Dania z mięsa mielonego - pomysły, przepisy, kalorie i wartości odżywcze
Dania z mięsa mielonego dość często pojawiają się na polskich stołach. Lubimy nie tylko tradycyjne kotlety, ale także tatar czy meksykańskie, rozgrzewające potrawy. Pomysłów na wykorzystanie mielonego mięsa jest wiele. Jakie najczęściej królują w naszych jadłospisach?
1. Dlaczego lubimy mięso mielone?
Zmielić można każdy rodzaj mięsa, zarówno drobiowe, jak i wołowe czy wieprzowe. Każdy rodzaj sprawdza się idealnie w innych potrawach, ale niektóre z nich są bardzo uniwersalne.
Najczęściej mielimy czerwone mięso wieprzowe lub wołowe. Są one bogatym źródłem witamin z grupy B, a także żelaza, potasu oraz wapnia.
1.1. Kaloryczność mielonego mięsa
Kaloryczność różni się od rodzaju mięsa, które zmielimy. W 100 gramach mielonego mięsa wieprzowego znajdziemy ok. 220 kalorii, w tym:
- ok. 45 g węglowodanów
- 17 g białka
- 16 g tłuszczu
- ok. 70 g cholesterolu
Jeśli chodzi o wołowinę, surowe mielone mięso ma aż 250 kalorii, w tym 17 g białka i aż 20 g tłuszczu.
Mięso drobiowe (z indyka lub kurczaka) jest nieco mniej kaloryczne i zawiera w 100 gramach:
- ok. 140 kalorii
- 16 g białka
- ok. 8 g tłuszczu
- 0.1 g węglowodanów
2. Co można zrobić z mięsa mielonego?
Pomysłów na dania z wykorzystaniem mielonego mięsa jest mnóstwo. Możemy sięgać po potrawy z różnych zakątków świata i dowolnie je modyfikować albo postawić na przepisy z polskiego podwórka.
Z mięsa mielonego możemy zrobić takie dania, jak:
- kotlety mielone
- spaghetti bolognese
- tatar wołowy
- chilli con carne
- burrito
- musaka
- gołąbki
2.1. Kotlety mielone
Kotlety mielone to jedno z najpopularniejszych polskich dań obiadowych. Jest proste i szybkie do wykonania. Wystarczy mięso mielone zmieszać z jajkiem oraz przyprawami, a następnie obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu.
W 100 gramach usmażonego kotleta mielonego znajduje się 250 kalorii, w tym:
- 20 g białka
- 18 g tłuszczu
- 6 g węglowodanów
Można łączyć kotlety tradycyjnie z ziemniakami i surówką, ale także z frytkami, warzywną sałatką albo kaszą.
2.2. Spaghetti bolognese
Spaghetti z sosem bolońskim to tradycyjne włoskie danie, które mocno zakorzeniło się także w polskiej kulturze. To kolejna prosta potrawa, szybka do wykonania, a jednocześnie smaczna i wyrazista.
Makaron do spaghetti miesza się z sosem pomidorowym i podsmażonym mięsem mielonym z cebulką, doprawia przyprawami (oregano, bazylią) i podaje ze startym parmezanem.
Mięso mielone można także podawać w formie pulpetów ułożonych na makaronie z sosem.
Spaghetti bolognese w 100 gramach ma ok. 600 kalorii, więc stanowi idealne danie główne i jest świetnym pomysłem na rodzinny obiad.
2.3. Tatar
Tatar robi się tylko z mielonego mięsa wołowego, ponieważ tylko ono może być bezpiecznie jedzone na surowo. Formuje się je tak, jak w przypadku kotleta, ale w środku umieszcza żółtko jajka i posypuje przyprawami (solą oraz pieprzem).
W 100 gramach tatara wołowego znajduje się 118 kalorii, a także:
- 18 g białka
- 5 g tłuszczu
- 1 g węglowodanów
Rekomendowane przez naszych ekspertów
2.4. Chilli con carne
To tradycyjne meksykańskie dane często wykorzystywane jest także w polskiej kuchni. Mięso mielone (najlepiej wołowe) miesza się z aromatycznym sosem pomidorowym oraz warzywami – głównie papryką, kukurydzą i czerwoną fasolą. Wśród przypraw dominuje chilli, oregano oraz sól i pieprz. Danie dodatkowo wzbogaca smak czosnku oraz pietruszki.
Podaje się je najczęściej z ryżem. W 100 gramach chilli con carne znajduje się:
- 100 kalorii
- 3 g tłuszczu
- 9 g węglowodanów
- 10 g białka
- 53 g cholesterolu
Warzywnym odpowiednikiem tej potrawy jest chilli sin carne.
2.5. Burrito
Burrito to w zasadzie farsz chilli con carne zamknięty w pszennym placku. Mięso mielone miesza się z mocno zredukowanym sosem pomidorowym (musi być gęsty), kukurydzą, czerwoną fasolą i cebulą, czosnkiem, a także z przyprawami.
Następnie taką mieszankę zawija się w placki tortilli i zapieka przez kilka minut (często z dodatkiem sera).
Klasyczne meksykańskie burrito w 100 g zawiera:
- 206 kalorii
- 6 g białka
- 30 g węglowodanów
- 6 g tłuszczu
- 2 g cholesterolu
2.6. Musaka
Musaka to grecka zapiekanka w typie włoskiej lasagne. Mięso mielone przekłada się warstwami z bakłażanem, sosem pomidorowym oraz świeżymi warzywami, czasem także ziemniakami. Zapieka się ją ze startym serem, który tworzy smaczną skorupę. To idealny pomysł na sycące danie główne.
Standardowa grecka musaka w 100 gramach zawiera:
- 130 kalorii
- 8.5 g białka
- 5.6 g tłuszczu
- 10 g węglowodanów
2.7. Gołąbki
Gołąbki jedna z najpopularniejszych polskich potraw. Farsz złożony z ryżu, mięsa mielonego oraz grzybów zawija się w podgotowane wcześniej liście kapusty, a następnie zapieka i podaje z aromatycznym sosem.
Klasyczne gołąbki w 100 gramach zawierają:
- 110 kalorii
- 7 g białka
- 5 g tłuszczu
- 10 g węglowodanów
- ok. 2 gramy błonnika
Standardowy gołąbek waży ok. 160-200 g.