Dieta 1200 kcal - zasady, jadłospis, zalety, wady
Dieta 1200 kalorii ma niewątpliwie tę zaletę, że można podczas jej stosowania zjeść nieco więcej niż przy diecie 1000 kalorii. Dzięki temu przez 4 tygodnie jej stosowania – to najbardziej optymalny okres jej trwania – można czuć się bardziej najedzonym. Dieta odchudzająca może zostać powtórzona po 2-3 miesiącach. Nie należy przedłużać jej stosowania ani wprowadzać częściej, gdyż ilość dostarczanych przez nią kalorii jest niewystarczająca do prawidłowego funkcjonowania na dłuższą metę.
1. Zasady diety 1200 kalorii
Jak przy każdej diecie, tak i przy diecie 1200 kalorii można pić dużo wody mineralnej. Słodzone napoje, kawa czy herbata to dodatkowe kalorie, więc lepiej z nich zrezygnować. Poza tym, dobrze jest unikać ostrych przypraw, gdyż zaostrzają tylko apetyt, co utrudni szybkie odchudzanie. Należy pamiętać, by podczas diety 1200 kalorii zjadać 3 większe posiłki i 2 mniejsze, najlepiej co 3 godziny. Powinny mieć one stałą porę. Gdy organizm otrzymuje pożywienie w regularnych odstępach czasu i w niewielkiej ilości, może lepiej wykorzystywać energię i nie magazynuje jej, co skutkować może później kolejnymi wałeczkami.
Każdy posiłek ma ustaloną ilość kalorii:
- śniadanie – około 250 kcal,
- drugie śniadanie – około 150 kcal,
- obiad – około 500 kcal,
- podwieczorek – około 100 kcal,
- kolacja – około 200 kcal.
2. Jadłospis na 1200 kalorii
Dzień 1
- Śniadanie: omlet z jednego jajka i plasterek szynki.
- II śniadanie: kromka chleba graham, niskosłodzony dżem.
- Obiad: zupa pomidorowa, sałatka (szklanka makaronu, ogórek, papryka, sos winegret).
- Podwieczorek: pieczone jabłko.
- Kolacja: 40 dag warzyw gotowanych na parze.
Dzień 2
- Śniadanie: kanapki – 2 kromki razowca, 2 plastry polędwicy, sałata, łyżeczka margaryny.
- II śniadanie: 15 dag galaretki owocowej.
- Obiad: 2 pieczone ziemniaki, 20 dag pieczonego dorsza, sałatka z pomidora.
- Podwieczorek: filiżanka bulionu z warzywami.
- Kolacja: grahamka z twarożkiem z rzodkiewkami.
Dzień 3
- Śniadanie: 2 kromki razowca, parówka drobiowa, musztarda.
- II śniadanie: sucharek, jajko na miękko, ogórek lub pomidor.
- Obiad: mus z owoców (np. jabłek lub truskawek), szklanka gotowanego ryżu.
- Podwieczorek: miseczka sałatki z dowolnych cytrusów.
- Kolacja: tuńczyk w sosie własnym, kromka chleba graham, pomidor.
Dzień 4
- Śniadanie: 1/2 grahamki, chudy twarożek ze szczypiorkiem i z ogórkiem.
- II śniadanie: szklanka soku z marchewki.
- Obiad: pierś kurczaka z brukselką.
- Podwieczorek: grejpfrut.
- Kolacja: 2 kromki pieczywa chrupkiego, 2 plasterki półtłustego żółtego sera, majonez light, sałata.
Dzień 5
- Śniadanie: twarożek – chudy biały ser, jogurt, rzodkiewka, szczypior, pomidor, kromka chrupkiego pieczywa, kawa z mlekiem.
- II śniadanie: jabłko, mandarynka.
- Obiad: sałatka z ugotowanej piersi kurczaka, 3 łyżek ugotowanego ryżu, 4 łyżek fasolki czerwonej lub kukurydzy konserwowej, ogórka, dymki, kromka razowca.
- Podwieczorek: 1/2 szklanki budyniu.
- Kolacja: omlet z groszkiem – jajko rozkłócić z dwiema łyżkami chudego mleka, dodać groszek z puszki, doprawić, usmażyć.
Dzień 6
- Śniadanie: kromka chleba razowego, 2 jajka sadzone na łyżce mleka, rzodkiewki, pomidor, świeże lub suszone zioła.
- II śniadanie: jogurt owocowy light.
- Obiad: sałatka grecka: 50 g niskotłuszczowego sera feta, ogórek, pomidor, kilka oliwek, cebula, 1/2 kubka jogurtu naturalnego, kromka chleba chrupkiego, zioła.
- Podwieczorek: 4 suszone śliwki.
- Kolacja: szklanka ugotowanego makaronu spaghetti z sosem pomidorowym i połowa pokrojonej parówki.
Dzień 7
- Śniadanie: kromka chleba graham, łyżeczka margaryny light, chudy ser, szczypiorek, kawa z mlekiem lub herbata.
- II śniadanie: 2 kromki chlebka chrupkiego, 2 plasterki wędliny drobiowej, liście cykorii, pomidor lub ogórek.
- Obiad: 2 kromki chleba razowego, margaryna, 4 plasterki wędliny drobiowej, 2 liście sałaty, ogórek, pomidor lub papryka, woda mineralna.
- Podwieczorek: jogurt owocowy light.
- Kolacja: kromka chleba razowego, ryba po grecku, herbata z cytryną.
Czytaj więcej
3. Zalety i wady diety 1200 kalorii
Zalety diety 1200 kcal:
- szybkie zmniejszenie wagi;
- bogata w różne produkty żywnościowe;
- obecne są w niej zdrowe przekąski;
- organizm nie jest głodny podczas jej stosowania;
- promuje potrawy lekkostrawne i dania dietetyczne (duszone, pieczone dietetycznie).
Wady diety 1200 kalorii:
- może nie dostarczać wszystkich potrzebnych składników odżywczych,
- może przyczynić się do zaburzenia koncentracji, senności, nerwowości.
Dieta 1200 kalorii, jak każda dieta niskokaloryczna, pozwala na dość szybką utratę wagi i skuteczne odchudzanie. Trzeba jednak uważać, by jej zbyt długo nie stosować, bo może skutkować problemami zdrowotnymi. Dieta 1200 kalorii wymaga liczenia kalorii i pilnowania, by posiłki były niezbyt obfite. Nie należy poddawać się na początku i przeprowadzić dietę od początku do końca. Odchudzanie będzie skuteczniejsze, jeśli wspomożesz dietę aktywnością fizyczną.