Dlaczego powinniśmy jeść jogurty?
Jogurt to coś więcej niż produkt z kwaśnego mleka. Dzięki wielorakim zastosowaniom jest ważnym elementem zdrowego odżywiania naszego organizmu, narażonego codziennie na szkodliwe oddziaływanie środowiska. Wszystko, co znajduje się w tym naturalnym produkcie, służy naszemu dobremu samopoczuciu. Jogurt zalicza się do mlecznych napojów fermentowanych i bywa nazywany czasami mlekiem bułgarskim. Otrzymujemy go z pasteryzowanego mleka krowiego czasami wzbogacanego mlekiem w proszku. Tak więc w jogurcie powinniśmy znaleźć mleko, mleko w proszku oraz bakterie kwasu mlekowego.
Jakie kultury bakterii powinny się w nim znajdować i dlaczego?
Najbardziej popularne bakterie to bakterie Lactobacillus bulgaricum i Lactobacillus jogurti. Mleko acidofilne to z kolei jogurt zreformowany – ukwaszane jest przez pałeczkę mlekową Lactobacillus acidophilus. W celu poprawienia cech smakowych i konsystencji do jogurtów często są dodawane specjalne paciorkowce, które wywołują ciągliwość mleka. Część kultur zawiera również bakterie najlepsze pod względem łatwości osiedlania się w przewodzie pokarmowym człowieka.
Dlaczego warto jeść tylko jogurty naturalne?
Warto spożywać jogurty naturalne z owocami sporządzone domowym sposobem poprzez zmiksowanie np. mrożonych truskawek, jogurtu naturalnego oraz miodu. Można również w domowych jogurtownicach lub np. w termosie przyrządzić samemu jogurt naturalny – będzie smakował lepiej niż kupny. Jogurty naturalne pomagają odbudować naturalna florę bakteryjną jelit, są mniej kaloryczne od jogurtów owocowych i poprawiają naturalną perystaltykę jelit.
Czy jedzenie jogurtów wzmacnia kości?
Większość produktów mlecznych, w tym jogurty, są bogate w wapń – minerał niezbędny przede wszystkim dzieciom, które potrzebują go do budowy kośćca i zębów. Jest ważny także dla dorosłych, ze względu na uczestniczenie w najważniejszych funkcjach życiowych oraz do utrzymania stabilności układu kostnego. Zapobiega również osteoporozie.
W jaki sposób jogurty wpływają na zdrowie?
Jogurt zawiera wysokowartościowe białko i lekkostrawne białko, potrzebne do budowy komórek organizmu, występujące również jako składnik zespołów takich jak enzymy i hormony uczestniczące w ważnych procesach życiowych.Jest również źródłem witamin: A, B1, B2 oraz niacyny, które sprzyjają przemianie materii, wzmacniają system nerwowy, podnoszą odporność i zapobiegają takim objawom jak zmęczenie, rozdrażnienie i kłopoty z koncentracją.
Jaka jest różnica pomiędzy jogurtem truskawkowym a jogurtem o smaku truskawkowym?
Jogurt truskawkowy powinien zawierać jogurt, wsad owocowy, czyli truskawki, oraz środek słodzący, np. cukier. Jogurt o smaku truskawkowym zawiera sztuczne aromaty i barwniki, których i tak sporą ilość znajdujemy w naszym codziennym pożywieniu.
W jaki sposób można wykorzystać jogurt w kuchni?
Rozmaite możliwości wzbogacania jadłospisu poprzez zastosowanie jogurtów sprawiają, że chętnie go używamy. Najczęściej stanowi on:
- drobną białkową przekąskę między posiłkami,
- koktajle miksowane z warzywami, owocami lub syropem,
- podstawę sosów i marynat do mięs lub sałatek,
- dodatek do zup i deserów.