Czym zastąpić drogie składniki w przepisach?
Jeśli w przepisie pojawi się ten składnik, możesz zastąpić go podwójną ilością mąki uniwersalnej. Trik ten działa wówczas, gdy nie chodzi o posiłek dla osób z nietolerancją glutenu.
Ekstrakt z wanilii
Ekstrakt z wanilii wymagany w przepisach można zazwyczaj pominąć. Smak wypieków jest po prostu wówczas mniej intensywny. Jeśli ma to wpływ na konsystencję ciasta, można zastąpić go wodą. Tymczasem jeśli nie chcemy z niego rezygnować, można wykonać taki ekstrakt samodzielnie, domowym sposobem. W tym celu niezbędne są 3 przecięte na pół strąki wanilii, zalane 1 szklanką wódki, przechowywane w szklanym, zamkniętym naczyniu. Dojrzały ekstrakt ma brązowy kolor. Jeśli po części go zużyjemy, warto dodać brakującą ilość alkoholu.
Śmietana
W tym przypadku poszukiwanie zamiennika nie jest zazwyczaj spowodowane ceną, a brakiem tego składnika w lodówce. Możesz wówczas śmiało sięgnąć po jogurt typu greckiego bądź jogurt naturalny.
Masło ghee
Masło ghee możesz zastąpić, klarując niesolone masło, topiąc je i oddzielając przez sitko część o stałej konsystencji.
Tahini
Mirin
Mirin to japońskie wino z ryżu, dodawane do potraw, by zintensyfikować ich smak. W zamian za to możesz sięgnąć po wytrawne lub słodkie wino Marsala.
Sos rybny
Sos rybny można zastąpić niskosodowym sosem sojowym lub sosem teriyaki. Ta informacja może przydać się wielbicielom kuchni azjatyckiej.
Winnik
Winnik jest to osad, który tworzy się na dnie beczki przy produkcji wina. Jeśli przepis zaleca jego użycie, a ty nie masz go pod ręką, możesz ten składnik w ogóle pominąć. Gdy występuje w towarzystwie sody oczyszczonej, obydwa składniki zastąp proszkiem do pieczenia.