Dlaczego powinniśmy jeść jogurty?

Jogurt to coś więcej niż produkt z kwaśnego mleka. Dzięki wielorakim zastosowaniom jest ważnym elementem zdrowego odżywiania naszego organizmu, narażonego codziennie na szkodliwe oddziaływanie środowiska. Wszystko, co znajduje się w tym naturalnym produkcie, służy naszemu dobremu samopoczuciu. Jogurt zalicza się do mlecznych napojów fermentowanych i bywa nazywany czasami mlekiem bułgarskim. Otrzymujemy go z pasteryzowanego mleka krowiego czasami wzbogacanego mlekiem w proszku. Tak więc w jogurcie powinniśmy znaleźć mleko, mleko w proszku oraz bakterie kwasu mlekowego.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie kobiety / Shutterstock

/ 6Jakie kultury bakterii powinny się w nim znajdować i dlaczego?

Najbardziej popularne bakterie to bakterie Lactobacillus bulgaricum i Lactobacillus jogurti. Mleko acidofilne to z kolei jogurt zreformowany – ukwaszane jest przez pałeczkę mlekową Lactobacillus acidophilus. W celu poprawienia cech smakowych i konsystencji do jogurtów często są dodawane specjalne paciorkowce, które wywołują ciągliwość mleka. Część kultur zawiera również bakterie najlepsze pod względem łatwości osiedlania się w przewodzie pokarmowym człowieka.

/ 6Dlaczego warto jeść tylko jogurty naturalne?

Obraz
© Zdjęcie jogurtu / Shutterstock

Warto spożywać jogurty naturalne z owocami sporządzone domowym sposobem poprzez zmiksowanie np. mrożonych truskawek, jogurtu naturalnego oraz miodu. Można również w domowych jogurtownicach lub np. w termosie przyrządzić samemu jogurt naturalny – będzie smakował lepiej niż kupny. Jogurty naturalne pomagają odbudować naturalna florę bakteryjną jelit, są mniej kaloryczne od jogurtów owocowych i poprawiają naturalną perystaltykę jelit.

/ 6Czy jedzenie jogurtów wzmacnia kości?

Większość produktów mlecznych, w tym jogurty, są bogate w wapń – minerał niezbędny przede wszystkim dzieciom, które potrzebują go do budowy kośćca i zębów. Jest ważny także dla dorosłych, ze względu na uczestniczenie w najważniejszych funkcjach życiowych oraz do utrzymania stabilności układu kostnego. Zapobiega również osteoporozie.

/ 6W jaki sposób jogurty wpływają na zdrowie?

Obraz
© Źródło: 123RF

Jogurt zawiera wysokowartościowe białko i lekkostrawne białko, potrzebne do budowy komórek organizmu, występujące również jako składnik zespołów takich jak enzymy i hormony uczestniczące w ważnych procesach życiowych.Jest również źródłem witamin: A, B1, B2 oraz niacyny, które sprzyjają przemianie materii, wzmacniają system nerwowy, podnoszą odporność i zapobiegają takim objawom jak zmęczenie, rozdrażnienie i kłopoty z koncentracją.

/ 6Jaka jest różnica pomiędzy jogurtem truskawkowym a jogurtem o smaku truskawkowym?

Obraz
© Zdjęcie jogurtu / Shutterstock

Jogurt truskawkowy powinien zawierać jogurt, wsad owocowy, czyli truskawki, oraz środek słodzący, np. cukier. Jogurt o smaku truskawkowym zawiera sztuczne aromaty i barwniki, których i tak sporą ilość znajdujemy w naszym codziennym pożywieniu.

/ 6W jaki sposób można wykorzystać jogurt w kuchni?

Obraz
© Zdjęcie smoothies / Shutterstock

Rozmaite możliwości wzbogacania jadłospisu poprzez zastosowanie jogurtów sprawiają, że chętnie go używamy. Najczęściej stanowi on:

  • drobną białkową przekąskę między posiłkami,
  • koktajle miksowane z warzywami, owocami lub syropem,
  • podstawę sosów i marynat do mięs lub sałatek,
  • dodatek do zup i deserów.
Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka