Dereń – wspaniały owoc, który został zapomniany
Nigdy nie słyszałeś o takim owocu jak dereń? Nie jesteś jedyny! Jeżeli to twoje pierwsze spotkanie z tą rośliną, to warto lepiej ją poznać, ponieważ ma naturalne właściwości lecznicze.
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Zobacz też: Po których posiłkach nie myć od razu zębów? (WIDEO)
Skąd się wziął?
Dereń jest znany już od czasów starożytnych. Początkowo rósł dziko na terenie Europy Wschodniej i Azji Mniejszej, a później kupcy oraz podróżnicy rozsławili go na cały świat – dotarł również do Polski.
Nazywany był też "królewskim owocem", dzięki swojej barwie oraz temu, że kiedyś dereń sadzono w pałacowych ogrodach.
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Zobacz też: O jakich chorobach świadczy nadmierne wypadanie włosów? (WIDEO)
Dereń - charakterystyka
Owoce tej rośliny przypominają owoce porzeczki lub żurawiny. Rosną na drzewach, które osiągają 7-8 metrów wysokości. To roślina, która może żyć nawet 100 lat!
Owoce mają słodko-kwaśny smak oraz charakterystyczny zapach. Posiadają dość dużą pestkę i niewielką ilość miąższu.
Dereń można hodować w każdym ogrodzie i cieszyć się jego niepowtarzalnym smakiem! Jest mrozoodporny, więc świetnie czuje się w naszym klimacie.
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Zobacz też: Dlaczego warto jeść liczi? (WIDEO)
Właściwości odżywcze
Dereń zawiera flawonoidy, kwasy organiczne i beta-karoten.
Jest bogaty w witaminę C, która świetnie przeciwdziała przeziębieniu i wzmacnia odporność.
Dereń, tak jak wszystkie czerwone owoce, zawiera antocyjany – przeciwutleniacze. Razem z witaminą C tworzą mieszankę, która skutecznie chroni przed przedwczesnym starzeniem się komórek. Antocyjany zawarte w owocach derenia jadalnego wykazują silne działanie przeciwnowotworowe, jak również skutecznie zapobiegają rozwojowi stanów zapalnych w organizmie.
Co więcej, ten owoc zawiera takie pierwiastki jak: potas, fosfor, cynk, żelazo, miedź i mangan. Częste jedzenie derenia odżywi organizm i kompleksowo go wzmocni.
Gałązki derenia to skuteczny środek do… czyszczenia zębów. Z kolei kąpiel w wywarze z kory i liści tej rośliny pomaga na bóle reumatyczne i podagrę, a stosowany jako okład na czoło pomaga łagodzić bóle migrenowe.
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Zobacz też:Zatrzymaj atak serca w 60 sekund (WIDEO)
Dereń - przygotowanie
Najpopularniejszym sposobem na wykorzystanie derenia, jest przygotowanie nalewki leczniczej o mocnym smaku i wyrazistym kolorze.
W medycynie naturalnej to najskuteczniejszy lek przeciwgorączkowy.
Dereń można jeść też na surowo. Owoce mają właściwości przeciwzapalne i ściągające – nadają się do leczenia dolegliwości żołądkowych. Działają również moczopędnie, więc pomagają oczyścić organizm, zwłaszcza przy chorobach nerek i dróg moczowych.
Duża zawartość żelaza sprawia, że to również naturalny środek zapobiegający anemii.