Trwa ładowanie...

Czy tłuste jedzenie może być nietuczące?

 Katarzyna Krupka
09.12.2015 11:57
Czy tłuste jedzenie może być nietuczące?
Czy tłuste jedzenie może być nietuczące? (Zdjęcie kobiety / Shutterstock)

Wyobraź sobie taki moment, kiedy hamburger z boczkiem i dużą ilością majonezu nie będzie tuczył. Gdy po zjedzeniu wielkiego talerza pełnego spaghetti carbonara nie będziesz mieć wyrzutów, a po skonsumowaniu kilku pączków w pośpiechu nie pobiegniesz na siłownię. Marzenia? Na razie tak, ale wkrótce ten piękny sen może stać się rzeczywistością.

10 prostych sposobów na spalenie kalorii
10 prostych sposobów na spalenie kalorii [11 zdjęć]

Jeżeli dużo ruszasz się w ciągu dnia, spalasz więcej kalorii, niż zdajesz sobie sprawę. Przypadkowe

zobacz galerię

1. Mnóstwo smaku i zero kalorii

Naukowcy już próbują opracować żywność, która nie będzie zawierała żadnych kalorii, a w dodatku zachowa walory smakowe. Bądźmy szczerzy – dostępne obecnie na rynku spożywczym produkty niskokaloryczne lub te, w których nazwie widnieje „zero kalorii”, może tuczące nie są, ale i do najsmaczniejszych też nie należą.

W przestawieniu się na tego rodzaju żywność nie pomaga również ich wygląd, który zazwyczaj nie jest tak apetyczny, jak ich tuczących odpowiedników. Opracowaniem receptury na żywność bez kalorii zajęli się naukowcy z Centrum Inżynierii Formulacji na Uniwersytecie Birmingham w Wielkiej Brytanii. W zespole badawczym znalazła się również Polka, Izabela Gładkowska-Balewicz.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

2. Płynny żel

Chemicy zajmujący się inżynierią mikrostruktur chcą stworzyć taki odpowiednik tłuszczu, który będzie identycznie wyglądał i smakował – pomocny w tej kwestii może okazać się niedawno odkryty płynny żel. Mógłby on z powodzeniem zastąpić tuczący składnik w majonezie czy margarynie.

Żele, nad którymi pracują naukowcy, są produkowane na bazie wielocukrów izolowanych z wodorostów. Wykazują one niewielką kaloryczność. Chemicy muszą jednak jeszcze stworzyć takie cząsteczki żelu, które będą miały identyczną wielkość, schemat zachowania oraz smak, jak cząsteczki tłuszczu.

Wstępne wyniki badań napawają optymizmem. Płynne żele mogą stworzyć całkiem nowy dział zdrowej żywności, w którym produkty niskokaloryczne będą smaczne dla podniebienia i kuszące dla oka. Badacze już współpracują z takimi gigantami na rynku jak Nestlé, Mars, Unilever oraz PepsiCo.

Czy inżynieria chemiczna okaże się najskuteczniejszą bronią w walce z ogólnoświatową otyłością? Na razie jest zbyt wcześnie, żeby być tego pewnym. Wszystko brzmi bardzo obiecująco, ale na urzeczywistnienie się marzeń niejednego z nas musimy jeszcze poczekać. To, co jest pewne, to fakt, że otyłość osiągnęła już rozmiary epidemii i warto wypróbować każdy sposób, który mógłby skutecznie ją zwalczać.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze