Pietruszka - właściwości lecznicze - zastosowanie
Właściwości pietruszki są znane już od ponad 2000 lat. Liście, owoce i korzenie pietruszki wykorzystywane są w medycynie ludowej od stuleci. Świeże liście pietruszki są bardzo pożyteczne i mogą być używane jako składnik zdrowej diety. Korzeń pietruszki jest stosowany w leczeniu wzdęć, zapalenia pęcherza moczowego oraz dolegliwości reumatycznych. Świeże warzywa są cenionym ziołem łagodzącym bóle menstruacyjne. Pietruszka zwyczajna jest bogata w prowitaminę A, witaminę C, sole mineralne i żelazo.
W tym artykule:
Właściwości lecznicze pietruszki
Zawarte w pietruszce witaminy i minerały (wapń, magnez i potas) pozytywnie wpływają na krążenie krwi, a żelazo pomaga zwalczać anemię. Pietruszka pomaga również usuwać toksyny z organizmu.
Właściwości pietruszki dotyczą także menstruacji. Pomaga wywołać spóźnioną miesiączkę, wzmacnia krwawienie. Pietruszka zwyczajna to również sprawdzony sposób na bóle menstruacyjne. Jej działanie rozkurczające dobrze wpływa na mięśnie miednicy. Wywar z pietruszki polecany jest na problemy z pęcherzem, prostatą i nerkami. Korzeń pietruszki ma właściwości moczopędne i jest stosowany w obrzękach i problemach z zatrzymaniem płynów w ciele.
Natka pietruszki ma właściwości antyseptyczne, wpływa pozytywnie na proces trawienia i zapobiega infekcjom układu moczowego. Zawarta w natce pietruszki witamina A dobrze działa na wzrok, szczególnie o zmierzchu. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C zaspokaja jedna łyżka stołowa pietruszki. Dlatego warto dodawać ją do dań, szczególnie w okresach osłabienia organizmu (przesilenie wiosenne). Ponadto pietruszka odświeża oddech i maskuje nieprzyjemny zapach, np. czosnku.
Majeranek i pietruszka - królowie polskich przypraw
To musisz wiedzieć
- Natka pietruszki łagodzi bóle miesiączkowe.
- Liście pietruszki warto stosować w astmie.
- Rozdrobniona natka pietruszki położona na ranę działa kojąco.
- Korzeń pietruszki pomaga na wzdęcia.
Pietruszka jest stosowana w następujących chorobach i dolegliwościach:
- astma,
- problemy z pęcherzem,
- kaszel,
- zatrzymanie wody, płynów,
- dolegliwości trawienne,
- wysokie ciśnienie,
- wzdęcia i gazy,
- problemy z nerkami,
- problemy z prostatą,
- dolegliwości wątrobowe,
- reumatyzm,
- brak lub nieregularne miesiączki.
Surowa natka pietruszki
Surowa natka pietruszki zachowuje najwięcej właściwości pietruszki. Można ją stosować jako dodatek do potraw i surówek. Zachowuje również większość swoich właściwości w postaci suszonej i mrożonej, gotowana natomiast traci część zalet zdrowotnych, m.in. tracona jest witamina C.
Najlepszą porą na zrywanie liści pietruszki jest wczesny ranek, kiedy nie ma dużego słońca i liście szybko nie zwiędną. Aby wysuszyć liście pietruszki, należy je rozłożyć na płaskiej powierzchni i pozostawić w miejscu, gdzie występuje cień i wieje wiatr. Liście pietruszki można zamrażać w foremkach na lód i przechowywać w woreczkach foliowych.
PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT
Zobacz także odpowiedzi na podobne pytania naszych użytkowników:
- Właściwości cebuli - odpowiada Patrycja Sankowska
- Właściwości siemienia lnianego i lnu - odpowiada mgr inż. Agnieszka Kopacz
- Właściwości lecznicze nasion marchwi - odpowiada lek. Małgorzata Horbaczewska
- Właściwości odżywcze grzybów - odpowiada mgr Aneta Kościołek
- Właściwości zdrowotne świeżo wyciskanych soków - odpowiada Roma Wojtewicz
W medycynie naturalnej pietruszkę stosuje się zwykle pod postacią naparów i napojów. Należy pamiętać o tym, że kobiety w ciąży nie powinny zażywać pietruszki w tej medycznej formie. Pomijając właściwości zdrowotne pietruszki, można stwierdzić, że jest ona po prostu smaczna. Korzeń dodaje słodyczy i cudownego aromatu zupom – zwłaszcza rosołowi i bulionowi. Pietruszka zwyczajna jest podstawą libańskiej sałatki tabbouleh.
Obecnie zioła pietruszki rzadko można znaleźć rosnące dziko. Pietruszka zwyczajna jest uprawiana na całym świecie jako pożywny dodatek do potraw, sałatek i zup.
Kaloryczność świeżej pietruszki
| Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g | Zawartość w 60 g (1 szklanka, pokrojona) |
|---|---|---|
| Wartość energetyczna | 36,0 kcal | 21,6 kcal |
| Białko | 2,97 g | 1,78 g |
| Węglowodany | 6,33 g | 3,80 g |
| Cukier | 0,85 g | 0,51 g |
| Błonnik | 3,30 g | 1,98 g |
| Tłuszcz | 0,79 g | 0,47 g |
| Tłuszcze nasycone | 0,13 g | 0,08 g |
| Tłuszcze jednonienasycone | 0,30 g | 0,18 g |
| Tłuszcze wielonienasycone | 0,12 g | 0,07 g |
| Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
| Witamina C | 133 mg | 79,8 mg |
| Równoważnik folianów | 152 µg | 91,2 µg |
| Witamina B1 - tiamina | 0,09 mg | 0,05 mg |
| Witamina B2 - ryboflawina | 0,10 mg | 0,06 mg |
| Witamina B3 - witamina PP - niacyna | 1,31 mg | 0,79 mg |
| Witamina B5 - kwas pantotenowy | 0,40 mg | 0,24 mg |
| Witamina B6 - pirydoksyna | 0,09 mg | 0,05 mg |
| Witamina B9 - kwas foliowy | 152 µg | 91,2 µg |
| Witamina B4 - cholina | 12,80 mg | 7,68 mg |
| Witamina B12 - kobalamina | 0 µg | 0 µg |
| Witamina A | 8,424 i.u. | 5,054 i.u. |
| Witamina A | 421 µg RAE | 253 µg RAE |
| Retinol | 0 µg | 0 µg |
| Alpha karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta karoten | 5,054 µg | 3,032 µg |
| Beta-kryptoksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Likopen | 0 µg | 0 µg |
| Luteina+Zeaksantyna | 5,561 µg | 3,337 µg |
| Witamina E | 0,75 mg | 0,45 mg |
| Witamina D | 0 µg | 0 µg |
| Witamina D | 0 i.u. | 0 i.u. |
| Witamina K | 1,640 µg | 984 µg |
| Wapń | 138 mg | 82,8 mg |
| Żelazo | 6,20 mg | 3,72 mg |
| Magnez | 50,0 mg | 30,0 mg |
| Fosfor | 58,0 mg | 34,8 mg |
| Potas | 554 mg | 332 mg |
| Sód | 56,0 mg | 33,6 mg |
| Cynk | 1,07 mg | 0,64 mg |
| Miedź | 0,15 mg | 0,09 mg |
| Mangan | 0,16 mg | 0,10 mg |
| Selen | 0,10 µg | 0,06 µg |
| Woda | 87,7 g | 52,6 g |
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.