Witaminy wzmacniające organizm

Jeszcze na początku XX wieku panował pogląd, iż odpowiednia podaż białka i wody wystarczy, by w organizmie mogły zachodzić wszystkie procesy życiowe. Rolę witamin w przemianie materii dostrzeżono dużo później. Witaminy wzięły swoją nazwę od słów „vita” (życie) i „amina” (od grupy amninowej). Autorem tego terminu był Kazimierz Funk, polski biochemik, który jako pierwszy wydzielił związek tego typu i określił go mianem witaminy B1. Od wprowadzenia pojęcia "witaminy" w 1911 roku naukowcom udało się poznać kilkadziesiąt witamin. Poziom współczesnej nauki pozwala nie tylko na izolowanie witamin, ale i syntetyzowanie większości z nich.

Witaminy wzmacniające organizmWitaminy wzmacniające organizm

Jaka jest rola witamin?

Witaminy są niezbędne, by w organizmie mogły prawidłowo zachodzić procesy metaboliczne. Są potrzebne również do wzrostu oraz rozwoju, mimo iż nie wchodzą w skład tkanek ludzkich i nie dostarczają energii. Organizm człowieka nie jest w stanie wytwarzać witamin, dlatego należy przyjmować je z pokarmem lub w postaci prowitamin (pełną aktywność biologiczną uzyskują w procesie przemian metabolicznych). Witaminy mają wpływ na wszystkie układy w ciele człowieka, biorą bowiem udział w przemianach aminokwasów metabolizmie węglowodanów, tłuszczy oraz w procesie utleniania i redukcji.

Dawkowanie witamin

Hypowitaminoza, czyli niedobór witamin, prowadzi do obniżenia sprawności układu immunologicznego. Ponadto powoduje zaburzenia w procesach życiowych i zwiększa ryzyko rozwoju chorób dystroficznych (np. niedowidzenie wieczorne, krzywica, dystrofie nerwowe, szkorbut). Przyjmowanie dużo większych dawek witamin nie poprawia jednak funkcjonowania organizmu. Hyperwitaminoza, czyli nadmierna podaż lub wręcz przedawkowanie niektórych witamin, stanowi zagrożenie dla zdrowia i może spowodować różne schorzenia, w tym zatrucie.

Kryteria podziału witamin

Wyróżniamy witaminy rozpuszczalne w wodzie (B1, B2, B5, B6, B12, kwas foliowy, PP, C, H) oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K). Te pierwsze występują przede wszystkim w produktach roślinnych i są magazynowane w ciele człowieka tylko w niewielkim stopniu. Natomiast witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, obecne w rybach morskich, orzechach, soi i olejach roślinnych, mogą być gromadzone w organizmie, dlatego ich okresowy niedobór nie jest tak dotkliwy dla organizmu.

Istotne znaczenie dla zdrowia organizmu mają witaminy antyoksydacyjne (witamina E, witamina C, beta-karoten), które wykazują działanie przeciwnowotworowe, przeciwmiażdżycowe, i chronią organizm przed niekorzystnym działaniem tłuszczów zwierzęcych.

Bezpieczna dawka dobowa i maksymalna witamin jest określana przez Instytut Żywności i Żywienia. Normy dietetyczne są uwarunkowane stopniem aktywności fizycznej, wiekiem i płcią.

Suplementacja witamin

Preparaty witaminowe są zalecane w konkretnych sytuacjach:

  • w zimie i na początku jesieni - zmiany klimatyczne sprzyjają wówczas przeziębieniom oraz infekcjom, a dieta jest w tym czasie stosunkowo uboga w owoce i warzywa,
  • w trakcie antybiotykoterapii lub długotrwałego przyjmowania leków uspokajających lub środków antykoncepcyjnych - leki mogą utrudniać wchłanianie i gromadzenie witamin w organizmie,
  • przy zwiększonej aktywności fizycznej,
  • w czasie ciąży,
  • w okresie dojrzewania.

Ze względu na zróżnicowane potrzeby konsumentów kompozycje witamin w suplementach mają różne proporcje. Dzięki temu gwarantują prawidłową podaż niezbędnych witamin. Dostępne są także preparaty wzbogacone o składniki mineralne - wybór optymalnego suplementu warto omówić z lekarzem lub farmaceutą.

Tekst został przygotowany w oparciu o materiały opracowane przed dr n. med. Wandę Stankiewicz, głównego eksperta Centrum Informacji o Przeziębieniu i Grypie.

Źródła

  1. Sikorski Z.E. Chemia żywności - odżywcze i zdrowotne właściwości składników żywności, Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa 2009, ISBN 978-83-204-3630-3
  2. Wawer I. (red.), Leki i mikroskładniki odżywcze, MedPharm, Wrocław 2011, ISBN 978-83-60466-84-1
  3. Iwanow K., Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B. Liczmy witaminy w diecie, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2009, ISBN 978-83-200-3810-1
  4. Piwowar A. (red.), Mikroskładniki odżywcze, MedPharm, Wrocław 2010, ISBN 978-83-60466-82-7

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka