Zapomniana ryba chroni serce i mózg. Jedz, by opanować podjadanie
Sum to ryba nieco zapomniana, choć w niczym nie ustępuje popularnemu łososiowi czy dorszowi. Wręcz przeciwnie, ma wiele do zaoferowania, przede wszystkim delikatne mięso, pełne cennych witamin i minerałów.
Bomba witamin i minerałów
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, by po ryby sięgać co najmniej dwa razy w tygodniu. Choć Polacy uwielbiają i często przyrządzają łososia albo dorsza, wybór jest znacznie większy. Warto więc sięgnąć po alternatywę, którą może być sum.
Ryba słynie z imponujących rozmiarów i charakterystycznych "wąsów". Warto się na nią skusić nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim bogactwo składników odżywczych.
Zawiera m.in. cenne nienasycone kwasy z grupy omega-3 i omega-6, które wspomagają pracę serca i układu krążenia, zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.
Dlaczego warto jeść ryby na śniadanie?
Kwasy te mają również pozytywny wpływ na pracę mózgu, dzięki czemu mogą spowalniać procesy starzenia się komórek nerwowych i poprawiać pamięć.
Ponadto w sumie nie brakuje ważnych witamin, takich jak D i B12. Ta druga stanowi istotne wsparcie w zapobieganiu anemii oraz we wspieraniu zdrowia układu nerwowego.
Z kolei zawartość witaminy B1 (tiaminy) wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu nerwowego i proces przemiany węglowodanów.
Sum może także dostarczyć organizmowi selenu, fosforu i potasu, co przekłada się na wsparcie odporności, regulację pracy tarczycy oraz utrzymanie odpowiedniego ciśnienia tętniczego.
Odżywia i dba o linię
W 100 g suma znajdziemy zaledwie około 105 kcal, a przy tym aż 18 g białka i ponad 7 g tłuszczu. Na suma warto się też skusić ze względu na jego mięso, które jest dość zwarte i zawiera niewiele ości.
Mięso sprzyja utrzymaniu prawidłowej masy ciała, głównie dzięki wysokiej zawartości łatwo przyswajalnego białka, które zapewnia długotrwałe uczucie sytości. Dzięki temu ogranicza się pokusę podjadania między posiłkami.
Co więcej, jak wskazują badania naukowe opublikowane w "African Journal of Food Science", mięso suma zachowuje wysoką wartość białkową i korzystny profil tłuszczowy nawet po obróbce, co tym bardziej czyni go jeszcze bardziej atrakcyjnym produktem.
Jednocześnie trzeba pamiętać, że wartości odżywcze suma mogą się różnić w zależności od pochodzenia ryby: hodowlany może zawierać więcej białka, natomiast rzeczny – wyższy poziom kwasów omega-3.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Źródła
- WP abcZdrowie
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.