Czyściec bulwiasty – w jaki sposób wpływa na zdrowie?
Wyglądem nie zachęca, przypomina bowiem larwę robaka, ale nie przekreślajmy tej rośliny przedwcześnie. Czyściec bulwiasty, bo o nim mowa, pochodzi z Azji. W Europie pojawił się dopiero w XIX wieku, przebojem zdobywając serca francuskich kucharzy. Smakuje jak słodka rzodkiewka bądź kalarepa. Możemy go jeść na surowo, smażyć, zapiekać, a nawet kisić. Azjaci uważają bulwy czyśćca za znak szczęścia, uznając tę roślinę za sprzyjającą długowieczności. Jeżeli poszukujesz nowych smaków i jesteś fanem zdrowej kuchni, ta propozycja żywieniowa jest właśnie dla ciebie.
Właściwości czyśćca bulwiastego
Jeśli jesteś na diecie, możesz wypróbować tę roślinę bez obaw, że będzie to zgubne dla twojej sylwetki. Skład bulwy czyśćca to przede wszystkim woda. Poza tym roślina zawiera 17 proc. węglowodanów, 3 proc. białka, niewiele tłuszczu (około 0,2 proc.) i błonnika (0,7 proc.). 100 gramów to zaledwie 80 kcal. A jakie są zalety zdrowotne rośliny? W tradycyjnej medycynie chińskiej czyściec bulwiasty wykorzystywany jest do leczenia stanów zapalnych, bólu głowy, zgagi i żylaków. Chińscy medycy polecają ponadto jedzenie czyśćca przy przeziębieniach i ogólnym osłabieniu.
Źródło glikozydów i garbników
Ze względu na białko roślinne, czyściec bulwiasty polecany jest wegetarianom, którzy chcą urozmaicić swoje menu propozycjami z Dalekiego Wschodu. Ale nie tylko przeciwnicy mięsa powinni zainteresować się tą rośliną. W czyśćcu bowiem znajdują się tak pożądane dla naszego zdrowia glikozydy i garbniki, które wykazują silne bakteriobójcze działanie. Garbniki blokują szkodliwe działanie bakterii, a także toksyn, które wydzielają. W naturalny sposób wzmacniają nasz system immunologiczny, wykazując właściwości przeciwzapalne.
Dostępność czyśćca bulwiastego
Czyściec bulwiasty nie zawiera uczulających alergenów, stąd też mogą go spożywać także alergicy i małe dzieci. Jest lekki dla żołądka, a także polecany tym, którzy cierpią na nadwrażliwość jelit.
W Polsce bardzo rzadko uprawia się czyściec bulwiasty, stąd też roślina ta jest w naszym kraju dosyć droga. Kosztuje nawet 90 zł za kilogram. Czyściec bulwiasty możemy nabyć w sklepach ze zdrową żywnością, niekiedy na targach z żywnością ekologiczną. Bulwy rośliny są dostępne głównie od późnej jesieni do końca zimy. Należy przechowywać je w lodówce przez maksymalnie tydzień, ponieważ szybko tracą swój smak.