Dieta eliminacyjna - na czym polega, komu jest potrzebna, etapy, rodzaje
Dieta eliminacyjna to dobry sposób na pozbycie się uciążliwych objawów alergii. Pomoże ona ustalić alergikowi jaka lista produktów jest przyczyną reakcji alergicznej i które produkty muszą być wyeliminowane z diety. Nietolerancja laktozy, alergia na jajka, kukurydzę, ryby, gluten czy orzechy – rodzajów produktów wywołujących alergię jest wiele i często bez wprowadzenia diety eliminacyjnej trudno jest ustalić co nas uczula. Na czym polega ta dieta?
1. Na czym polega dieta eliminacyjna?
Dieta eliminacyjna polega najczęściej na odstawieniu wybranych produktów na okres około dwóch tygodni. Jeśli objawy alergii ustąpią, jasne staje się, który składnik uczula.
Jeśli symptomy utrzymują się dalej, następuje eliminacja kolejnych produktów na okres dwóch tygodni, aż do odkrycia, które jedzenie uczula. Tak więc jeśli dopiero po wyeliminowaniu z diety jajek nasz organizm poczuł ulgę, oznacza to, że alergia na białko jajka kurzego jest naszym problemem.
Po pewnym okresie niejedzenia jajek, osoba znowu powinna włączyć do swojego jadłospisu ten produkt. Jeśli objawy znowu wrócą, jesteśmy już pewni, gdzie znajduje się alergen.
Badania wykazały, że następujące produkty najczęściej wywołują reakcję alergiczną:
- mleko,
- jajka
- orzechy ziemne ,
- inne orzeszki,
- ryby,
- soja,
- skorupiaki,
- pszenica.
2. Etapy diety eliminacyjnej
Dieta eliminacyjna na początku będzie się składała z jedzenia, które rzadko wywołuje reakcję alergiczną i jedzenia, które rzadko spożywasz. Pierwsze etapy diety są najbardziej męczące i trudne, gdyż twoja dieta będzie bardzo ograniczona i będzie się znacznie różniła od twojej normalnej diety. Produkty odpowiednie dla pierwszego etapu to na przykład:
- ryż,
- kasza,
- indyk,
- jagnięcina,
- warzywa strączkowe.
Z warzywami i owocami trzeba uważać. Cytrusy i truskawki mogą wywoływać alergię, tak samo jak sałata, cebula, ziemniaki, czosnek i marchewka. Inne produkty są raczej bezpieczne.
Pierwsze dni diety mogą być ciężkie. Osoba na takiej diecie może się czuć zmęczona, mieć bóle głowy i mogą pojawić się stany lękowe. Objawy te z czasem znikną. Wtedy można wprowadzać do diety nowe pokarmy.
Zaleca się wprowadzanie tylko jednego nowy produktu jednego dnia i spożywanie go na przykład na śniadanie i obiad lub obiad i kolacje. Potem trzeba czekać 48 godzin na reakcje organizmu.
Załóż dzienniczek, w którym będziesz zapisywać jedzenie, które spożywasz oraz objawy, które się pojawiają. Dzienniczek pomoże w ustaleniu, jaki alergen wywołuje chorobę.
Prowadzenie dzienniczka wymaga skrupulatnej obserwacji naszego jadłospisu i reakcji organizmu, sporej ilości czasu i systematyczności. Zanieś swoje notatki do lekarza, który postawi odpowiednią diagnozę.
Jeśli dieta eliminacyjna nie pomoże w ustaleniu na co jesteśmy uczuleni, lekarz zaleci wykonanie badań. Dieta eliminacyjna jest dość restrykcyjna. Jednak dobrze przeprowadzona, pomoże alergikowi dowiedzieć się jakie produkty szkodzą jego organizmowi.
Zobacz także:
3. Rodzaje diet eliminacyjnych
3.1. Dieta bezmleczna
Alergia na mleko krowie jest jedną z najczęstszych alergii. Niestety, mleko pojawia się w większości pokarmów i często stanowi ich główny składnik. Osoby, u których wystąpiła alergia pokarmowa na mleko, muszą unikać m.in. ciast, słodyczy, przetworzonych płatków śniadaniowych, sosów sałatkowych, naleśników. Mleko krowie można zastąpić sojowym.
Osoby, u których dieta bezmleczna musi być rygorystycznie przestrzegana, powinny zadbać o uzupełnienie wapnia. Dlatego ich dieta powinna być bogata w ryby, rośliny strączkowe, orzechy, brokuły, kapustę, dynię, seler. Można też kupować soki wzbogacone o wapń lub stosować suplementy diety z wapniem.
3.2. Dieta bez jajek
Najczęściej uczulające jest jedynie białko jaja kurzego. Dieta w tej alergii wymaga rezygnacji z jajek i drobiu. Okazuje się bowiem, że osoby, u których wystąpiła reakcja na białko, mogą mieć także uczulenie na drób. Jaja, podobnie jak mleko, są niemal w każdym pożywieniu. Na szczęście w wielu sklepach są dostępne produkty bezjajeczne.
3.3. Dieta bezglutenowa
Gluten to białko roślinne, które występuje w popularnych zbożach. U niektórych dzieci alergia pokarmowa na gluten uwidacznia się już w pierwszych miesiącach życia. Dlatego często pokarm niemowląt ma na opakowaniu adnotację: „bezglutenowy”. Mąkę pszenną można zastąpić kukurydzianą. Chleb wypiekany na takiej mące czy makarony z pewnością nie zaszkodzą. W sklepach można kupić także bezglutenowe pieczywo i ciastka, płatki ryżowe lub kukurydziane.