by dzienna dawka wynosiła 46 g białka dla kobiet i 56 g dla mężczyzn. Suszona wołowina pod tym względem przoduje wśród innych mięs. Jeden kawałek dotracza co najmniej 9 g białka. Warto o tym pamiętać, kiedy będziemy sięgać po pożywną przekąskę.
Sprawdź koniecznie: Zbilansuj swoją dietę o białko
Tłuszcze
W procesie suszenia mięso pozbawione zostaje wody. To najcięższa i najmniej potrzebna substancja. Wszystko pozostałe: białko, witaminy i minerały, po wysuszeniu przyjmują lekką i skondensowaną formę.
A jak wygląda sprawa z kalorycznością? Jeden pasek suszonej wołowiny odpowiada porcji steku. I warto o tym pamiętać. W 100 g suszonej wołowiny znjadziemy 255 kcal. To mniej w porównaniu z wieprzowiną lub udkiem kurczaka.
Sprawdź koniecznie: Nie masz planów na wakacje? Nie martw się. Mamy dla ciebie propozycje
Sód
Mięso wołowe może poszczycić się małą zawartością sodu. Jednak dużo zależy od tego, czy spożywamy suszone mięso przygotowane przez nas samych czy jest to gotowy zakup. Poziom sodu w produkcie może się znaczaco różnić.
Należy pamiętać, że sód zatrzymuje płyny w organizmie, co może spowodować podwyższenie ciśnienia krwi i choroby serca. Dietetycy apelują o ograniczenie jego spożycia w codziennej diecie. Szczególnie jeżeli cierpimy na choroby serca czy podwyższone ciśnienie.
Sprawdź koniecznie: Czy można całkowicie zrezygnować z soli?
Cynk
Suszona wołowina jest także doskonałym źródłem witamin z grupy B, żelaza i cynku. Przekąska jest wolna od azotanów i chemicznych wzmacniaczy smaku. Pamiętajmy, że cynk wspomaga wiele funkcji w naszym ciele. Wzmacnia układ odpornościowy i zapobiega procesom starzenia.
Jeżeli mamy problem z powolnym gojeniem się ran, odczuwaniem smaku i zapachu, to znak, że mamy niedobór cynku. Jak to wszystko przekłada się na kawałek suszonej wołowiny? Z jednej porcji wołowiny otrzymamy 17 proc. zalecane dziennego spożycia cynku. Warto o tym pamiętać.
Sprawdź koniecznie: Cynk najlepszy sposób na przeziębienia