Czym się różni mleko pasteryzowane od UHT? Wyjaśniamy

Mleko jest jednym z najpopularniejszych produktów żywnościowych. Pijemy je prawie na każdym kroku, czasem nawet o tym nie wiedząc. Najpopularniejsze jest jednak w wydaniu śniadaniowym – z płatkami.

Jeszcze kilkanaście lat temu jedliśmy głównie mleko "prosto od krowy". Dziś na półkach sklepowych znajdziemy je w wersji pasteryzowanej lub UHT. Co oznaczają te skróty?

Okazuje się, że choć dotyczą obrobki cieplnej, mogą też oznaczać inne wartości odżywcze mleka.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

Przeczytaj także: Często powielany mit na temat bananów. Wyjaśniamy

Podgrzewanie mleka wpływa na jego wartość odżywcząPodgrzewanie mleka wpływa na jego wartość odżywczą
Źródło zdjęć: © Jeszcze kilkanaście lat temu jedliśmy głównie mleko "prosto od krowy" (123rf)
Ewa Rycerz

/ 5Czy sery są zdrowe?

Dzisiejsze mleko, nie tylko krowie, ale także kozie, aby mogło trafić do sklepu, musi zostać poddane obróce cieplnej. Nie znaczy to, że kupujemy mleko gotowane, a jedynie przetworzone.

Owa obróbka cieplna potrzebna jest, by mleko mogło być przechowywane bez ryzyka zepsucia oraz w okresie przydatności do spożycia zachowywało swoje właściwości i cechy jakościowe. Dzięki temu, kupujemy produkt wolny od wirusów i bakterii.

Zakłady produkujące mleko stosują w zasadzie dwa rodzaje obróbki: pasteryzację oraz sterylizację. Czym różnią się te procesy? I jak wpływają na właściwości zdrowotne mleka?

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

/ 5Mleko pasteryzowane

Na początek przyjrzyjmy się pasteryzacji. Możemy mówić o tej niskiej i wysokiej.

- Pasteryzacja niska, czyli krótkotrwała, to proces podgrzewania mleka, który odbywa się w temperaturze do 80 stopni Celsjusza. Mleko podgrzewa się przez ok. 15 sekund. Z kolei podczas pasteryzacji wysokiej, podgrzewamy je w temperaturze ponad 80 stopni Celsjusza przez ok. 10 sekund – wyjaśnia prof. Antoni Pluta ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

- Ale przy mleku dobrej jakości, a takie mamy w Polsce, zazwyczaj stosuje się pasteryzację niską. Pogrzewa się więc mleko do temperatury ok. 72 – 80 stopni Celsjusza – dodaje.

W czasie pasteryzacji następuje eliminacja enzymów peroksydazy i katalazy. Otrzymujemy więc produkt bez sprzyjających psuciu się mleka drobnoustrojów.

Mleko pasteryzowane ma też dość krótki termin przydatności do spożycia. Zazwyczaj wynosi on kilka dni, przy czym produkt należy trzymać w lodówce.

Pasteryzacja niszczy 99,5 proc. mikroflory mleka. Jednocześnie nie zapewnia jednak eliminacji form przetrwalnikowych bakterii. Dlatego też nie jest ona w pełni bezpiecznym i skutecznym procesem.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

/ 5Mleko sterylizowane

Mleka sterylizowane dostępne w polskich sklepach oznaczone są symbolem UHT. Oznacza on skrót od zwrotu "Ultra High Temperature".

- W czasie sterylizacji, mleko podgrzewane jest do ok. 135 stopni Celsjusza przez ok. 5 sekund. Wszystko to dzieje się w specjalnych sterylizatorach rurowych z wydajnością 20 tys. litrów mleka na godzinę. Mleko przepływa przez te rury i w pewnym momencie zostaje gwałtownie podgrzane do bardzo wysokiej temperatury – tłumaczy prof. Antoni Pluta.

Sterylizacja niszczy 100 proc. drobnoustrojów. Mleka poddawane temu procesowi mają też długi termin przydatności do spożycia.

/ 5Który rodzaj mleka jest lepszy?

Mleko pasteryzowane różni się od sterylizowanego
Mleko pasteryzowane różni się od sterylizowanego © Głównym atutem mleka jest wapń (123rf)

Czym pod wzgledem zawartości składników odżywczych różnią się od siebie mleko pasteryzowane oraz mleko sterylizowane? Ekspert przekonuje, że są to produkty o bardzo zbliżonych cechach.

- Z punktu widzenia konsumenta różnica jest niewielka. Mleko pasteryzowane ma troszkę więcej witamin. Pasteryzacja niszczy witaminy na poziomie ok. 10-15 proc. Sterylizacja – ok. 15-20 proc. Natomiast głównym atutem mleka jest wapń. Oba rodzaje produktów mają go na zbliżonym poziomie – podkreśla prof. Pluta.

/ 5Jak wybrać dobre mleko?

Jak wybrać dobre mleko? Wystarczy sprawdzić zawartość białka
Jak wybrać dobre mleko? Wystarczy sprawdzić zawartość białka © 2 plasterki żółtego sera zawierają one tyle samo wapnia co 700 ml mleka (123rf)

Sklepy oferują ogromny wybór mleka. Zarówno UHT, jak i pasteryzowanego. Na co zwrócić uwagę przy jego zakupie?

- Ważna jest zawartość białka, ponieważ świadczy ona o ilości wapnia. Jeśli chcemy kupić pełnowartościowy produkt, szukajmy mleka o zawartości białka na poziomie co najmniej 3,2 mg. Jeśli będzie to ok. 3,4 mg – to bardzo dobrze; 3,6 mg – doskonale – zaleca Pluta.

Ważna jest także zawartość tłuszczu. Zdrowsze są mleka zawierające minimum 2 proc. tłuszczu. Dlaczego? - Ponieważ tłuszcz warunkuje wchłanianie witamin A, D, E i K. Z kolei witamina D i witamina K biorą udział w przyswajaniu wapnia – mówi ekspert. I podkreśla, że jeśli nie lubimy mleka, wystarczy zjeść 2 plasterki żółtego sera. Zawierają one tyle samo wapnia co 700 ml mleka.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka