Dania z truflami - smak trufli, wartości odżywcze, przepisy na smaczne dania z truflami

Dania z truflami zachwycają niecodziennym smakiem i aromatem. Są niestety na tyle mało popularne, że niewiele osób miało okazję ich spróbować. Dania z truflami podawane są przede wszystkim w wyjątkowych okolicznościach, jako dodatek do przystawek lub dania głównego. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by przygotować wyjątkowe potrawy z truflami we własnym domu dla rodziny lub przyjaciół. Jak przyrządzić smaczne dania z truflami?

Dania z truflami są niezwykle aromatyczne.Dania z truflami są niezwykle aromatyczne.
Źródło zdjęć: © adobestock
Paula Komendarczuk

Czym są trufle?

Trufle to grzyby, które w całości rosną pod ziemią, zwykle na głębokości 10-20 centymetrów. Mają charakterystyczny wygląd, przypominają bulwę, pokrytą brodawkami. Nie posiadają kapelusza ani trzonu, są twarde i chropowate.

Znalezienie trufli nie jest takie proste, w tym celu wykorzystuje się specjalnie przeszkolone psy lub świnie. Największa ilość trufli znajduje się we Francji, Hiszpanii i we Włoszech.

Trufle znane są już od V wieku p.n.e., wówczas uznawano je za silny afrodyzjak. Stosowano je również w medycynie naturalnej do uzdrowiania ciała i duszy. Obecnie są traktowane jako luksusowy przysmak, podawany podczas eleganckich przyjęć.

Wartości odżywcze i smak trufli

Trufle w 90% składają się z wody, 5% stanowią węglowodany, a 3-5% białko. W grzybach tych obecne są kwasy tłuszczowe, błonnik, wapń, krzem, żelazo, cynk, magnez, fosfor, miedź i potas.

W składzie znajduje się też witamina C i D oraz aminokwasy, takie jak cysteina, metionina, tryptofan czy lizyna. W Europie istnieje około 25 różnych gatunków trufli, najpopularniejsze są odmiany białe i czarne.

Smak trufli zaliczany jest do umami, przypomina on nietypowe połączenie ziemi i czekolady. Aromat również jest trudny do opisania, biała trufla niektórym przypomina czosnek i ser, natomiast czarna ma zdecydowanie bardziej delikatną, korzenną woń.

Przepisy na dania z truflami

Jajko sadzone z truflą

Składniki:

  • 2 jaja,
  • połowa białej trufli,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • sól.

Sposób przygotowania:

Na patelni rozpuszczamy masło, na rozgrzany tłuszcz wbijamy jajka. Smażymy chwilę, a następnie przykrywamy pokrywką i czekamy, aż żółtko prawie się zetnie. Zdejmujemy jajka na talerz, posypujemy startą truflą i podajemy ze świeżym, pszennym pieczywem.

Kanapka z truflą

Składniki:

  • bagietka,
  • pół paczki świeżego szpinaku,
  • ząbek czosnku,
  • 5 plastrów ulubionej wędliny,
  • pół pomidora,
  • jajko,
  • pół czarnej trufli,
  • sól z truflą,
  • masło.

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość masła, podsmażamy drobno posiekany czosnek oraz szpinak. Po kilku minutach dolewamy odrobinę wody, dodajemy sól i pieprz. Czekamy aż woda odparuje, wówczas zdejmujemy patelnię z palnika.

Na innej patelni przygotowujemy jajka sadzone, tak jak najbardziej lubimy. Bagietkę przekrawamy, wykładamy na wierzch szpinak, pomidora pokrojonego w plasterki, wędlinę oraz jajka. Wierzch kanapki posypujemy czarną truflą w dowolnej ilości.

Makaron z truflami

Składniki:

  • 300 g makaronu spaghetti,
  • 1 łyżka białej pasty truflowej,
  • 4 łyżki śmietany 18%,
  • 150 ml białego wytrawnego wina,
  • 120 g boczku,
  • 10 czarnych oliwek,
  • 2 łyżki startego parmezanu,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi na opakowaniu. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na suchej patelni, gdy tłuszcz się wytopi dodajemy śmietanę, pastę z trufli i białe wino.

Dusimy całość, aż sos zgęstnieje. Próbujemy i doprawiamy go według uznania solą i pieprzem. Dodajemy pokrojone oliwki, dokładnie mieszamy, nakładamy talerze i posypujemy parmezanem.

Zupa grzybowa z olejem truflowym

Składniki:

  • 250 g ulubionych grzybów,
  • 1 łyżka oleju truflowego,
  • 3 małe cebule,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 300 g ziemniaków,
  • 750 ml bulionu,
  • 100 g startego parmezanu,
  • 125 ml śmietany 30%,
  • tymianek.

Sposób przygotowania:

Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, a po kilku minutach wlewamy śmietanę i wsypujemy odrobinę tymianku.

Wlewamy bulion, dodajemy podsmażone wcześniej grzyby, doprawiamy solą i pieprzem oraz olejem truflowym. Miksujemy całość na gładką masę. Zupę nalewamy do miseczek i posypujemy parmezanem.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka