6 z 7Jak wybrać dobre mleko?
Sklepy oferują ogromny wybór mleka. Zarówno UHT, jak i pasteryzowanego. Na co zwrócić uwagę przy jego zakupie?
- Ważna jest zawartość białka, ponieważ świadczy ona o ilości wapnia. Jeśli chcemy kupić pełnowartościowy produkt, szukajmy mleka o zawartości białka na poziomie co najmniej 3,2 mg. Jeśli będzie to ok. 3,4 mg – to bardzo dobrze; 3,6 mg – doskonale – zaleca Pluta.
Ważna jest także zawartość tłuszczu. Zdrowsze są mleka zawierające minimum 2 proc. tłuszczu. Dlaczego? - Ponieważ tłuszcz warunkuje wchłanianie witamin A, D, E i K. Z kolei witamina D i witamina K biorą udział w przyswajaniu wapnia – mówi ekspert. I podkreśla, że jeśli nie lubimy mleka, wystarczy zjeść 2 plasterki żółtego sera. Zawierają one tyle samo wapnia co 700 ml mleka.
Przeczytaj także: Sprawdziliśmy, co się dzeje z tkanką tłuszczową w czasie odchudzania