Czym można zastąpić cukier? (WIDEO)
Czym można zastąpić cukier?
Biały cukier znajduje się w większości słodkich produktów, a także kolorowych napojach. Jakby tego było stosuje się go także do wypieków i deserów, a także dosładza nim kawę czy herbatę. Spożywany w tak dużych ilościach może jednak być on bardzo niezdrowy dla naszego organizmu.
Nadmiar cukru w pokarmach może prowadzić nie tylko do otyłości, ale także chorób układu krwionośnego czy cukrzycy. Aby więc nieco ograniczyć jego negatywny wpływ na zdrowie warto częściej sięgać po jego zdrowsze odpowiedniki. Może nim być zatem brązowy cukier, który jest mniej oczyszczony i zawiera mikroelementy niezbędne do pracy organizmu. Innym rozwiązaniem może być również stosowanie naturalnych substancji słodzących, czyli produkowanych na bazie wyciągu z roślin. Może to być np. syrop klonowy, ksylitol, produkowany z soku brzozowego oraz fruktoza, która jest naturalnym cukrem owocowym.
Wbrew pozorom sięganie po chemicznie produkowane słodziki nie jest zbyt dobrym pomysłem, bo mogą prowadzić do konsekwencji zdrowotnych.