Surowy przysmak. Sprawdzamy, czy warto kupować mięso na tatar

Tatar z mielonego mięsa jest często spotykaną przystawką na polskich stołach. Niektórzy próbują przyrządzić go samodzielnie w domu. W tym celu kupują gotowe mięso w paczkach. Czy jedzenie mięsa w takiej postaci jest dobre dla naszego zdrowia? Niekoniecznie.

Tatar przygotowywany jest z surowego wołowego mięsaTatar przygotowywany jest z surowego wołowego mięsa
Źródło zdjęć: © 123RF

Skład pozostawia wiele do życzenia

Aby sprawdzić skład paczkowanego mięsa na tatara, wybrałam się na zakupy. Odwiedziłam zarówno wielkie hipermarkety, jak i osiedlowe sklepy oraz popularne dyskonty. Składy sprawdziłam za pomocą aplikacji na telefon. Na pierwszy rzut oka wyniki nie są optymistyczne.

W pierwszym z nich aplikacja zwróciła moją uwagę na azotyn sodu (E250) określony jako "szkodliwy-unikaj". W drugim produkcie, mięsie na tatar dosyć popularnej marki zajmującej się sprzedażą wędlin, oprócz azotynu sodu, pojawił się także glutaminian sodu (E621). Ponadto, w jednym z produktów znajdowały się octany sodu (E262) określone jako "podejrzane". Czy ich spożywanie faktycznie może zagrażać naszemu zdrowiu?

- Chemia w żywności jest wszechobecna. Nadmiar takich substancji jak azotyn sodu (E250), octany sodu (E262) czy glutaminianu sodu (E621) może prowadzić do szeregu negatywnych konsekwencji, poczynając od zawrotów i bólów głowy, a kończąc na stymulacji astmy czy nadciśniena tętniczego krwi - komentuje w rozmowie z WP abcZdrowie Maciej Pokarowski, dietetyk.

Dziewczynka, która nie może jeść mięsa

W składzie mięsa znajdują się m.in. azotyn sodu i glutaminian sodu
W składzie mięsa znajdują się m.in. azotyn sodu i glutaminian sodu © Archiwum prywatne
Sprawdziliśmy skład mięsa, z którego można zrobić tatar
Sprawdziliśmy skład mięsa, z którego można zrobić tatar © Archiwum prywatne

Z kolei wyniki ostatniego mięsnego produktu mogą zaskakiwać. Aplikacja nie wykryła w nim podejrzanych składników. Mimo to można mieć wątpliwości, czy faktycznie jedzenie surowego mięsa jest całkowicie bezpieczne.

Skład mięsa został sprawdzony za pomocą aplikacji na telefon
Skład mięsa został sprawdzony za pomocą aplikacji na telefon © Archiwum prywatne

Tatar – jeść czy nie jeść?

- Trudno tutaj o jednoznaczną odpowiedź. Istnieje ryzyko, że surowe mięso będzie zanieczyszczone mikrobiologicznie i będzie zawierało niebezpieczne dla zdrowia bakterie chorobotwórcze, jak np. Salmonella, Escherichia Coli, Yersinia Enterocolotica czy Listeria Monocytogenes. Wszystkie wymienione bakterie giną przy obróbce termicznej. Ważne jest więc, aby nie kupować mięsa z wątpliwego źródła, czyli mięsa nieprzebadanego. Z drugiej strony, surowe mięso charakteryzuje się lepszą dostępnością niektórych aminokwasów oraz witamin z grupy B.

Jeżeli unikamy gotowych produktów i lubimy sami przygotowywać potrawy, możemy także kupić surowe mięso i zmielić je w sklepie lub domu. - Ze względu na chemiczne dodatki do żywności, zawsze lepszym rozwiązaniem będzie przygotowanie danej potrawy samemu. Należy pamiętać jedynie o tym, żeby składniki, z których przygotowujemy potrawę były ze sprawdzonego źródła i odpowiednio przebadane, posiadające certyfikat jakości, co jest szczególnie istotne w przypadku mięsa.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka