Zapomniana ryba chroni serce i mózg. Jedz, by opanować podjadanie

Sum to ryba nieco zapomniana, choć w niczym nie ustępuje popularnemu łososiowi czy dorszowi. Wręcz przeciwnie, ma wiele do zaoferowania, przede wszystkim delikatne mięso, pełne cennych witamin i minerałów.

Sum - jakie ma właściwości?Sum - jakie ma właściwości?
Źródło zdjęć: © Getty Images

Bomba witamin i minerałów

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, by po ryby sięgać co najmniej dwa razy w tygodniu. Choć Polacy uwielbiają i często przyrządzają łososia albo dorsza, wybór jest znacznie większy. Warto więc sięgnąć po alternatywę, którą może być sum.

Ryba słynie z imponujących rozmiarów i charakterystycznych "wąsów". Warto się na nią skusić nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim bogactwo składników odżywczych.

Zawiera m.in. cenne nienasycone kwasy z grupy omega-3 i omega-6, które wspomagają pracę serca i układu krążenia, zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.

Dlaczego warto jeść ryby na śniadanie?

Sum zawiera kluczowe witaminy i minerały
Sum zawiera kluczowe witaminy i minerały © Getty Images

Kwasy te mają również pozytywny wpływ na pracę mózgu, dzięki czemu mogą spowalniać procesy starzenia się komórek nerwowych i poprawiać pamięć.

Ponadto w sumie nie brakuje ważnych witamin, takich jak D i B12. Ta druga stanowi istotne wsparcie w zapobieganiu anemii oraz we wspieraniu zdrowia układu nerwowego.

Z kolei zawartość witaminy B1 (tiaminy) wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu nerwowego i proces przemiany węglowodanów.

Sum może także dostarczyć organizmowi selenu, fosforu i potasu, co przekłada się na wsparcie odporności, regulację pracy tarczycy oraz utrzymanie odpowiedniego ciśnienia tętniczego.

Odżywia i dba o linię

W 100 g suma znajdziemy zaledwie około 105 kcal, a przy tym aż 18 g białka i ponad 7 g tłuszczu. Na suma warto się też skusić ze względu na jego mięso, które jest dość zwarte i zawiera niewiele ości.

Mięso sprzyja utrzymaniu prawidłowej masy ciała, głównie dzięki wysokiej zawartości łatwo przyswajalnego białka, które zapewnia długotrwałe uczucie sytości. Dzięki temu ogranicza się pokusę podjadania między posiłkami.

Co więcej, jak wskazują badania naukowe opublikowane w "African Journal of Food Science", mięso suma zachowuje wysoką wartość białkową i korzystny profil tłuszczowy nawet po obróbce, co tym bardziej czyni go jeszcze bardziej atrakcyjnym produktem.

Jednocześnie trzeba pamiętać, że wartości odżywcze suma mogą się różnić w zależności od pochodzenia ryby: hodowlany może zawierać więcej białka, natomiast rzeczny – wyższy poziom kwasów omega-3.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródła

  1. WP abcZdrowie

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka