Niszczą jelita Polaków. "Obserwuję prawdziwą plagę"

Coraz więcej Polaków zmaga się z chorymi jelitami, a jednym z głównych winowajców są sztuczne dodatki masowo dodawane do produktów spożywczych. W nadmiarze sprzyjają również nowotworom. - Aktualnie obserwuję prawdziwą plagę zaburzeń jelitowych związanych z nadmiarem przetworzonej żywności, która bardzo negatywnie wpływa na mikrobiotę jelitową - przestrzega dietetyk kliniczny Kamil Paprotny.

Dodatki do żywności niszczą jelitaDodatki do żywności niszczą jelita
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Prus

Są wszechobecne i niszczą jelita

Choć w Unii Europejskiej można stosować ok. 330 dodatków do żywności, dietetyk kliniczny Kamil Paprotny radzi zachować ostrożność. Jeśli przesadzamy z ilością, mogą nam poważnie zaszkodzić nawet te substancje, które powszechnie uważane są za bezpieczne.

- Aktualnie obserwuję prawdziwą plagę zaburzeń jelitowych związanych z nadmiarem przetworzonej żywności, która bardzo negatywnie wpływa na mikrobiotę jelitową. Prowadzi do SIBO czy zespołu jelita wrażliwego i niewykluczone, że może się też przyczyniać do nowotworów. Takie działanie mają m.in. wszelkie emulgatory i zagęstniki, które są stosowane m.in. w wyrobach mlecznych np. lodach czy przetworach owocowych - zwraca uwagę w rozmowie z WP abcZdrowie dietetyk kliniczny Kamil Paprotny.

- Powinniśmy uważać również na rakotwórcze azotany czy niszczące kości fosforany powszechnie stosowane w przetworzonym mięsie, m.in. wędlinie czy parówkach. Niebezpieczny dla zdrowia może być też nadmiar sztucznych barwników używanych do produkcji słodyczy np. lizaków, cukierków, żelek, a także kolorowych napojów - dodaje dietetyk.

Barwniki spożywcze

Sztuczne dodatki m.in. do słodyczy szkodzą jelitom
Sztuczne dodatki m.in. do słodyczy szkodzą jelitom © Getty Images

Od konserwantów do raka

"Im bardziej przetworzony produkt, tym większe prawdopodobieństwo, że w składzie pojawią się tzw. dodatki do żywności, czyli substancje 'E' pełniące w produkcie spożywczym konkretne funkcje technologiczne – np. konserwującą, barwiącą, emulgującą, przeciwutleniającą, czy słodzącą" - czytamy na stronie Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.

Takie jedzenie może poważnie zaszkodzić jelitom, zwiększając nawet ryzyko raka.

Rak jelita grubego należy do nowotworów, których rozwój w dużej mierze zależy od nas. Można więc zrobić wiele, by go uniknąć. Aż w 80 proc. warunkują to czynniki środowiskowe, a jednym z najważniejszych jest właśnie dieta.

- Jeśli jest uboga w warzywa i owoce, które są m.in. źródłem błonnika, a bogata w nasycone kwasy tłuszczowe, konserwanty i cukier, to ma bardzo szkodliwy wpływ na mikrobiotę jelitową, która zmieniając swój skład, tworzy w jelitach środowisko prozapalne i pronowotworowe - ostrzegał w rozmowie z WP abcZdrowie gastrolog prof. Wojciech Marlicz.

Tymczasem równowaga mikrobioty jest kluczowa, by organizm mógł dobrze funkcjonować.

- Zaburzenie równowagi oznacza, że pożytecznych bakterii o działaniu antyzapalnym jest coraz mniej, a tych prozapalnych przybywa. Konsekwencją jest nieprawidłowa stymulacja komórek nabłonka jelitowego, które zaczynają się rozrastać w niekontrolowany sposób, co prowadzi do nowotworów - zaznacza lekarz.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródła

  1. WP abcZdrowie

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka