Delikatna sałatka z rzeżuchą
Pyszna, zielona rzeżucha wszystkim kojarzy się z wiosną albo dietami. Ma bardzo charakterystyczny smak, a oprócz tego ma właściwości lecznicze i jest źródłem witamin – między innymi A, B1, B2, C, E, K i PP.
Składniki:
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa, także rzeżuchę i kiełki fasoli, umyj i osusz. Rzodkiewki i cebule pokrój w paski lub kostkę. Następnie wszystkie składniki wrzuć do dużej miski i wymieszaj. W małej miseczce powstanie sos do sałatki: czosnek, sos sojowy, imbir, sok z limonki, miód i olej sezamowy połącz i dokładnie wymieszaj. Teraz polej sosem sałatkę w dużej misce i na sam wierzch posyp nasionami sezamu.
Komentarz:
Rzeżucha zawiera sole mineralne, żelazo, wapń, magnez, fosfor, siarkę, chrom oraz jod. Rzeżucha pomaga osobom mającym problemy z cukrzycą, anemią, chorobą wieńcową, reumatyzmem, krążeniem czy trądzikiem. Można powiedzieć, że jest lekiem na całe zło.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.