Dieta, która zapobiega chorobie Alzheimera. Spożywaj te produkty codziennie

Choroba Alzheimera to degeneracyjne schorzenie ośrodkowego układu nerwowego. Przebieg zaburzenia jest postępujący. Pacjenci tracą pamięć i dochodzi u nich do zaburzeń świadomości. Nie są do końca znane przyczyny tej dolegliwości. Składają się na nią czynniki środowiskowe i genetyczne.

Zadaniem diety MIND jest utrzymanie zdrowego mózgu. Według badań opublikowanych w Alzheimer's & Dementia odpowiednio dobrane żywienie może wpływać na zmniejszenie ryzyka zachorowań na chorobę Alzheimera i wpływa na obniżenie wieku poznawczego. W oparciu o lata badań nad produktami spożywczymi wskazano, które z nich wpływają pozytywnie na myślenie i pamięć. Dieta MIND ma w sobie elementy diety śródziemnomorskiej oraz diety DASH, która opiera się na ilościowym i jakościowym doborze produktów.

Zespół badaczy obserwował 900 mężczyzn i kobiet w wieku od 58 do 98 lat. Oceniali ich dietę za pomocą kwestionariuszy i wywiadów. Jednocześnie testowali ich funkcje poznawcze raz w roku.

Oto produkty, których spożywanie zapobiega chorobie Alzhemiera. Zobacz galerię

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

Zobacz też: Lepiej nie łącz z alkoholem. Kac będzie gorszy

Odpowiednio dobrana dieta może utrzymać zdrowy mózgOdpowiednio dobrana dieta może utrzymać zdrowy mózg
Źródło zdjęć: © 123rf.com

/ 5Orzechy

Ziemne, laskowe, włoskie czy pistacje – wszystkie z nich zawierają cenne składnik, które usprawniają funkcjonowanie całego organizmu. Chronią również przed powstawaniem różnych chorób. Dlaczego warto je jeść?

Składają się z tłuszczy nienasyconych, dzięki czemu dodają dużo energii i poprawiają zdolność koncentracji. Według naukowców orzechy należą do produktów, które korzystnie zmieniają procesy chemiczne w mózgu.

Na następnym slajdzie zobaczysz wideo.

/ 5Zielone warzywa liściaste

Osoby starsze, które jedzą zielone warzywa zachowują zdolność umysłu. Według naukowców włączenie do codziennej diety tak oczywistych produktów może chronić pacjentów przed chorobami otępiennymi. Jest to o tyle ważne, że żyjemy w społeczeństwie starzejącym się. Liczba osób chorych na Alzheimera do 2050 roku może zwiększyć się nawet czterokrotnie.

Zielona warzywa liściaste (np. szpinak, sałata, jarmuż) zawierają witaminę K, witaminy B9 oraz kwas foliowy. To w tych cennych składnikach badacze dostrzegają skuteczność działania. Pomogą one zachować funkcje mózgu.

Na następnym slajdzie zobaczysz wideo.

/ 5Jagody

Jagody i borówki amerykańskie słyną z tego, że chronią przed chorobami serca i nowotworami. Mają również dobry wpływ na oczy. Nie są obojętne również wobec pamięci i funkcji poznawczych. Naukowcy widzą w nich potencjał, który może zapobiec powstawaniu chorób Alzheimera w przyszłości.

Badacze z uniwersytetu Cincinnati przebadali prawie 50 osób w wieku powyżej 68 roku życia, którzy mieli łagodne zaburzenia funkcji poznawczych. Pacjenci spożywali jagody codziennie przez 4 miesiące.

Naukowcy odnotowali polepszenie funkcji poznawczych mózgu. Według specjalistów sekret jagód tkwi w flawonoidach i antocyjanach czyli przeciwutleniaczach, które mogą spowalniać proces demencji.

Na następnym slajdzie zobaczysz wideo.

/ 5Oliwa z oliwek

Pismo "Annals of Clinical and Translational Neurology" informuje, że systematyczne spożywanie oliwy z oliwek jest tarczą ochronną dla demencji i choroby Alzheimera.

Oliwa redukuje stany zapalne w mózgu i uruchamia proces autofagii, który polega na trawieniu i usuwaniu uszkodzonych elementów w komórce. Według dr Domenico Praticò dzięki temu procesowi zmiany patologiczne, które mogą powodować chorobę Alzheimera są zminimalizowane. Do rozwoju choroby dochodzi, gdy autofagia zostaje wstrzymana.

Na następnym slajdzie zobaczysz wideo.

/ 5Rośliny strączkowe

Cenne dla mózgu są nasiona roślin strączkowych. Zawarte w nich witaminy z grupy B mają korzystny wpływ na układ nerwowy. A dokładniej na przewodnictwo impulsów pomiędzy neuronami.

Dlatego warto dodać do swojej diety ciecierzycę, bób, fasolę, groch i soczewicę. Warto przygotowywać z nich pastę warzywną. Będą wtedy lepiej trawione. W przeciwnym razie mogą powodować wzdęcia.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka