Trwa ładowanie...

Dieta bezresztkowa – zasady, wskazania, produkty niewskazane

Dieta bezresztkowa polega na spożywaniu produktów, które zawierają jak najmniejsze ilości błonnika. Dzięki temu treść pokarmowa nie obciąża i nie podrażnia błon śluzowych jelit. Jadłospis taki wspiera leczenie wielu chorób przewodu pokarmowego, zalecany jest również w wielu innych okolicznościach medycznych. Co warto wiedzieć?

Zobacz film: "Postna dieta. Możesz schudnąć nawet 4 kg w miesiąc"

spis treści

1. Co to jest dieta bezresztkowa?

Dieta bezresztkowa (inaczej dieta ubogoresztkowa lub dieta niskobłonnikowa) to dieta lecznicza, nie odchudzająca którą należy traktować jako formę wspomagania terapii rożnych schorzeń i nieprawidłowości. Stosuje się ją, by wesprzeć terapię niektórych chorób i złagodzić stan zapalny jelit, ale i w różnych innych okolicznościach medycznych.

Wskazaniem do stosowania diety bezresztkowej jest:

2. Zasady diety bezresztkowej

Dieta niskobłonnikowa działa zapierająco i ogranicza częstość wypróżnień, a także wspomaga i przywraca właściwą pracę przewodu pokarmowego. Jej założeniem jest spożywanie produktów:

  • ubogich w błonnik pokarmowy, które są w całości rozkładanych przez enzymy trawienne,
  • lekkostrawnych, dzięki czemu nie nadwyrężają, nie obciążają i nie podrażniają jelit. Dieta bezresztkowa jest zatem lekkostrawna i uboga w błonnik pokarmowy. Oznacza to, że konieczne jest ograniczenie spożycia błonnika pokarmowego do 10 g dziennie. Ponadto dieta ubogoresztowa musi być:
  • wysokokaloryczna: ma dostarczać więcej niż 2000 kcal na dobę
  • niskotłuszczowa: ma dostarczać od 50 do 70 g tłuszczu dziennie,
  • wysokobiałkowa: ma dostarczać od 80 do 120 g białka dziennie.

Osoby będące na diecie bezresztkowej muszą spożywać 5, a nawet 6 posiłków dziennie. Małe porcje spożywane częściej nie obciążają przewodu pokarmowego.

Potrawy nie mogą być smażone, a gotowane zarówno na wodzie, jak i na parze, pieczone bez dodatku tłuszczu czy duszone bez wcześniejszego obsmażania. Co istotne makarony, kasze czy warzywa muszą być bardzo miękkie, niemal rozgotowane - nigdy al dente. Można również spożywać potrawy w postaci płynnej: zmiksowane zupy, potrawy o konsystencji kremu.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

3. Co jeść na diecie ubogoresztkowej?

Co można jeść przed kolonoskopią, po zabiegu laparoskopowym pęcherza moczowego czy podczas leczenia choroby jelit?

W jadłospisie diety bezresztkowej powinny znaleźć się:

  • oczyszczone produkty zbożowe, np. bułki pszenne,
  • chude mięso: kurczak, indyk, cielęcina, królik,
  • wysokogatunkowe wędliny z kurczaka lub indyka,
  • chude ryby: dorsz, mintaj, sandacz,
  • drobne kasze: manna, wiejska, mazurska,
  • jasny i drobny makaron,
  • biały ryż, płatki ryżowe,
  • niskotłuszczowe mleko i przetwory mleczne: chude sery, kefir, maślanka, jogurt, chudy twaróg, serek wiejski,
  • jaja na miękko lub gotowane na półtwardo, jajecznica na parze,
  • tłuszcze pochodzenia roślinnego: olej rzepakowy, oliwa z oliwek, ale i masło.
  • dojrzałe owoce: najlepiej podgotowane, jako musy i przeciery z: jabłek, bananów, brzoskwiń, bez skórki,
  • gotowane warzywa, najlepiej korzeniowe, takie jak ziemniaki, marchew, seler,
  • zupy na wywarze z jarzyn, niezabielane lub z dodatkiem jogurtu naturalnego,
  • woda mineralna niegazowana, soki owocowe i warzywne, kompot, słaba herbata, napar ziołowy.

4. Produkty niewskazane w diecie bezresztkowej

Dieta bezresztkowa eliminuje przede wszystkim produkty bogate w błonnik, dlatego należy z niej wykluczyć takie produkty jak:

  • nieoczyszczone produkty zbożowe, np. pełnoziarniste, razowe, grube makarony, płatki owsiane i inne z pełnego ziarna, mąki razowe,
  • tłuste gatunki mięs oraz wędlin, wyroby podrobowe, np. kaczka, gęś, tłusta wieprzowina, baranina, ale także niskogatunkowe wędliny oraz konserwy mięsne,
  • tłuste ryby, konserwy rybne, ryby wędzone, np. łosoś, tuńczyk, makrela wędzona, śledź w pomidorach,
  • tłuste mleko i przetwory mleczne, tłuste sery,
  • jaja gotowane na twardo, jajecznica lub sadzone,
  • tłuszcze zwierzęce oraz wysokoprzetworzone tłuszcze roślinne, np. smalec, margaryna,
  • owoce niedojrzałe, surowe, ze skórką, strączkowe oraz konserwowe,
  • orzechy, pestki i nasiona, np. orzechy, migdały, nasiona słonecznika, pestki dyni,
  • napoje takie jak: słodzone napoje gazowane i niegazowane, mocna herbata, kawa, alkohol,
  • ostre przyprawy: chilli, pieprz,
  • słodycze,
  • dania typu fast food,
  • zupy na wywarach mięsnych, zagęszczane zasmażkami lub tłustą śmietaną.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.