Warzywa i owoce wolne od pestycydów
Są na świecie takie warzywa i owoce, które nawet jeśli nie pochodzą z upraw ekologicznych, są niemal wolne od chemii. A wszystko za sprawą ich szczególnych właściwości, dzięki którym nie chłoną pestycydów.
Co pewien czas listę takich warzyw i owoców (tzw. czystą piętnastkę) publikuje amerykańska organizacja pożytku publicznego o nazwie Environmental Working Group (EWG). Ranking tworzony jest w Stanach Zjednoczonych, gdzie regulacje prawne dotyczące dopuszczalnych norm stosowania środków ochrony roślin są trochę bardziej liberalne niż w Europie, jednak możemy założyć, że analogiczne badania na naszym kontynencie dałyby zbliżone rezultaty. Kumulowanie środków ochrony roślin uzależnione jest bowiem od pewnych cech warzyw i owoców związanych z ich budową.
Oto najnowsza lista. - tzw. czysta piętnastka owoców i warzyw:
- szparagi;
- awokado;
- mango;
- cebula;
- kapusta;
- melon;
- kalafior;
- bakłażan;
- grejpfrut;
- kiwi;
- papaja;
- ananas;
- kukurydza;
- bataty;
- zielony groszek.
Uwaga jednak na opublikowane zestawienie warzyw i owoców, ponieważ:
- metoda tworzenia listy przez EWG nie jest do końca zrozumiała – np. brana pod uwagę jest średnia pozostałość pestycydów a nie toksyczność poszczególnych z nich, a należy zrozumieć, że nie wszystkie pestycydy są niebezpieczne dla ludzi. Dane na podstawie, których została stworzona lista pochodzą sprzed 2-3 lat i zostały zebrane na innym kontynencie;
- mniej niż 0,5% warzyw i owoców przekracza dopuszczalne normy pestycydów;
- podobny raport odnośnie pestycydów przygotowuje EFSA European Food Safety Authority, który dotyczy warzyw i owoców w Europie;
- na podstawie raportu EWG można zrozumieć, że należy jeść tylko produkty organiczne, a przecież w rolnictwie ekologicznym również używa się pestycydów;
- błędne zrozumienie listy może skutkować zaprzestaniem jedzenia niektórych warzyw i owoców, a jednak ich niespożywanie jest groźniejsze niż narażenie na niewielkie ilości pestycydów.
Co jednak z pozostałymi warzywami i owocami, których najczęściej używamy w naszej kuchni? Pamiętajmy też, że już samo mycie, obieranie czy gotowanie warzyw i owoców stanowi skuteczne metody zmniejszania pozostałości pestycydów. Jeśli nie mamy dostępu do sklepów ani targowisk z żywnością organiczną, możemy posłużyć się sprawdzoną metodą pasjonatów zdrowego żywienia, dzięki której pozbędziemy się pestycydów i innych substancji chemicznych z warzyw i owoców.
Wersja droższa polega na kupieniu w sklepie ze zdrową żywnością specjalnego płynu służącego do tego celu – za półlitrową butelkę musimy zapłacić 25-30 zł.
Można też podobny efekt uzyskać domowymi sposobami. Najpierw owoce i warzywa myjemy dokładnie w ciepłej wodzie, a następnie zanurzamy na 2-3 minuty w roztworze o odczynie kwaśnym - na 1 litr wody dodajemy ok. pół szklanki octu (najlepiej winnego lub jabłkowego, ale może być też zwykły) albo 2-3 łyżki kwasku cytrynowego (warto kupować go w dużych opakowaniach – za 1 kg zapłacimy wówczas 8-10 zł).
Po wyjęciu warzyw z wody kwaśnej umieszczamy je w roztworze o odczynie alkalicznym przez kolejne 2-3 minuty – tym razem na 1 litr wody dodajemy czubatą łyżkę sody oczyszczonej. I na sam koniec spłukujemy warzywa lub owoce zwykłą ciepłą wodą.