Dieta dla oczu. Te produkty działają jak dodatkowe okulary przeciwsłoneczne
Luteina, zeaksantyna i astaksantyna to niezastąpione trio antyoksydantów dla zdrowych oczu. W lecie ochronią przed słońcem, stwarzając barierę przed szkodliwym promieniowaniem UV. Wystarczy jeść popularne warzywa, jajka, ryby i owoce morza.
1. Dieta dla oczu
W lecie warto chronić oczy nie tylko okularami przeciwsłonecznymi. Pomoże w tym również dieta bogata w przeciwutleniacze. - Wysokoenergetyczne niebieskie światło, czy to naturalne ze słońca, czy sztuczne, nie jest łatwo filtrowane przez oczy. Im większa ekspozycja, tym większe ryzyko potencjalnego uszkodzenia wzroku - zwraca uwagę Gretchen Vannice, dyrektor ds. edukacji i badań żywieniowych w Wiley's Finest.
Przeciwutleniacze (antyoksydanty) to związki chemiczne, które neutralizacją wolne rodniki odpowiedzialne za tzw. stres oksydacyjny. Przyspiesza on starzenie się organizmu i może prowadzić do wielu chorób układu sercowo-naczyniowego, nowotworów czy cukrzycy typu 2.
Niezastąpiony duet w ochronie przed szkodliwymi skutkami promieniowania UV to luteina i zeaksantyna..
Luteina chroni siatkówkę oka przed promieniowaniem UV. Pochłania nadmiar szkodliwego dla oka promieniowania UVA i UVB. Razem z zeaksantyną odpowiada za prawidłową ostrość widzenia. Jej niedobór pogarsza funkcjonowanie plamki żółtej. Może też prowadzić do chorób oczu, przede wszystkim AMD, czyli zwyrodnienia plamki żółtej.
2. Warzywa, jajka i przyprawy
- Zawierająca właściwości przeciwzapalne luteina może pomóc w zachowaniu integralności komórek oka - wyjaśnia Pauline Cox, dietetyk z Wiley's Finest.
- Luteina jest silnym przeciwutleniaczem, odgrywającym istotną rolę w reakcjach biochemicznych ważnych dla zdrowego widzenia. Kompensuje szkodliwe skutki zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem w umiarkowanych i ciężkich przypadkach - zaznacza dietetyk.
Podkreśla, że najlepszy efekt da połączenie luteiny z zeaksantyną.
Luteinę można znaleźć m.in. w:
- liściastych warzywach (szpinak, jarmuż, boćwina),
- dyni,
- brokułach,
- grochu,
- jajkach,
- marchwi,
- słodkich ziemniakach.
Z kolei źródłem zeaksantyny będą m.in.:
- pomidory,
- papryka,
- kukurydza,
- brukselka,
- jagody goji,
- szafran.
3. Ryby i owoce morza
Zdrowie oczu w lecie pomoże także chronić astaksantyna. To jeden z najsilniej działających przeciwutleniaczy. Nie tylko poprawia kondycję skóry, ale i całego organizmu.
Zmniejsza ryzyko rozwoju jaskry i zaćmy, jak również pozytywnie wpływa na ostrość widzenia. Jak zwraca uwagę Pauline Cox, astaksantyna zwiększa przepływ krwi do oczu.
Astaksantynę można znaleźć w:
- łososiu,
- pstrągu,
- krewetkach,
- rakach.
Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl