Trwa ładowanie...

Dieta dla grupy krwi A - żywienie zgodne z grupą krwi, zasady, zalety i wady, jadłospis, przepisy

Dieta dla grupy krwi A - żywienie zgodne z grupą krwi, zasady, zalety i wady, jadłospis, przepisy
Dieta dla grupy krwi A - żywienie zgodne z grupą krwi, zasady, zalety i wady, jadłospis, przepisy (123RF)

Dieta dla grupy krwi A powinna opierać się na jadłospisie wegetariańskim. A skąd taka zasada? Około 15-25 tysięcy lat temu Ziemię zamieszkiwali ludzie wyłącznie z grupą krwi 0, żywiący się przede wszystkim mięsem. Wzrostowi ludności towarzyszył spadek liczebności zwierząt. Nasi przodkowie z grupą krwi 0 musieli znaleźć inne źródło pożywienia. Wielu ludzi zaczęło spożywać pokarm roślinny. Zaczęła rozwijać się produkcja oparta na rolnictwie i uprawach. W ten sposób wykształciła się grupa krwi A, z genetycznym kodem roślinożercy. Dla współczesnej ludności dieta dla grupy krwi A to wegetarianizm.

spis treści

1. Żywienie zgodne z grupą krwi

Jak się okazuje, grupa krwi może w znaczący sposób wpływać na to, jakie pokarmy są dla nas właściwe, a jakie nie. W grupie krwi zapisany jest najlepszy dla każdego z nas sposób odżywiania. Jest on przekazany w genach przez praprzodków. Autorem diety dla poszczególnych grup krwi jest amerykański naukowiec, Peter D'Adamo. Na podstawie wieloletnich badań nad problematyką żywienia wysnuł on wniosek, że grupa krwi , sposób odżywiania się i występowanie niektórych chorób są ze sobą powiązane.

Według niego, zdrowiu służy najlepiej to jedzenie, które zajmowało poczesne miejsce w jadłospisie naszych przodków. Każda grupa krwi powstała w innym okresie rozwojowym gatunku ludzkiego, pod wpływem zmian trybu życia i związanej z tym diety. To sprawia, że pokarmy, do których organizm nie jest genetycznie przystosowany, utrudniają proces trawienia. Skutkiem mogą być zaburzenia układu pokarmowego oraz nadwaga. Aby być zdrowym, pełnym wigoru i mieć szczupłą sylwetkę, warto dopasować żywienie do grupy krwi.

Zobacz film: "Dieta a grupa krwi"

2. Zasady diety dla grupy krwi A

Dieta dla grupy krwi A bazuje na produktach roślinnych. To typowa dieta wegetariańska. Zresztą, posiadaczom grupy krwi A wegetarianizm przychodzi z łatwością. Ludzie z tą grupą krwi rozkwitają na roślinnym wikcie. Najlepiej służy im pożywienie świeże, czyste i organiczne. Słabo zaś trawią nabiał, mięso i tłuszcz. Mięsa najlepiej więc unikać, a jeśli już jeść, to gotowane lub duszone. Produkty mleczne zawierają nasycone kwasy tłuszczowe, które w przypadku osób z tą grupą krwi upośledzają serce, mogą też prowadzić do otyłości i cukrzycy. Dieta dla grupy krwi A ma zapewnić szybki spadek masy ciała, wzmocnić system odpornościowy i zapobiec rozwojowi zagrażających życiu chorób. Trzymając się zasad diety wg grupy krwi A, można schudnąć 2,5 kilograma w trakcie 14 dni. Podczas diety spożywa się 3-5 posiłków dziennie, które złożone są z produktów wskazanych przy grupie krwi A. Dieta odchudzająca dostarcza niezbędnych składników odżywczych. Ważne jest, aby pamiętać o wysiłku fizycznym, który dodatkowo wzmocni organizm.

W przypadku osób z grupą krwi A, tyciu sprzyjają:

  • mięso,
  • nabiał,
  • pszenica.

Skuteczne odchudzanie w przypadku osób z grupą krwi A wspomogą:

  • ananas,
  • oleje roślinne,
  • produkty sojowe,
  • warzywa.

Produkty wskazane dla grupy krwi A:

  • Owoce morza: dorsz, granik, karp, łosoś, makrela, nawęd żabnica, pstrąg tęczowy, pstrąg morski, sardynka, sieja, szczupak, srebrny okoń, ślimaki, żółty okoń.
  • Jaja i nabiał: mleko sojowe, ser sojowy.
  • Oleje i tłuszcze: olej z oliwek, olej z siemienia lnianego.
  • Orzechy i pestki: masło orzechowe, orzeszki ziemne, pestki dyni.
  • Fasole i inne rośliny strączkowe: czerwona soja, fasola aduke, azuki, czarna, pinto, zielona, groch „czarne oczko”, strączkowe czerwone, zielone.
  • Zboża: amarant, gryka, kasza.
  • Chleb i grzanki: chleb esseński, chleb Ezechiela, chleb z kiełków pszenicy, chleb z mąki sojowej, wafle ryżowe.
  • Ziarna i makarony: gryka, kasza, makaron z karczocha, makaron soba, mąka ryżowa, mąka żytnia, owies.
  • Warzywa: botwinka, brokuły, cebula czerwona, cebula hiszpańska, cebula żółta, dynia, chrzan, cykoria, eskalora, czosnek, kalarepa, kapusta bezgłowa, karczoch amerykański, karczoch jerozolimski, okra, kiełki lucerny, marchew, mniszek lekarski, pasternak, pietruszka, por, rzepa, sałata rzymska, szpinak.
  • Owoce: ananas, borówki, czarne jagody, cytryna, figi suszone, figi świeże, grejpfrut, wiśnia, jeżyny, morela, rodzynki, śliwki ciemne, czerwone, suszone, zielone, żurawina.
  • Soki i napoje: sok z ananasa, sok z ciemnej wiśni, sok grejpfrutowy, sok z marchwi, sok z moreli, sok z selera, sok z suszonej śliwki, woda (z cytryną).
  • Przyprawy: czosnek, imbir, melasa, miso, słód jęczmienny, sos sojowy, tamari.
  • Herbatki ziołowe: aloes, echinacea (jeżówka), głóg, dziurawiec, łopian, mleczny oset, owoc dzikiej róży, rumianek, imbir, kozieradka pospolita, lucerna, śliski wiąz, waleriana, zielona herbata, żeń-szeń.
  • Używki: czerwone wino, herbata zielona, kawa bezkofeinowa.
  • Inne przyprawy: musztarda.

Pożywieniem neutralnym w tej diecie wegetariańskiej są: jogurty, maślanki, migdały, orzechy laskowe, płatki kukurydziane, ryż, awokado. Nie zaleca się natomiast mięsa, nabiału, krewetek, niektórych ryb, czerwonej papryki, ziemniaków, pomidorów, białej i czerwonej kapusty, oliwek, pieczarek. Z owoców odradzane są: banany, pomarańcze, mandarynki, kokosy, melony, mango. Jeśli chodzi o przyprawy, szkodzić mogą: majonez, pieprz, ketchup, żelatyna i ocet. Napoje niekorzystnie wpływające na osoby z tą grupą krwi, to: piwo, cola, soki pomarańczowe i pomidorowe, kompot z rabarbaru, herbata i woda sodowa.

3. Zalety i wady diety

Dieta dla grupy krwi A jest bogata w warzywa strączkowe, które są alternatywą dla niskiego spożycia mięsa. Jest to dieta wegetariańska, odpowiednia dla osób, które walczą z nadwagą. Nie sposób jednak nie zauważyć, że wykluczenie mięsa naraża organizm na niedobory białka, żelaza i witamin z grupy B. Oznacza to, że dieta dla grupy krwi A może skutkować anemią, osłabieniem organizmu, obniżeniem odporności i zaburzeniami ze strony układu nerwowego. Z kolei wykluczenie produktów mlecznych ogranicza źródła dobroczynnych szczepów bakterii, które wzmacniają odporność.

4. Jadłospis dla grupy krwi A

Dieta dla grupy krwi A - dzień 1.

  • Śniadanie: Jajecznica z tofu jedwabistego z brokułami i tost z chleba z konfiturami cytrynowymi, kawa waniliowo-orzechowa.
  • Przekąska: 2 śliwki, herbatka z dziurawca.
  • Lunch: Groszek „czarne oczko”, kromka chleba kukurydzianego, sok z marchwi i selera.
  • Przekąska: pokrojone na plasterki jabłko i orzechy włoskie, herbata imbirowa.
  • Kolacja: kuleczki mięsne z indyka i tofu, duszona cukinia, sałata z fasolki szparagowej, niskotłuszczowy mrożony jogurt, kawa lub herbatka ziołowa.

Dieta dla grupy krwi A - dzień 2.

  • Śniadanie: Świeże borówki i jogurt, 1 tost z chleba z marmoladą z winogron, kawa.
  • Przekąska: koktajl z moreli i mleka sojowego.
  • Lunch: Wiejska zupa z warzywami, z grzankami z czosnkiem, zielona herbata.
  • Przekąska: Ser sojowy z żytnimi krakersami.
  • Kolacja: Soczewica z curry, gotowany na parze amarant, duszone liście mniszka lekarskiego z czosnkiem, szklanka wina.

Dieta dla grupy krwi A - dzień 3.

  • Śniadanie: Naleśniki z mąki gryczanej z syropem, 1/2 grejpfruta, herbata rumiankowa.
  • Przekąska: Ciasteczka z masłem z orzeszków ziemnych, kawa.
  • Lunch: Fasola i słodki, brązowy ryż, mała sałata rzymska z sosem do sałatek z wodorostów, woda mineralna z cytryną.
  • Przekąska: Opiekane nasiona dyni, herbata z żeń-szenia.
  • Kolacja: Makaron z warzywami „płytko” smażonymi i startym serem, sałata rzymska z czerwoną cebulą i cytrynowym sosem vinaigrette, szklanka czerwonego wina.

Dieta dla grupy krwi A - dzień 4.

  • Śniadanie: Bułeczki z dżemem z malin, świeże jeżyny, sok grejpfrutowy, kawa.
  • Przekąska: Koktajl jogurtowy z ananasem.
  • Lunch: Zupa kabaczkowa z imbirem, krakersy żytnie z serem sojowym, woda z cytryną.
  • Przekąska: 2 śliwki, ciastka z orzechami włoskimi.
  • Kolacja: Gulasz i tofu z warzywami z curry, brązowy ryż, świeże figi, herbatka ziołowa.

Dieta dla grupy krwi A - dzień 5.

  • Śniadanie: Tost z morelą i migdałami oraz konfiturami z wiśni, kawa waniliowo-orzechowa.
  • Przekąska: Szklanka mleka sojowego, paluszki z marchwi z groszkowym sosem do zamaczania.
  • Lunch: Sałatka z tuńczyka i curry na krakersach Wasa, sok ananasowy z wodą.
  • Przekąska: Orzechy włoskie, rodzynki, nasiona słonecznika, zielona herbata.
  • Kolacja: Pieczony pstrąg tęczowy, smażone warzywa korzeniowe, sałatka z marchwi i rodzynek, szklanka wina.

Dieta dla grupy krwi A - dzień 6.

  • Śniadanie: Omlet z jednego jajka z brązowym ryżem, serem kozim i kolendrą, kawa migdałowa z mleczkiem migdałowym, sok z czarnej wiśni z wodą.
  • Przekąska: Kawałki grejpfruta, herbatka z dziurawca.
  • Lunch: Chleb sojowy z serem ricotta, miodem, posiekanymi orzechami włoskimi, rodzynkami, szklanka soku ananasowego.
  • Przekąska: Pestki z dyni, herbatka rumiankowa.
  • Kolacja: Zupa z czarnej fasoli, brązowy ryż, sałatka, pudding z dyni i tofu.

Dieta dla grupy krwi A - dzień 7.

  • Śniadanie: Koktajl ananasowo-truskawkowy.
  • Przekąska: Bułeczka z borówkami, mrożona kawa.
  • Lunch: Groszek „czarne oczko” i sałatka z kukurydzy, sałatka warzywna z cytrynowym sosem vinaigrette, sok marchwiowo-selerowy.
  • Przekąska: Jabłko z masłem z orzeszków ziemnych, zielona herbata.
  • Kolacja: Smażony anioł morski, warzywa z oliwą z oliwek i serem feta, chleb kukurydziany, szklanka czerwonego wina, świeże figi.

5. Przepisy na dania dla grupy krwi A

Omlet z tofu.

  • Składniki: 450 g tofu, osuszone i utarte na papkę, 5-6 grzybów tree oyster, posiekanych, 200 g startej czerwonej lub białej rzodkiewki, 1 łyżeczka tamari, 1 łyżeczka mirin lub sherry, 1 łyżka świeżej pietruszki, 1 łyżeczka mąki z brązowego ryżu, 4 jajka, lekko ubite, 1 łyżka stołowa oleju canola lub extra-virgin z oliwek.
  • Przygotowanie: Połączyć wszystkie składniki z wyjątkiem oleju. Rozgrzać olej na dużej patelni. Wlać połowę otrzymanej mikstury i przykryć pokrywką. Dusić na małym ogniu przez około 15 min. Następnie wyjąć z patelni i usmażyć pozostałą część. Podawać ciepłe. Porcja na 3 do 4 osób.

Tofu dip.

  • Składniki: 1 szklanka tofu, utarta na papkę, 1 szklanka niskotłuszczowego jogurtu, 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek, sok z jednej cytryny, 2 łyżki stołowe posiekanego szczypiorku lub cebuli dymki, czosnek i sól do przyprawienia.
  • Przygotowanie: Połączyć tofu, jogurt, oliwę z oliwek i sok cytrynowy w mikserze i miksować, aż do osiągnięcia rzadkiej konsystencji. Dodać szczypiorek lub cebulę dymkę oraz przyprawy. Przełożyć do miski i wstawić do lodówki. Jeżeli mieszanka jest zbyt gęsta, dodać trochę wody. Podawać w głębokich miseczkach przybrane świeżymi warzywami. Porcja na 3 osoby.

Lasagne tofu-pesto.

  • Składniki: 450 g tofu zmieszanego z 2 łyżkami stołowymi oliwy z oliwek, 1 szklanka pokruszonego sera mozzarella lub ricotta, 1 jajko (do wyboru), 2 pęczki mrożonego lub świeżego szpinaku, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka oregano, 4 szklanki sosu pesto (może być mniej), 9 szklanek ryżu lub lasagne z makaronu orkiszowego, gotowane, 1 szklanka wody.
  • Przygotowanie: Wymieszać tofu z serem, jajkiem, szpinakiem i przyprawami. Wlać szklankę sosu do brytfanny o wymiarach ok. 25 × 40 cm. Następnie ułożyć warstwę makaronu, dodać mieszaninę z serem, a następnie polać sosem. Powtarzać te czynności, aż zakończy się makaronem i sosem na wierzchu. Piec w temperaturze 180°C od 30 do 40 min. Porcja na 4 do 6 osób.

Kuleczki mięsne z indyka i tofu.

  • Składniki: 450 g mielonego indyka, 450 g tofu, 1/2 szklanki mąki kasztanowej, 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej, 1 duża posiekana cebula, 1/4 szklanki posiekanej świeżej pietruszki, 2 łyżeczki soli, 4 łyżki stołowe rozgniecionego czosnku, zalecane przyprawy, które preferujesz.
  • Przygotowanie: Rozmieszać składniki i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Następnie uformować małe kuleczki. Smażyć szybko na oleju, dopóki nie będą chrupkie i o kolorze brązowym, lub wstawić do piekarnika (180°C) na około 1 godzinę. Porcja na 4 osoby.

Sałatka z fasolki szparagowej.

  • Składniki: 450 g zielonej fasolki szparagowej, sok z jednej cytryny, 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek, 2 ząbki czosnku, rozgniecione, 2 do 3 łyżeczek soli.
  • Przygotowanie: Umyć dokładnie fasolkę i usunąć końcówki. Pociąć na 5 cm kawałki. Gotować w wodzie, aż będą kruche. Osuszyć. Po ostygnięciu ułożyć w salaterce. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny, oliwą z oliwek, czosnkiem i solą. Porcja na 4 osoby.

Granola klonowo-orzechowa.

  • Składniki: 4 szklanki owsa, 1 szklanka otrębów ryżowych, 1 szklanka nasion sezamu, 1 i 1/2 szklanki suszonych żurawin, 1 i 1/2 szklanki rodzynek, 1 szklanka łuskanych orzechów włoskich, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 1/4 szklanki oleju rzepakowego, 3/4 szklanki syropu klonowego.
  • Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 180°C. W dużej misce połączyć owies, otręby ryżowe, nasiona sezamu, suszone owoce, orzechy i wanilię. Dodać olej i wymieszać. Dolać syrop klonowy i dobrze wymieszać do osiągnięcia kleistej konsystencji. Przelać miksturę do nasmarowanej brytfanny i wstawić na 90 min do piekarnika, co 15 min mieszać, aż mikstura przybierze kolor brązowy. Studzić stopniowo.

Morelowy chleb owocowy.

  • Składniki: 1 i 1/4 niskotłuszczowego jogurtu, 1 jajko, 1 szklanka konserwowych moreli (w słodkiej zalewie), 2 szklanki mąki z brązowego ryżu, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, 1 łyżeczka mielonego kielichowca wonnego, 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej, 1 i 1/4 łyżeczki sody do pieczenia, 1 szklanka suszonych moreli, 1 szklanka rodzynek.
  • Przygotowanie: Nasmarować tłuszczem brytfannę i rozgrzać piekarnik do 180°C. W średniej wielkości misce roztrzepać jogurt z jajkiem. Dodać 1 szklankę mąki, połowę przypraw i sodę do pieczenia. Mieszać, aż osiągnie się gładką konsystencję (bez grudek). Dodać pozostałą część mąki i przyprawić. Jeżeli całość jest za gęsta, można dodać trochę wody lub sojowe mleko waniliowe. Wrzucić morele i rodzynki. Piec w piekarniku od 40 do 45 min. Następnie wyjąć chleb i odstawić do ostygnięcia na drucianym stojaku.

Zupa z czarnej fasoli.

  • Składniki: 450 g czarnej fasoli, 1/8 szklanki rosołku warzywnego, 60 g pokrojonej w kostkę białej cebuli, 60 g pokrojonej w kostkę zielonej cebuli, 120 g selera, 60 g pokrojonego w kostkę pora, 5 g soli, 30 g kminu rzymskiego, 1 szklanka suszonej pietruszki, 30 g czosnku, 1 średni pęczek świeżego estragonu, 1 średni pęczek świeżej bazylii, 1 średni pęczek cebuli dymki.
  • Przygotowanie: Namoczyć fasolkę w wodzie na noc. Następnie odlać wodę i wypłukać fasolę. Dodać 3 l wody i zagotować fasolę. Odlać nadmiar wody z fasoli i dodać do niej rosołek warzywny. Gotować wolno. Podsmażyć cebulę, seler, por, przyprawy i czosnek, dodać wszystko do fasolki i kontynuować gotowanie. Na koniec dodać cebulę dymkę. Porcja na około 8 osób.

Sałatka ze szpinaku.

  • Składniki: 2 pęczki świeżego szpinaku, 1 pęczek dymki, sok z jednej cytryny, 1/4 łyżki stołowej oliwy z oliwek, sól i pieprz do smaku.
  • Przygotowanie: Umyć dokładnie szpinak. Odsączyć. Posypać solą. Po paru minutach wycisnąć nadmiar wody. Dodać posiekaną dymkę, sok z cytryny, olej, pieprz. Spożywać zaraz po przyrządzeniu. Porcja na 6 osób.

Dieta dla grupy krwi A to bez wątpienia ciekawostka socjologiczno-żywieniowa. Można ją wypróbować, by stwierdzić, czy będzie skutecznym sposobem na odchudzanie w naszym konkretnym przypadku.

Następny artykuł: Dieta grupy krwi AB
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze