Czyści jelita z toksyn i zalegających złogów. Pozbędzie się pasożytów

Źródło witaminy C, antyoksydantów, a dzięki kiszeniu - także bakterii probiotycznych. W kuchni marokańskiej, arabskiej i indyjskiej to prawdziwy przysmak i wsparcie dla jelit. Choć jest niezwykle egzotyczny, to bez problemu można przygotować go w zaciszu domowej kuchni.

W Polsce dodajemy do herbaty, Marokańczycy je kiszą. Remedium na zaparcia i pasożytyW Polsce dodajemy do herbaty, Marokańczycy je kiszą. Remedium na zaparcia i pasożyty
Źródło zdjęć: © Getty Images

Serce i jelita będą wdzięczne

Podobnie jak świeże cytryny, z których latem robimy lemoniadę, a jesienią dodajemy do herbaty, tak i kiszone cytryny są źródłem witaminy C. To silny antyoksydant, który nie tylko wspomaga układ odpornościowy do walki z infekcjami, ale przede wszystkim zapobiega stresowi oksydacyjnemu.

Dzięki fermentacji powstaje także kwas mlekowy, który wspomaga pracę jelit, zapobiegając zaparciom, a także wzbogacając mikrobiotę jelitową. Dodatkowo kiszonki, w tym i cytryny poddane procesowi fermentacji, stanowią ważny element w walce z pasożytami, w szczególności z glistą ludzką, owsikami czy tasiemcem. Poza witaminą C oraz witaminami z grupy B w kiszonych cytrynach znajdziemy kluczowy dla serca magnez oraz potas, a także wapń i żelazo.

Choć dla wielu kiszenie cytryn może się wydawać abstrakcją, to tak przygotowane owoce są prawdziwym specjałem, zwłaszcza w Maroko. Dodaje się je do sosów, koktajli, jogurtów i dań na bazie mięsa, a nawet deserów. Mają niepowtarzalny aromat i smak - są kwaśne, a jednocześnie słone i intensywnie cytrusowe.

Woda po kiszonkach to eliksir zdrowia

Kiszone cytryny to źródło witaminy C, potasu, żelaza i bakterii kwasu mlekowego
Kiszone cytryny to źródło witaminy C, potasu, żelaza i bakterii kwasu mlekowego © Getty Images

Weź kilogram cytryn. Przysmak gotowy w parę chwil

Ten egzotyczny przysmak jednocześnie jest banalny w przygotowaniu. Wystarczą cytryny i sól, opcjonalnie można eksperymentować z przyprawami tj. goździki, cynamon czy rozmaryn.

Składniki:

  • 10 ekologicznych (niewoskowanych) cytryn,
  • 10 cytryn do wyciśnięcia soku,
  • 150 g soli morskiej gruboziarnistej, do tego 1 łyżeczka soli na każdą cytrynę,
  • 400 ml wody,
  • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego,
  • kilka kulek ziela angielskiego i 2 liście laurowe.

Przygotowanie:

Wszystkie cytryny dokładnie wyszoruj, z dziesięciu wyciśnij sok, pozostałe dziesięć ponacinaj na krzyż. W miejsce nacięcia umieść łyżeczkę soli i dociśnij owoce. 150 g soli rozpuść w 400 ml gorącej wody. Cytryny umieść w dużym słoju, dodaj przyprawy, a następnie zalej wszystko solanką. Jeśli owoce wystają ponad poziom wody, dolej wody przegotowanej tak, aby zakrywała cytryny. Zamknij szczelnie słoik i odstaw w ciemne, suche miejsce na co najmniej miesiąc.

Choć przygotowanie kiszonych cytryn trwa dosłownie kilka chwil, to w oczekiwaniu na efekt trzeba uzbroić się w cierpliwość. Owoce będą najsmaczniejsze po upływie sześciu do nawet ośmiu tygodni. Po ukiszeniu cytryny warto przechowywać w lodówce, gdzie zachowają swój smak i właściwości przez długi czas.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka