Dieta dla figury typu "gruszka"

Osoba o figurze typu "gruszka" ma długie ręce, wąskie, nieumięśnione barki, niewielkich rozmiarów biust i dosyć szerokie biodra. Taka budowa ciała była od dawna bardzo atrakcyjna dla mężczyzn. Kobietę o szerokich biodrach panowie wciąż podświadomie postrzegają jako bardziej płodną. U pań "gruszek" tłuszcz odkłada się głównie w dolnych partiach ciała. Wtedy zwiększa się dysproporcja między obfitym dołem a szczupłą górą. Tycie powoduje natomiast, że pośladki zlewają się z linią bioder. Sylwetka jest wówczas optycznie cięższa. Jaka dieta jest najlepsza dla "gruszek"?

Dieta dla figury typu "gruszka"Dieta dla figury typu "gruszka"

Rady dla osób z figurą "gruszki"

Osoby o tym typie budowy powinny:

  • zadbać o to, by w diecie było dużo produktów bogatych w wapń. "Gruszki" mają często kłopoty ze stawami, a wapń odpowiada za prawidłową budowę kości i wspomaga skuteczne odchudzanie;
  • jeść ryby 2-3 razy w tygodniu;
  • jeść często warzywa bogate w witaminę C, np. por, pietruszkę, seler, buraki, brokuły, warzywa strączkowe i kiełki. Z owoców należy wybierać cytrusy, jabłka i porzeczki;
  • pić 2 litry płynów w ciągu dnia;
  • wybierać produkty o niskim indeksie glikemicznym;
  • zrezygnować z tłuszczów zwierzęcych, zasmażek, sosów, białego pieczywa, słodyczy, produktów wędzonych i konserwowanych, a także alkoholu.

Czytaj więcej

Jadłospis dla osób o budowie typu "gruszka"

Dzień 1

  • Śniadanie: płatki owsiane ugotowane na wodzie, jabłko, 2 włoskie orzechy, sok z pomarańczy.
  • Obiad: warzywa na patelnię (1/2 opakowania), 150 g pieczonej piersi kurczaka, makaron razowy, 100 g sałaty z sokiem z cytryny.
  • Podwieczorek: 1/8 melona.
  • Kolacja: łosoś w galarecie, mała bułka grahamka, sałata.

Dzień 2

  • Śniadanie: omlet z dwóch jaj, szklanka mleka z konfiturą niskosłodzoną, sok z różowego grejpfruta.
  • Obiad: 120 g polędwicy wołowej, ziemniak pieczony, buraczki na ciepło.
  • Podwieczorek: kiwi, mandarynka.
  • Kolacja: 150 g ryby po grecku, mała grahamka, sałata.

Dzień 3

  • Śniadanie: 3 łyżki płatków pięciu zbóż z sokiem jabłkowym, mandarynka, do picia sok z marchewki.
  • Obiad: makaron z warzywami, 60 g piersi kurczaka usmażonej na łyżeczce oliwy, 100 g sałaty z sokiem z cytryny.
  • Podwieczorek: koktajl z banana i truskawek (szklanka).
  • Kolacja: pierś kurczaka upieczona (około 150 g), grahamka, sałata z sosem vinegret.

Dzień 4

  • Śniadanie: płatki owsiane na wodzie ze startym jabłkiem, dwoma śliwkami suszonymi, szklanka soku z buraka.
  • Obiad: stek z indyka duszony w warzywach, ½ torebki kaszy gryczanej, 150 g sałaty z sokiem z cytryny.
  • Podwieczorek: brzoskwinia.
  • Kolacja: tarta szpinakowa (około 1/8 porcji).

Dzień 5

  • Śniadanie: jajko na szynce (gotowane), tost razowy, sok pomarańczowy.
  • Drugie śniadanie: jogurt naturalny.
  • Obiad: 200 g pstrąga gotowanego na parze lub z grilla, ½ torebki ryżu, 150 g surówki z kapusty kwaszonej.
  • Podwieczorek: banan.
  • Kolacja: parówka cielęca odtłuszczona, grahamka, sałatka z pomidorów i cebulki.

Dzień 6

  • Śniadanie: jajko na miękko, tost, kiełki, sok z grejpfruta.
  • Obiad: 100 g chudego schabu z rusztu, duszone warzywa z ryżem, sałata.
  • Podwieczorek: kiwi.
  • Kolacja: 200 g sałaty wymieszanej z 50 g czerwonej fasolki i 80 g tuńczyka, grahamka.

Dzień 7

  • Śniadanie: 3 łyżki płatków z wodą, mandarynką, rodzynkami, sok z pomarańczy.
  • Obiad: 150 g piersi kurczaka pieczonego w przyprawach, 2 pieczone ziemniaki, sałata z łyżeczką oliwy i sokiem z cytryny.
  • Podwieczorek: gruszka.
  • Kolacja: sałatka z jajka na twardo, rzodkiewek, dymki, groszku zielonego i trzech łyżek jogurtu, bułka grahamka.

Przepisy dla osób o typie budowy "gruszka"

Ten typ budowy **wymaga starannego przygotowywania posiłków i doboru składników spożywczych. Panie powinny wzbogacić swoją dietę w wapń i łatwo przyswajalne białko. Dlatego poleca się w jadłospisie owoce morza i ryby bogate w kwasy tłuszczowe omega-3**. Poza tym należy pamiętać o warzywach i owocach, dostarczających organizmowi potrzebnych witamin i minerałów. Najlepiej spożywać te surowe lub gotowane na parze.

Makaron z warzywami


Składniki: 1 papryka, 1 pomidor, 2 cebule, 2-3 ząbki czosnku, świeża bazylia, makaron (np. świderki).


Przygotowanie: Warzywa pokroić w kostkę. Na oliwie podsmażyć lekko osoloną cebulę. Gdy zacznie się szklić, dodać czosnek i paprykę. Na koniec dodać pomidora i bazylię. Smażyć do miękkości. Na koniec wymieszać ugotowany makaron z warzywami i chwilę podsmażać, przyprawiając do smaku.



Pannette z warzywami


Składniki: 1 czerwona papryka, 1 porcja brokułów, 1 czerwona cebula, 1 ząbek czosnku, coś zielonego (bazylia, pietruszka), oliwa z oliwek, makaron pannette (cienkie rurki), parmezan.


Przygotowanie: Brokuły blanszować (maksymalnie przez jedną minutę), ugotować makaron. Na patelni podgrzać 8 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia oraz przepołowiony, obrany ząbek czosnku. Dodać pokrojoną w cienkie talarki czerwoną cebulę oraz pokrojoną w cienkie paseczki czerwoną paprykę. Przykryć i dusić przez 10 minut na małym ogniu tak, żeby warzywa były miękkie, lecz się nie zarumieniły. Dorzucić pokrojone na niewielkie kawałki brokuły i dusić jeszcze 5 minut. Odcedzony makaron włożyć do garnka, dodać sos oliwno-warzywny, dobrze wymieszać. Dodać świeże zioła (natka pietruszki, bazylia). Wyłożone na talerz rurki posypać parmezanem.



Befsztyk z polędwicy wołowej


Składniki: 50 dag polędwicy wołowej, 1 łyżka oliwy, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka czarnego pieprzu, 5 dag chrzanu, 5 dag cytryny.

Przygotowanie: Polędwicę oczyścić, wykrawając błony, umyć, osuszyć. Pokroić na 4 porcje (w poprzek włókien), lekko zbić tłuczkiem, uformować okrągłe befsztyki. Każdą porcję oprószyć pieprzem i posmarować po obu stronach oliwą. Usmażyć, wkładając na patelnię do smażenia bez tłuszczu. Zrumienić po obu stronach, posolić. Patelnię przykryć i trzymać kilka minut na małym ogniu, żeby befsztyki „doszły”. Usmażone befsztyki ułożyć na ogrzanym półmisku, obłożyć wiórkami chrzanu.



Polędwica wołowa z zielonym pieprzem


Składniki: 0,5 kg polędwicy wołowej, zielony pieprz w ziarenkach, olej, sól, 0,25 szklanki czerwonego półwytrawnego wina.


Przygotowanie: Wołowinę pokroić (w poprzek) na plastry, pieprz rozbić w moździerzu, ale nie za drobno. Następnie posypać nim plastry wołowiny z dwóch stron i przy pomocy deski do krojenia wgnieść w plastry. Olej mocno rozgrzać na patelni. Smażyć wołowinę z dwóch stron. Jedną stronę około 2-3 minut, aż się przypiecze. Solić dopiero na talerzu.



Duszona wieprzowina w sosie pomidorowym


Składniki: 4 polędwiczki wieprzowe, 2 marchewki, 4 pieczarki, 1 cebula, łyżka posiekanego koperku, sól, pieprz, cukier, listek laurowy, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 1 łyżka śmietany, olej, 200 ml bulionu.


Przygotowanie: Na oleju podsmażyć mięso (wcześniej posypane solą i pieprzem) z obu stron, po około 2 minuty na stronę. Następnie dodać do mięsa pokrojoną w kostkę cebulę. Przykryć pokrywką patelnię i dusić około 10 minut. Po tym czasie przełożyć całość do rondelka, dodać pokrojoną w plasterki marchewkę i pieczarki. Podlać mięso bulionem, wrzucić listek laurowy i dusić wszystko razem pod przykryciem, aż warzywa staną się miękkie. Następnie dodać do sosu 2 łyżki koncentratu pomidorowego (można dosłodzić sos do smaku lub ewentualnie doprawić solą i pieprzem). Na koniec zdjąć potrawę z ognia, łyżkę sosu pomidorowego wymieszać z łyżką śmietany i wlać do garnka. Dodać posiekany koperek. Wymieszać.



Wołowina duszona z papryką i cebulą


Składniki: około 0,5 kg wołowiny (łopatka, zrazowa, polędwica), 3 papryki w różnych kolorach: czerwona, żółta, zielona, 2 duże cebule, około 4 łyżeczek koncentratu pomidorowego, około 2 łyżek oliwy, przyprawy: pieprz, sól, rozmaryn, papryka słodka, odrobina chilli i tymianku.


Przygotowanie: Wołowinę opłukać, osuszyć za pomocą papierowego ręcznika i pokroić w średnie plastry. Oliwę rozgrzać w rondlu i obsmażyć na niej wołowinę z obu stron. Następnie zalać wołowinę wodą, dodać wszystkie przyprawy i dusić około 40 minut pod przykryciem. Cebulę obrać, paprykę oczyścić i opłukać. Pokroić warzywa w piórka, a następnie lekko podsmażyć je na patelni. Połączyć wołowinę i warzywa, dodać koncentrat pomidorowy i dusić jeszcze około 20-30 minut.



Duszony kurczak z koprem włoskim


Składniki: 1/2 kurczaka, 4 bulwy kopru włoskiego (tzw. fenkuł), 1 żółta papryka, 1 pomidor, 2 łyżki oleju, sól, pieprz, curry, mielona papryka, szczypta estragonu, 1/2 pęczka natki.


Przygotowanie: Kurczaka umyć, podzielić na porcje, każdą oprószyć solą, pieprzem, curry i papryką. Koper umyć, usunąć twarde liście. Gotować przez 15 minut w 3/4 l wody z dodatkiem soli i szczypty estragonu, odcedzić. Olej rozgrzać w rondlu, włożyć kurczaka, zrumienić. Podlać dwoma łyżkami wody, dusić 10 minut. Paprykę oczyścić, umyć, pokroić w paski. Pomidora sparzyć, obrać, przekroić, wyciąć trzpień. Miąższ pokroić w kostkę. Natkę umyć, drobno posiekać. Pomidor, koper włoski, paprykę i natkę dodać do mięsa, ponownie podlać wodą. Dusić pod przykryciem dalsze 20 minut.



Duszony kurczak z ziołami i czosnkiem


Składniki: 4 udka, 1 kg pomidorów, 1 cebula, 6 ząbków czosnku, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia, po łyżce suszonej bazylii, oregano i tymianku.

Przygotowanie: Udka umyć i osuszyć. Natrzeć je solą, pieprzem, zmiażdżonymi ząbkami czosnku, tymiankiem, bazylią i oregano. Podsmażyć na rozgrzanym oleju. Pomidory sparzyć we wrzątku, obrać i pokroić w kostkę. Na oleju zeszklić posiekaną cebulę, dodać udka i pomidory. Doprawić solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu około 40 minut.



Dorsz gotowany na parze


Składniki: 300 g filetu z dorsza, 30 ml soku z cytryny, 15 g masła, sól, pieprz ziołowy.


Przygotowanie: Opłukać filety i ułożyć na półmisku, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Położyć na każdym filecie kawałki masła. Gotować na parze około 30 minut.


Dorsz z grilla


Składniki: 2 filety z dorsza, 2 cebule, masło, sól, pieprz cytrynowy, przyprawa do ryb, koperek.


Przygotowanie: Świeże filety dorsza przyprawić przyprawą do ryb, pieprzem cytrynowym, odrobiną soli i w zamkniętym pojemniku włożyć na 2-3 godziny do lodówki. Na foli aluminiowej ułożyć odrobinę masła, kilka plasterków cebuli, dużo koperku i wcześniej przygotowaną rybę. Wszystko razem szczelnie zawinąć w folię aluminiową. Piec na rozgrzanym grillu około 20 minut (masłem na spodzie).



Pikantny dorsz po indonezyjsku


Składniki: 4 płaty dorsza, 1 łodyżka trawy cytrynowej, 1 posiekana, mała, czerwona cebula, 2 świeże, czerwone papryki chilli, 1 łyżeczka świeżo zmielonego imbiru, ¼ łyżeczki kurkumy, 25 g masła pokrojonego w małe kawałeczki, 8 łyżek mleka kokosowego z puszki, 2 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz, czerwona papryka chilli do dekoracji.


Przygotowanie: Opłukać dorsza i wysuszyć ręcznikiem. Usunąć wszystkie zewnętrzne liście trawy cytrynowej i delikatnie pokroić wewnętrzną część. Umieścić trawę cytrynową, czosnek, paprykę, imbir i kurkumę w malakserze i dokładnie zmielić składniki. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Do malaksera dodać mleko kokosowe, masło i sok z cytryny, mieszać aż do uzyskania jednolitej masy. Umieścić rybę w płaskim, niemetalowym naczyniu. Polać z wierzchu mieszanką kokosową i obracać, aż całkowicie się nią pokryje. Najlepiej umieścić rybę w zamykanym ruszcie, co ułatwia jej odwracanie. Piec przez 15 minut nad gorącymi węglami, aż ryba będzie ugotowana w środku. Można podawać ozdobioną papryką.



Pierś z kurczaka z sezamem


Składniki: 12 dag piersi kurczaka, 25 dag porów (z jasnej części) lub brokułów, 10 dag marchwi, łyżka sezamu, papryka kolorowa, 5 łyżek bulionu warzywnego, pół łyżeczki oleju, gałka muszkatołowa, pieprz, sól.


Przygotowanie: Kurczaka oprószyć pieprzem i solą. Patelnię posmarować olejem, smażyć na nim mięso po 4 minuty z każdej strony. Por przekroić wzdłuż na pół, starannie wypłukać, pokroić w półplasterki, marchewkę i paprykę w słupki. Warzywa poddusić w bulionie 5 minut, przyprawić solą, pieprzem i gałką. Pierś z kurczaka posypać podprażonymi migdałami i obłożyć warzywami.



Ryż z cukinią


Składniki: 2 woreczki ryżu, 2 cukinie, 3 ząbki czosnku, 2 cebule, olej do smażenia.


Przygotowanie: Ryż ugotować. W międzyczasie podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulkę. Gdy się zarumieni, dodać zmiażdżony czosnek. Cukinię przekroić wzdłuż i pokroić na plastry grubości 1 cm. Dodać do cebuli podsmażonej z czosnkiem. Podlać wodą i dusić około 20 minut, doprawić solą i pieprzem. Ryż połączyć z cukinią.



Ryż z szafranem


Składniki: 3 szklanki bulionu, 1 łyżka masła, 2 szklanki ryżu długoziarnistego, 0,5 łyżeczki szafranu.


Przygotowanie: Masło rozpuścić. Dodać ryż i pomieszać przez 1 minutę. Szafran rozpuścić w dwóch łyżkach bulionu. Resztę gorącego bulionu wlać do ryżu, dodać szafran, szybko przykryć garnek i zmniejszyć gaz do minimum. Gotować około 20 minut, aż ryż wchłonie cały bulion i będzie miękki. Pomieszać, ewentualnie posolić i podawać.



Zalety i wady diety dla osób z figurą "gruszki"

Zalety:

  • zauważalne spalanie tkanki tłuszczowej na biodrach;
  • szeroki asortyment produktów;
  • bezpiecznego dla zdrowia białka należy szukać w: roślinach strączkowych suchych, rybach, owocach morza, jasnym drobiu, cielęcinie, przefermentowanych produktach mlecznych (fermentowane produkty mleczne nie zawierają laktozy, ponieważ bakterie kwasu mlekowego zamieniają ją w kwas mlekowy).

Wady:

  • dieta wysokobiałkowa wpływa na złe samopoczucie i zły wygląd skóry;
  • ważne jest to, że otyłość typu "gruszka" u kobiet jest bezpieczna dla ich zdrowia, w przeciwieństwie do otyłości brzusznej typu "jabłko".

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka