Dieta bezresztkowa – zasady, wskazania, produkty niewskazane
Dieta bezresztkowa polega na spożywaniu produktów, które zawierają jak najmniejsze ilości błonnika. Dzięki temu treść pokarmowa nie obciąża i nie podrażnia błon śluzowych jelit. Jadłospis taki wspiera leczenie wielu chorób przewodu pokarmowego, zalecany jest również w wielu innych okolicznościach medycznych. Co warto wiedzieć?
Zobacz film: "Postna dieta. Możesz schudnąć nawet 4 kg w miesiąc"
- 1. Co to jest dieta bezresztkowa?
- 2. Zasady diety bezresztkowej
- 3. Co jeść na diecie ubogoresztkowej?
- 4. Produkty niewskazane w diecie bezresztkowej
1. Co to jest dieta bezresztkowa?
Dieta bezresztkowa (inaczej dieta ubogoresztkowa lub dieta niskobłonnikowa) to dieta lecznicza, nie odchudzająca którą należy traktować jako formę wspomagania terapii rożnych schorzeń i nieprawidłowości. Stosuje się ją, by wesprzeć terapię niektórych chorób i złagodzić stan zapalny jelit, ale i w różnych innych okolicznościach medycznych.
Wskazaniem do stosowania diety bezresztkowej jest:
- choroba jelit: jelito drażliwe, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, stan zapalny jelit, nowotwór jelit, choroba Leśniowskiego-Crohna, zwężenie jelit,
- stan po zabiegach operacyjnych,
- stan przed badaniem jelita grubego, takimi, jak np. kolonoskopia, rektoskopia czy sigmoidoskopia,
- biegunka będąca następstwem zatrucia pokarmowego.
2. Zasady diety bezresztkowej
Dieta niskobłonnikowa działa zapierająco i ogranicza częstość wypróżnień, a także wspomaga i przywraca właściwą pracę przewodu pokarmowego. Jej założeniem jest spożywanie produktów:
- ubogich w błonnik pokarmowy, które są w całości rozkładanych przez enzymy trawienne,
- lekkostrawnych, dzięki czemu nie nadwyrężają, nie obciążają i nie podrażniają jelit. Dieta bezresztkowa jest zatem lekkostrawna i uboga w błonnik pokarmowy. Oznacza to, że konieczne jest ograniczenie spożycia błonnika pokarmowego do 10 g dziennie. Ponadto dieta ubogoresztowa musi być:
- wysokokaloryczna: ma dostarczać więcej niż 2000 kcal na dobę
- niskotłuszczowa: ma dostarczać od 50 do 70 g tłuszczu dziennie,
- wysokobiałkowa: ma dostarczać od 80 do 120 g białka dziennie.
Osoby będące na diecie bezresztkowej muszą spożywać 5, a nawet 6 posiłków dziennie. Małe porcje spożywane częściej nie obciążają przewodu pokarmowego.
Potrawy nie mogą być smażone, a gotowane zarówno na wodzie, jak i na parze, pieczone bez dodatku tłuszczu czy duszone bez wcześniejszego obsmażania. Co istotne makarony, kasze czy warzywa muszą być bardzo miękkie, niemal rozgotowane - nigdy al dente. Można również spożywać potrawy w postaci płynnej: zmiksowane zupy, potrawy o konsystencji kremu.
Rekomendowane przez naszych ekspertów
3. Co jeść na diecie ubogoresztkowej?
Co można jeść przed kolonoskopią, po zabiegu laparoskopowym pęcherza moczowego czy podczas leczenia choroby jelit?
W jadłospisie diety bezresztkowej powinny znaleźć się:
- oczyszczone produkty zbożowe, np. bułki pszenne,
- chude mięso: kurczak, indyk, cielęcina, królik,
- wysokogatunkowe wędliny z kurczaka lub indyka,
- chude ryby: dorsz, mintaj, sandacz,
- drobne kasze: manna, wiejska, mazurska,
- jasny i drobny makaron,
- biały ryż, płatki ryżowe,
- niskotłuszczowe mleko i przetwory mleczne: chude sery, kefir, maślanka, jogurt, chudy twaróg, serek wiejski,
- jaja na miękko lub gotowane na półtwardo, jajecznica na parze,
- tłuszcze pochodzenia roślinnego: olej rzepakowy, oliwa z oliwek, ale i masło.
- dojrzałe owoce: najlepiej podgotowane, jako musy i przeciery z: jabłek, bananów, brzoskwiń, bez skórki,
- gotowane warzywa, najlepiej korzeniowe, takie jak ziemniaki, marchew, seler,
- zupy na wywarze z jarzyn, niezabielane lub z dodatkiem jogurtu naturalnego,
- woda mineralna niegazowana, soki owocowe i warzywne, kompot, słaba herbata, napar ziołowy.
4. Produkty niewskazane w diecie bezresztkowej
Dieta bezresztkowa eliminuje przede wszystkim produkty bogate w błonnik, dlatego należy z niej wykluczyć takie produkty jak:
- nieoczyszczone produkty zbożowe, np. pełnoziarniste, razowe, grube makarony, płatki owsiane i inne z pełnego ziarna, mąki razowe,
- tłuste gatunki mięs oraz wędlin, wyroby podrobowe, np. kaczka, gęś, tłusta wieprzowina, baranina, ale także niskogatunkowe wędliny oraz konserwy mięsne,
- tłuste ryby, konserwy rybne, ryby wędzone, np. łosoś, tuńczyk, makrela wędzona, śledź w pomidorach,
- tłuste mleko i przetwory mleczne, tłuste sery,
- jaja gotowane na twardo, jajecznica lub sadzone,
- tłuszcze zwierzęce oraz wysokoprzetworzone tłuszcze roślinne, np. smalec, margaryna,
- owoce niedojrzałe, surowe, ze skórką, strączkowe oraz konserwowe,
- orzechy, pestki i nasiona, np. orzechy, migdały, nasiona słonecznika, pestki dyni,
- napoje takie jak: słodzone napoje gazowane i niegazowane, mocna herbata, kawa, alkohol,
- ostre przyprawy: chilli, pieprz,
- słodycze,
- dania typu fast food,
- zupy na wywarach mięsnych, zagęszczane zasmażkami lub tłustą śmietaną.
Komentarze