Dieta bogatoresztkowa - błonnik jako złoty środek, zasady, jadłospis, przeciwwskazania
Przeciętny Europejczyk zjada tylko ok. 15–20 g błonnika pokarmowego dziennie, co wiąże się z nadmiernym spożyciem łatwo przyswajalnych węglowodanów. Optymalna ilość tego składnika jest dwa razy większa. Dieta bogatoresztkowa jest sposobem na zmianę tego stanu rzeczy.
Zobacz film: "Produkty pochodzenia roślinnego"
- 1. Na czym polega dieta bogatoresztkowa
- 2. Jakie są zasady diety bogatoresztkowej
- 3. Przykładowy jadłospis w diecie bogatoresztkowej
- 4. Kto powinien unikać diety bogatoresztkowej
1. Na czym polega dieta bogatoresztkowa
Dieta bogatoresztkowa, nazywana też wysokobłonnikową to dieta, która zawiera zwiększone ilości nietrawionego w przewodzie pokarmowym błonnika pokarmowego. Dieta bogatoresztkowa ma za zadanie uregulować trawienie i czynności jelita grubego bez stosowania środków farmakologicznych. Stosuje się ją w profilaktyce zespołu jelita drażliwego, raka jelita grubego, miażdżycy, kamicy żółciowej i cukrzycy. Dietę bogatoresztkową stosuje się też w leczeniu zaparć nawykowych. Błonnik to najlepszy sposób na skuteczne odchudzanie – bez głodzenia i zaparć. W diecie wysokobłonnikowej należy zwiększyć jego ilość do 40–60 g, a niekiedy nawet do 70 g na dobę. Dieta bogatoresztkowa nie jest przeznaczona dla każdego. Osoby, które cierpią na stany zapalne narządów układu pokarmowego powinny jej unikać.
2. Jakie są zasady diety bogatoresztkowej
W diecie bogatoresztkowej dozwolone są wszystkie produkty, jednak największe znaczenie odgrywają owoce i warzywa. Najlepsze są te spożywane na surowo, a także suszone. Oto najważniejsze zasady diety bogatoresztkowej:
- Wybieraj produkty zawierające naturalnie bardzo dużą ilość błonnika, do których należą: grube kasze (gryczana, jęczmienna), pieczywo ciemne (razowe, pełnoziarniste), ryż brązowy, makaron razowy oraz suszone owoce: śliwki, morele, rodzynki,
- Jedz dużo owoców i warzyw oraz roślin strączkowych bogatych w błonnik pokarmowy.
- Nie rozgotowuj potraw, najlepszy jest makaron al dente, kasze i ryż gotowane na sypko, a warzywa powinny być gotowane na półtwardo.
- Dodawaj do potraw produkty bogate w błonnik, np. płatki owsiane do jogurtu, sałatek, otręby pszenne jako dodatek do ziemniaków.
- Ogranicz spożycie produktów wysokoprzetworzonych.
- Wypijaj 2 litry płynów dziennie.
- Zamiast soków słodzonych wybieraj wody mineralne.
3. Przykładowy jadłospis w diecie bogatoresztkowej
Na I śniadanie:
- płatki owsiane na mleku albo musli na mleku,
- ser twarogowy ziarnisty i otręby pszenne,
- kanapki z pieczenią (chleb żytni pełnoziarnisty, schab pieczony, pomidor, sałata),
- surówka z papryki, rzodkiewki oraz oliwa z oliwek.
Na II śniadanie:
- kanapka z pastą twarogową (chleb żytni pełnoziarnisty, ser twarogowy półtłusty, rzodkiewka),
- surówka z pomidorów i cebuli,
- herbata.
Na obiad:
- zupa kalafiorowa z ziemniakami, zabielana śmietaną,
- pieczeń wołowa,
- brokuły z wody,
- surówka z selera, jabłka i marchwi,
- kasza gryczana,
- kompot z jabłek.
Na podwieczorek:
- jogurt ze śliwkami,
- woda mineralna.
Na kolację:
- sałatka jarzynowa,
- chleb żytni pełnoziarnisty,
- pomarańcza,
- herbata.
W zdrowej diecie na zaparcia zabronione są takie produkty i potrawy, jak:
- mąka (kukurydziana, ziemniaczana, pszenna),
- tłuste mleko i sery,
- masło,
- tłuste wędliny, pasztety,
- frytki i placki ziemniaczane,
- kakao,
- czekolada, kawa, mocna herbata,
- bigos,
- makarony i kluski z białej mąki,
- czekolada i torty, ciasta, kremy,
- alkohol,
- dżemy.
4. Kto powinien unikać diety bogatoresztkowej
Dieta bogatoresztkowa dla dzieci powinna być odpowiednio zbilansowana, gdyż nie może zabraknąć w niej składników odżywczych niezbędnych dla prawidłowego wzrostu i rozwoju. Podczas stanów zapalnych żołądka, trzustki, dróg żółciowych i jelit, nieżytu przewodu pokarmowego, choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy spożycie diety bogatoresztkowej powinno być ograniczone do minimum. U ludzi w podeszłym wieku, którzy mają problemy z żuciem i perystaltyką przewodu pokarmowego oraz tolerancją niektórych produktów, również należy uważać na zwiększanie ilości błonnika w diecie.
W diecie wysokobłonnikowej należy pamiętać o stopniowym zwiększaniu błonnika, tak by przewód pokarmowy mógł się zaadaptować do nowych warunków, unikając objawów biegunki czy kolki. Z pewnością po pewnym czasie zauważysz efekty diety odchudzającej, a zaparcia odejdą w zapomnienie.