Dieta 1200 kcal - zasady, jadłospis, zalety, wady
Dieta 1200 kalorii ma niewątpliwie tę zaletę, że można podczas jej stosowania zjeść nieco więcej niż przy diecie 1000 kalorii. Dzięki temu przez 4 tygodnie jej stosowania – to najbardziej optymalny okres jej trwania – można czuć się bardziej najedzonym. Dieta odchudzająca może zostać powtórzona po 2-3 miesiącach. Nie należy przedłużać jej stosowania ani wprowadzać częściej, gdyż ilość dostarczanych przez nią kalorii jest niewystarczająca do prawidłowego funkcjonowania na dłuższą metę.
W tym artykule:
Zasady diety 1200 kalorii
Jak przy każdej diecie, tak i przy diecie 1200 kalorii można pić dużo wody mineralnej. Słodzone napoje, kawa czy herbata to dodatkowe kalorie, więc lepiej z nich zrezygnować. Poza tym, dobrze jest unikać ostrych przypraw, gdyż zaostrzają tylko apetyt, co utrudni szybkie odchudzanie. Należy pamiętać, by podczas diety 1200 kalorii zjadać 3 większe posiłki i 2 mniejsze, najlepiej co 3 godziny. Powinny mieć one stałą porę. Gdy organizm otrzymuje pożywienie w regularnych odstępach czasu i w niewielkiej ilości, może lepiej wykorzystywać energię i nie magazynuje jej, co skutkować może później kolejnymi wałeczkami.
Każdy posiłek ma ustaloną ilość kalorii:
- śniadanie – około 250 kcal,
- drugie śniadanie – około 150 kcal,
- obiad – około 500 kcal,
- podwieczorek – około 100 kcal,
- kolacja – około 200 kcal.
Jadłospis na 1200 kalorii
Dzień 1
- Śniadanie: omlet z jednego jajka i plasterek szynki.
- II śniadanie: kromka chleba graham, niskosłodzony dżem.
- Obiad: zupa pomidorowa, sałatka (szklanka makaronu, ogórek, papryka, sos winegret).
- Podwieczorek: pieczone jabłko.
- Kolacja: 40 dag warzyw gotowanych na parze.
Dzień 2
- Śniadanie: kanapki – 2 kromki razowca, 2 plastry polędwicy, sałata, łyżeczka margaryny.
- II śniadanie: 15 dag galaretki owocowej.
- Obiad: 2 pieczone ziemniaki, 20 dag pieczonego dorsza, sałatka z pomidora.
- Podwieczorek: filiżanka bulionu z warzywami.
- Kolacja: grahamka z twarożkiem z rzodkiewkami.
Dzień 3
- Śniadanie: 2 kromki razowca, parówka drobiowa, musztarda.
- II śniadanie: sucharek, jajko na miękko, ogórek lub pomidor.
- Obiad: mus z owoców (np. jabłek lub truskawek), szklanka gotowanego ryżu.
- Podwieczorek: miseczka sałatki z dowolnych cytrusów.
- Kolacja: tuńczyk w sosie własnym, kromka chleba graham, pomidor.
Dzień 4
- Śniadanie: 1/2 grahamki, chudy twarożek ze szczypiorkiem i z ogórkiem.
- II śniadanie: szklanka soku z marchewki.
- Obiad: pierś kurczaka z brukselką.
- Podwieczorek: grejpfrut.
- Kolacja: 2 kromki pieczywa chrupkiego, 2 plasterki półtłustego żółtego sera, majonez light, sałata.
Dzień 5
- Śniadanie: twarożek – chudy biały ser, jogurt, rzodkiewka, szczypior, pomidor, kromka chrupkiego pieczywa, kawa z mlekiem.
- II śniadanie: jabłko, mandarynka.
- Obiad: sałatka z ugotowanej piersi kurczaka, 3 łyżek ugotowanego ryżu, 4 łyżek fasolki czerwonej lub kukurydzy konserwowej, ogórka, dymki, kromka razowca.
- Podwieczorek: 1/2 szklanki budyniu.
- Kolacja: omlet z groszkiem – jajko rozkłócić z dwiema łyżkami chudego mleka, dodać groszek z puszki, doprawić, usmażyć.
Dzień 6
- Śniadanie: kromka chleba razowego, 2 jajka sadzone na łyżce mleka, rzodkiewki, pomidor, świeże lub suszone zioła.
- II śniadanie: jogurt owocowy light.
- Obiad: sałatka grecka: 50 g niskotłuszczowego sera feta, ogórek, pomidor, kilka oliwek, cebula, 1/2 kubka jogurtu naturalnego, kromka chleba chrupkiego, zioła.
- Podwieczorek: 4 suszone śliwki.
- Kolacja: szklanka ugotowanego makaronu spaghetti z sosem pomidorowym i połowa pokrojonej parówki.
Dzień 7
- Śniadanie: kromka chleba graham, łyżeczka margaryny light, chudy ser, szczypiorek, kawa z mlekiem lub herbata.
- II śniadanie: 2 kromki chlebka chrupkiego, 2 plasterki wędliny drobiowej, liście cykorii, pomidor lub ogórek.
- Obiad: 2 kromki chleba razowego, margaryna, 4 plasterki wędliny drobiowej, 2 liście sałaty, ogórek, pomidor lub papryka, woda mineralna.
- Podwieczorek: jogurt owocowy light.
- Kolacja: kromka chleba razowego, ryba po grecku, herbata z cytryną.
Czytaj więcej
Zalety i wady diety 1200 kalorii
Zalety diety 1200 kcal:
- szybkie zmniejszenie wagi;
- bogata w różne produkty żywnościowe;
- obecne są w niej zdrowe przekąski;
- organizm nie jest głodny podczas jej stosowania;
- promuje potrawy lekkostrawne i dania dietetyczne (duszone, pieczone dietetycznie).
Wady diety 1200 kalorii:
- może nie dostarczać wszystkich potrzebnych składników odżywczych,
- może przyczynić się do zaburzenia koncentracji, senności, nerwowości.
Dieta 1200 kalorii, jak każda dieta niskokaloryczna, pozwala na dość szybką utratę wagi i skuteczne odchudzanie. Trzeba jednak uważać, by jej zbyt długo nie stosować, bo może skutkować problemami zdrowotnymi. Dieta 1200 kalorii wymaga liczenia kalorii i pilnowania, by posiłki były niezbyt obfite. Nie należy poddawać się na początku i przeprowadzić dietę od początku do końca. Odchudzanie będzie skuteczniejsze, jeśli wspomożesz dietę aktywnością fizyczną.
Źródła
- Wipler I. Kalorie na wodzy, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2003, ISBN 83-200-2653-9
- Muliar D. Liczmy kalorie, Muza, Warszawa 2007, ISBN 83-7495-139-5
- Chełmińska-Wieczorek Z. Nowoczesna dietetyczna książka kucharska, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2000, ISBN 83-200-2483-8
- Jensen B. Poradnik dietetyczny - prawidłowa dieta receptą na zdrowie, Mada, Warszawa 2000, ISBN 83-86170-61-1
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.