7 z 8Jak stosować dereń?
Obecnie w delikatesach i sklepach ze zdrową żywnością dostępne są różne przetwory z derenia. Warto jednak przygotować je samodzielnie, by mieć pewność, że nie zawierają żadnych zbędnych dodatków.
Owoce derenia można jeść na surowo, ale warto wcześniej je przemrozić, aby straciły charakterystyczny cierpko-gorzki posmak. Po kilku dniach w zamrażalniku nadają się do przyrządzania różnych przetworów – soków, nalewek, syropów, konfitur. Idealnie sprawdzą się też jako sos do pieczonych mięs.
Owoce warto suszyć, by zimą przygotowywać z nich aromatyczną herbatę, idealną do walki z przeziębieniem. Jej przygotowanie jest bardzo proste – jedną łyżeczkę suszu należy zalać szklanką wrzącej wody i parzyć przez kilkanaście minut. Napar wzmacnia odporność, rozgrzewa i niweluje typowe objawy infekcji, takie jak katar, kaszel i osłabienie.