Dieta bez kukurydzy
Coraz więcej osób odczuwa reakcje alergiczne po spożyciu kukurydzy. Aby unikać alergenu alergicy muszą przejść na dietę bez kukurydzy, ale nie zawsze wiedzą, że kukurydza jest „ukryta” w innych produktach. Alergie na kukurydzę pojawiają się nawet u osób, które wcześniej mogły ją spożywać. Zdrowe odżywianie w przypadku alergii na kukurydzę wymaga zdania sobie sprawy w czym jest kukurydza i czym ją zastąpić.
1. W czym jest kukurydza?
Dieta bez kukurydzy wymaga wyeliminowania ze spożycia nie tylko samej kukurydzy, ale również produktów, w których skład wchodzi kukurydza, czyli np.: słodziki, syropy, proszek do pieczenia, mleko skondensowane, ekstrakt z wanilii a nawet sól jodowana. Do bardzo wielu produktów dodawany jest cukier pochodzenia kukurydzianego. Ponadto dodatki kukurydziane to popularny składnik wszelkiej żywności przetworzonej. Dlatego zawsze należy czytać etykiety na opakowaniach produktów spożywczych, aby nie dać się zaskoczyć. Ponadto warto wykonać testy alergiczne, aby w porę dowiedzieć się na co jest się uczulonym i czego unikać.
2. Dieta wykluczająca kukurydzę
Zamiast żywności przetworzonej należy samemu przyrządzać świeże i zdrowe posiłki, gdyż wtedy zawsze ma się pewność co się w nich znajduje. Polecany jest grillowany lub pieczony kurczak oraz ryby i warzywa. Najlepiej jest unikać smażenia. Unikać powinno się również owoców z puszki, gdyż często zanurzone są w syropie kukurydzianym. Najlepsze będą świeże i mrożone owoce, które są bogate w antyoksydanty i przyjazne zdrowemu sercu składniki.
Pamiętaj, że jeśli udasz się do restauracji pytaj o składniki potraw, których nie znasz lub nie jesteś pewien i powiedz kelnerowi, że masz alergię na kukurydzę, aby uniknąć nieprzyjemnych sytuacji.
3. Co zamiast kukurydzy?
Aby unikać alergenu w postaci kukurydzy można zacząć jeść więcej ryżu, który jest bardzo zdrowy i można go spożywać pod wieloma postaciami. Na przykład do pieczenia można używać bezpiecznej mąki ryżowej, a dania z ryżu możesz przyrządzić na słodko oraz wytrawnie.
Jeśli chodzi o mąkę, to istnieje bardzo wiele jej rodzajów pozbawionych dodatku kukurydzianego: mąka ziemniaczana, mąka sojowa, mąka z cieciorki i wiele innych. Zawsze lepiej zapobiegać niż leczyć się z alergii.
Przejście na dietę bez kukurydzy może się okazać zbawienne dla organizmu nie tylko z powodu wyeliminowania alergenu, ale również dlatego, że dieta bez kukurydzy wymaga samodzielnego przygotowywania posiłków, jedzenia dużej ilości innych warzyw i owoców a także zwracania uwagi na składniki produktów spożywczych, gdzie przy okazji możesz „wyłapać” produkty pełne konserwantów i innych ogólnie szkodliwych substancji.