- dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
Ciecierzyca - sprawdź, dlaczego warto ją jeść
Ciecierzyca (inaczej cieciorka) należy do roślin strączkowych. Uprawia się ją w wielu zakątkach świata, choć jej największe uprawy można znaleźć na terenach bliskiego Wschodu i w obszarze śródziemnomorskim. Nasiona ciecierzycy wyglądem przypominają nieco nieduże orzechy laskowe lub groch. Całą roślinę z wyjątkiem nasion pokrywają delikatne włoski, które mogą podrażniać skórę. Wyróżnia się dwie główne odmiany ciecierzycy: kabuli oraz desi. Pierwsza z nich charakteryzuje się jasnymi ziarnami, druga ma ziarna ciemniejsze i mniejsze.
Warzywo o wielu zastosowaniach
Ciecierzyca jest stosowana w kuchni arabskiej jako składnik falafeli oraz hummusu. Można przyrządzić z niej również specjalne pasty do smarowania pieczywa. Ze względu na silne pobudzające działanie, nasiona cieciorki wykorzystuje się jako naturalny afrodyzjak. Jest również idealnym dodatkiem do potraw mięsnych, zup oraz sałatek. Ze względu na dużą zawartość aminokwasów stanowi ona doskonałą alternatywę dla mięsa, w związku z tym jest częstym składnikiem dań wegetariańskich. Trzeba jednak pamiętać o tym, że cieciorka spożywana w nadmiarze może powodować wzdęcia. A wszystko to za sprawą zawartych w niej oligosacharydach gazotwórczych. Organizm ma poważne problemy z ich trawieniem.
Właściwości ciecierzycy
Ciecierzyca jest słodka, ale też zapewnia uczucie sytości przez dłuższy czas. Dzięki wykorzystaniu ciecierzycy można urozmaicić nieco tradycyjne potrawy. Z powodu dużej ilości białka wiele osób stosuje ją zamiast posiłków mięsnych. Znajdziemy w niej również tłuszcze oraz węglowodany. Poza tym cieciorka jest źródłem fosforu, potasu, magnezu, cynku, witamin z grupy B oraz błonnika. W porównaniu z innymi roślinami strączkowymi zawiera dużo więcej żelaza, dlatego zaleca się ją osobom chorującym na anemię oraz kobietom w czasie miesiączki.
Cieciorka na zdrowie
Po cieciorkę warto sięgać w czasie odchudzania. Zawarty w cieciorce błonnik wpływa pozytywnie na procesy trawienne i tym samym pomaga w walce z nadwagą. Sprawia, że wcześniej czujemy się najedzeni i tym samym spożywamy mniejsze porcje. Poza tym sprzyja wydalaniu tłuszczu z organizmu oraz może likwidować zaparcia i ma pozytywny wpływ na perystaltykę jelit. Cieciorkę zaleca się również osobom z wysokim ciśnieniem oraz dużym stężeniem cholesterolu we krwi, który jest odpowiedzialny za powstawanie chorób serca oraz miażdżycy. Przykładowo spożywanie dużej ilości błonnika może zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia choroby wieńcowej nawet o 40 proc. Cieciorka może również powodować obniżenie ciśnienia. Wpływa na elastyczność naczyń krwionośnych, polepszając krążenie krwi.
Ciecierzyca w kuchni
Ciecierzyca zdobywa coraz więcej zwolenników, nie tylko wśród miłośników kuchni azjatyckiej i śródziemnomorskiej. To znakomity dodatek do makaronów oraz dań warzywnych. Doskonale łączy się z sałatkami, pastami, zupami itp. Z ciecierzycy wyrabia się również mąkę. Dzięki temu, że nie zawiera glutenu może być stosowana u osób będących na diecie bezglutenowej. Poza nasionami ciecierzycy w celach kulinarnych można wykorzystywać również kiełki, liście oraz młode pędy. Pasjonaci kulinariów tworzą niezwykłe kompozycje smakowe dzięki połączeniu ciecierzycy np. z kurkumą, tymiankiem, parmezanem, owocami morza lub oliwą. Ciecierzyca sprawdza się także jako dodatek do tradycyjnych, znanych nam dań. Przykładowo w Polsce cieciorka często jest stosowana jako farsz do pierogów oraz krokietów.
Przygotowanie cieciorki
Cieciorka wymaga odpowiedniego przygotowania. Dojrzałe nasiona nadają się do gotowania lub konserwowania. Przed spożyciem cieciorka powinna zostać namoczona w zimnej wodzie przez około 10 godzin. Do wody warto dodać łyżeczkę sody oczyszczonej. Po namoczeniu należy gotować ją pod przykryciem około od 1 do 2 godzin, co jakiś czas sprawdzając, czy nasiona są odpowiednio miękkie. Zaleca się, aby w trakcie gotowania zmienić przynajmniej raz wodę. Pod koniec dodajemy odrobinę soli. Trzeba pamiętać o tym, że w czasie gotowania cieciorka traci wiele swoich właściwości, w związku z tym jeżeli tylko mamy taką możliwość, warto zastosować szybkowar.