Sałatki

Sałatki to jedne z najzdrowszych dań, jakie możemy włączyć do swojej diety, szczególnie jeżeli opierają się na świeżych, niskokalorycznych warzywach. Sałatki mogą być zarówno smacznym dodatkiem do dania głównego, jak i samodzielnym posiłkiem, który zabierzemy ze sobą w roli zdrowego lunchu lub przekąski.

Sałatki a zdrowie

Zdrowe sałatki powinny być oparte na świeżych warzywach i owocach. Dzięki nim dostarczymy organizmowi wielu witamin i składników odżywczych. Jeżeli uzupełnimy je o dobre tłuszcze – np. oliwę z oliwek lub pestki dyni, zyskamy również zdrowe kwasy tłuszczowe.

Jeżeli zależy nam na tym, aby sałatka była pożywna, warto włączyć do niej mięso (najlepiej niskokaloryczny drób) lub ryby. Dobrymi dodatkami do sałatki będzie też tofu lub rośliny strączkowe. Sałatka stanie się wówczas pełnowartościowym posiłkiem.

Innym zdrowym pomysłem na sałatkę jest dodanie do niej kaszy. Dobrze komponują się z nimi między innymi komosa ryżowa czy kasza pęczak.

Sałatki makaronowe

Sałatka makaronowa sprawdzi się, jako posiłek, który zabierzemy ze sobą do pracy czy szkoły. Z uwagi na zawartość makaronu, będzie na długo syciła i dawała energię.

Sałatka z makaronem będzie zdrowsza, jeżeli wybierzemy do niej makaron pełnoziarnisty i połączymy go z mieszanką sałat oraz niskokalorycznymi warzywami, takimi jak marchewka, cukinia czy bakłażan.

Sałatki z kurczakiem

Sałatki z kurczakiem, dzięki zawartości zdrowego mięsa drobiowego, będą doskonałym daniem obiadowym. Szczególnie, jeżeli zrezygnujemy w nich z ciężkich i kalorycznych sosów na bazie majonezu.

Do sałatki z kurczakiem sprawdzą się zarówno dodatki warzywne – awokado, suszone pomidory czy brokuły, ale też owoce, w tym najpopularniejszy ananas.

Sałatki – przepisy

Przepisy na zdrowe sałatki najczęściej bazują na mieszance sałat, które z powodzeniem możemy zamienić na nasze ulubione zielone dodatki, takie jak szpinak, jarmuż czy rukola.

Komponując własną sałatkę warto uzupełnić ją o warzywa, które najbardziej lubimy. Mogą to być zarówno pomidory, cebula czy ogórki, jak i bardziej sycące warzywa – fasola, groszek czy ziemniaki.

Jeżeli zależy nam na tym, aby sałatka nie była kaloryczna, dodajmy do niej lekki dressing na bazie jogurtu, oliwę z oliwek lub ocet balsamiczny.

Sałatki do dań z grilla - najlepsze przepisy

Sałatki do dań z grilla - najlepsze przepisy

Paula Komendarczuk Paula Komendarczuk
Sałatka z szynką parmeńską - 5 najlepszych przepisów

Sałatka z szynką parmeńską - 5 najlepszych przepisów

Paula Komendarczuk Paula Komendarczuk
Sałatka z mozzarellą - najlepsze przepisy

Sałatka z mozzarellą - najlepsze przepisy

Paula Komendarczuk Paula Komendarczuk
Sałatka z kuskusu - charakterystyka, przepis, wartości odżywcze

Sałatka z kuskusu - charakterystyka, przepis, wartości odżywcze

Katarzyna Wąś-Zaniuk Katarzyna Wąś-Zaniuk
Sałatki na Wigilię - najlepsze przepisy na świąteczne sałatki

Sałatki na Wigilię - najlepsze przepisy na świąteczne sałatki

Paula Komendarczuk Paula Komendarczuk
Sałatka nicejska - charakterystyka, wpływ na zdrowie, przepis

Sałatka nicejska - charakterystyka, wpływ na zdrowie, przepis

Katarzyna Wąś-Zaniuk Katarzyna Wąś-Zaniuk
Sałatki na imprezę - zasady komponowania, przepisy

Sałatki na imprezę - zasady komponowania, przepisy

Paula Komendarczuk Paula Komendarczuk
Sałatka śledziowa - charakterystyka, kalorie i wartości odżywcze, przepis

Sałatka śledziowa - charakterystyka, kalorie i wartości odżywcze, przepis

Katarzyna Wąś-Zaniuk Katarzyna Wąś-Zaniuk
Mizeria – przepis, właściwości zdrowotne, z czym jeść

Mizeria – przepis, właściwości zdrowotne, z czym jeść

Paula Komendarczuk Paula Komendarczuk