Grupa krwi a dieta - dieta dla grupy krwi AB, 0, A, B
Dieta dla grup krwi 0, A, B, AB polega na doborze pokarmów, które organizm najlepiej będzie przyswajał i łatwo trawił. Unika się w niej produktów, które mogą mieć szkodliwe działanie na organizm. Diety zgodne z grupą krwi przeznaczone są dla każdego, ponieważ dostarczają organizmowi wszystkie niezbędne składniki odżywcze, sole mineralne oraz witaminy.
Większość naukowców uważa, że grupa krwi a dieta to tylko mit, a radykalne ograniczanie spożycia pewnych produktów może negatywnie wpływać na zdrowie. Z drugiej strony wykazano, że racjonalne odżywianie dobrane do grupy krwi pozwala na skuteczne odchudzanie. Jak dobrać taką dietę?
1. Dieta w grupie krwi AB
Grupa krwi AB jest najmłodsza spośród wszystkich czterech rodzajów krwi. Jest wynikiem połączenia grupy krwi A i B. Osoby z tą grupą krwi często posiadają mocny układ immunologiczny, chroniący przed bakteriami. Rzadko występują zachorowania na alergię, artretyzm, ale jest zwiększone ryzyko pojawienia się choroby nowotworowej oraz chorób układu krążenia (zawał serca, udary mózgu).W diecie zgodnej z grupą krwi AB nie zaleca się spożywania przede wszystkim czerwonego mięsa (wołowiny, wieprzowiny).
Produkty polecane:
- ryby i owoce morza – korzystnie wpływają na metabolizm,
- produkty mleczne – regulują produkcję insuliny,
- zielone warzywa – wspomagają metabolizm organizmu,
- ananas – wspomaga procesy trawienia oraz stymuluje ruchy jelit.
Produkty niewskazane:
- czerwone mięso – jest słabo trawione, organizm magazynuje zawarty w nim tłuszcz,
- fasola – zakłóca gospodarkę insulinową, spowalnia tempo metabolizmu,
- kukurydza – zakłóca działanie insuliny,
- gryka – spowalnia tempo metabolizmu, jest przyczyną hipoglikemii,
- pszenica – spowalnia tempo metabolizmu, zakłóca działanie insuliny, powoduje nieodpowiednie zużywanie kalorii.
Dlaczego warto? Duże zróżnicowanie posiłków pozwala na komponowanie wartościowych jadłospisów. Dieta według grupy krwi AB jest korzystna dla zdrowia, gdyż zaleca unikanie produktów tłuszczowych.
A może nie warto? Ograniczenie spożycia czerwonego mięsa, będącego źródłem żelaza, może prowadzić do anemii, zwłaszcza u kobiet mających długotrwałe i obfite miesiączki.
2. Dieta dla grupy krwi 0
Ludzie z grupą 0 to „myśliwi”. Aby chronić swoje zdrowie, powinni jeść względnie duże ilości mięsa. Osoby z tą grupą krwi mają niedobory hormonów tarczycy spowodowane niskim poziomem jodu, co także prowadzi do tycia. Z diety odchudzającej należy wyeliminować wszelkie produkty zbożowe. Dieta zgodna z grupą krwi 0 jest bogata w chude czerwone mięso.
- Niezbędne produkty: ryby, owoce morza, sól jodowana, banany, czerwone mięso, kapusta włoska, szpinak, brokuły, papryka czerwona.
- Niezalecane produkty: ziemniaki, kalafior, pestki słonecznika, piwo.
Dlaczego warto? Zaletą takiej diety jest wyeliminowanie napojów i produktów, które mogłyby spowodować gorsze przyswajanie wapnia przez organizm.
A może nie warto? Białko jest niezbędne do codziennego funkcjonowania. Dieta według grupy krwi 0 prowadzi do deficytu wapnia, na co żadna kobieta nie może sobie pozwolić. Panie są szczególnie narażone na osteoporozę kości, zwłaszcza w czasie ciąży, kiedy zapotrzebowanie na ten pierwiastek gwałtownie wzrasta. Wykreślenie z pożywienia nabiału jest ryzykowne. Być może w tym przypadku lepiej zdecydować się na mniej radykalne diety odchudzające.
3. Dieta dla grupy krwi A
Osoby z grupą krwi A to „rolnicy”. Prawidłowe odżywianie w ich przypadku powinno być oparte głównie na produktach pochodzenia roślinnego. Organizm „rolnika” wymaga wzmocnienia układu odpornościowego, gdyż bardzo często jest narażony na liczne infekcje i rozwój choroby nowotworowej.
Dieta dla grupy krwi A wyklucza mięso i jego produkty, bo pożywienie pochodzenia zwierzęcego spowalnia metabolizm i jest dla organizmu ciężkostrawne. Może ona zapewnić szybki spadek masy ciała, wzmocnić system odpornościowy, zapobiec rozwojowi otyłości i cukrzycy.
- Niezbędne produkty: oliwa, warzywa, ananasy, śliwki, wiśnie.
- Niezalecane produkty: mięso, nabiał, ryby, krewetki, papryka, piwo, napoje gazowane.
Dlaczego warto? Ta dieta odchudzająca jest bogata w soję, która może być zamiennikiem dla mięsa. Może być skuteczna i zdrowa, jeśli skonsultujesz się ze specjalistą. W innym przypadku wyeliminowanie mięsa grozi anemią i częstymi przeziębieniami.
A może nie warto? Wykluczenie mięsa naraża organizm na niedobory białka, żelaza i witaminy B12. Białko gwarantuje odporność organizmu. Dieta według grupy krwi A wyklucza żelazo hemowe, co może powodować anemię. Kolejną niekorzystną rzeczą jest eliminacja mleka, które jest źródłem szczepów bakterii wzmacniających odporność.
4. Dieta dla grupy krwi B
Osoby z grupą krwi B to „koczownicy”, którzy posiadają silny układ immunologiczny, skutecznie chroniący organizm przed wieloma chorobami. Jednak istnieje zwiększona zapadalność na infekcje wirusowe, cukrzycę, choroby układu krążenia oraz na zaburzenia centralnego układu nerwowego i syndrom chronicznego zmęczenia.
Dieta dla grupy krwi B jest bogata w produkty mleczne i mięso.
Produkty wskazane:
- mięso – źródło pełnowartościowego białka,
- jaja i niskotłuszczowe produkty mleczne – wspomagają prawidłowy metabolizm,
- zielone warzywa – dostarczają witamin i soli mineralnych, które regulują metabolizm,
- herbata z lukrecji – przeciwdziała hipoglikemii.
Produkty niewskazane:
- pomidory i wszystko, co je zawiera lub jest z nich zrobione,
- gryka – zakłóca proces trawienia, spowalnia tempo metabolizmu i jest przyczyną hipoglikemii,
- pszenica – niekorzystnie wpływa na trawienie i procesy metaboliczne, powoduje, że kalorie są odkładane w organizmie w postaci tłuszczu zamiast być wykorzystane przez organizm,
- rośliny strączkowe – zakłócają właściwe przyswajanie żywności, spowalniają tempo metabolizmu, są przyczyną hipoglikemii,
- orzeszki ziemne – zakłócają prawidłowy metabolizm i pracę wątroby,
- ziarno sezamu – spowalnia tempo metabolizmu, jest przyczyną hipoglikemii.
Dlaczego warto? Spośród diet zgodnych z grupą krwi ta jest najbardziej zrównoważona. Nie eliminuje niezbędnych pokarmów, koniecznych do codziennego funkcjonowania. Dostarcza wartościowych produktów, jak: ryby, nabiał, tłuszcze roślinne, produkty zbożowe, warzywa i owoce.
A może nie warto? Dieta wyklucza pomidory, które są cennym źródłem likopenu. Jest on składnikiem odżywczym wzmacniającym system odpornościowy.
Dieta a grupa krwi? Czy warto zastosować taką dietę odchudzającą? Z pewnością należy skonsultować się z lekarzem. Jeżeli stanie się dość radykalna, może zagrażać twojemu zdrowiu. Zanim się zdecydujesz, rozważ jej wszelkie plusy i minusy, aby nie stała się dietetyczną pułapką.
Czy twoim zdaniem warto stosować dietę zgodną z grupą krwi? Zajrzyj na nasze forum i podziel się swoją opinią z innymi użytkownikami.