Dieta melonowa - zasady, jadłospis i przepisy
Melony i arbuzy składają się w ok. 90 proc. z wody, dlatego też są niskokaloryczne i idealnie nadają się na podstawę diety odchudzającej. Zawarte w nich minerały (potas, magnez, fluor, nikiel) pobudzają trawienie. Arbuzy i melony zawierają również cytrulinę, czyli aminokwas pobudzający układ odpornościowy i wspomagający usuwanie z organizmu amoniaku. Cytrulina może również wspomóc odchudzanie, gdyż znacząco przyspiesza spalanie niepotrzebnego tłuszczu, a także bierze udział w produkcji hormonu wzrostu. Dieta stosowana przez 7 dni pozwala na utratę 2,5 kg.
1. Podstawa diety melonowej
Nie wszyscy wiedzą, że istnieje więcej odmian melonów niż żółty melon i arbuz. Podstawą diety melonowej jest kilka odmian tych owoców. Oto najczęściej spotykane odmiany melonów, które można zastosować w swojej diecie:
- melon miodowy: żółta lub zielonkawa skórka, żółty, słodki miąższ,
- melon Cantalupa: karbowana skórka i pomarańczowy miąższ,
- melon Galia: jasnozielony miąższ,
- melon Ogen: zielony, soczysty i lekko kwaskowaty miąższ,
- arbuz: ciemnozielona skórka, czerwony, soczysty i słodki miąższ.
Czytaj więcej
2. Jadłospis diety melonowej
Ta dieta odchudzającaproponuje codziennie na śniadanie ten sam posiłek, czyli melonowe muesli. Aby je przygotować, należy wymieszać 150 g jogurtu z 200 g pokrojonego melona i 2 łyżkami płatków owsianych. Obiad i kolacja są natomiast zróżnicowane.
Dzień 1.
- Obiad: Meksykańska sałatka z melonem.
- Kolacja: Tosty z twarożkiem ziołowym i połówka melona miodowego lub melona Ogen (porcja 320 kcal).
Dzień 2.
- Obiad: Sałatka melonowa z fetą.
- Kolacja: Roladki z indyka z melonem z 2 kromkami chrupkiego pieczywa (porcja 318 kcal).
Dzień 3.
- Obiad: Sałatka melonowa z łososiem.
- Kolacja: Kanapka z serem owczym i 250 g arbuza pokrojonego w plastry (porcja: 326 kcal).
Dzień 4.
- Obiad: Chłodnik melonowy.
- Kolacja: Kanapka z łososiem i melonem oraz 250 g pokrojonego w plastry arbuza lub melona (porcja: 306 kcal).
Dzień 5.
- Obiad: Sałatka krewetkowa-melonowa.
- Kolacja: Melon z sałatką serową z kromką chrupkiego pieczywa (porcja: 319 kcal).
3. Przepisy diety melonowej
Tosty z twarożkiem ziołowym.
- Składniki: 40 g chudego twarożku, 2 łyżeczki posiekanego koperku, 2 łyżeczki natki pietruszki, sól i pieprz, sok z cytryny, 2 kromki tostowe, 1 łyżeczka masła.
- Przygotowanie: Twarożek wymieszać z koperkiem i natką pietruszki. Doprawić solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Skropić sokiem cytrynowym, wymieszać. Upiec 2 tosty, posmarować je cienko margaryną lub masłem o obniżonej zawartości tłuszczu. Posmarować tosty twarożkiem.
Roladki z indyka z melonem.
- Składniki: 80 g ziarnistego twarożku wiejskiego, 2 łyżki chudego jogurtu, 2 łyżeczki natki pietruszki, 2 łyżeczki koperku, 4 plastry wędzonej piersi indyka (80 g), 250 g melona Cantalupa, 4 listki sałaty.
- Przygotowanie: Twarożek wymieszać z 2 łyżkami chudego jogurtu, 2 łyżeczkami natki i 2 łyżeczkami koperku. Kremem twarożkowym posmarować plastry indyka (80 g). Melona Cantalupa pokroić w plastry i rozłożyć na masie twarogowej. Na wierzchu położyć po listku sałaty, zwinąć roladki, każdą przekłuć wykałaczką.
Kanapka z serem owczym.
- Składniki: 30 g sera owczego, 30 g tartej marchewki, 50 g chudego twarożku, 1 łyżeczka szczypiorku, 1 łyżeczka soku z cytryny, sól i pieprz, 1 bułka pełnoziarnista, 2 listki sałaty.
- Przygotowanie: Ser owczy pokroić w plastry, wymieszać z tartą marchewką, chudym twarożkiem, drobno posiekanym szczypiorkiem i sokiem cytrynowym. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pełnoziarnistą bułkę przekroić na pół, posmarować twarożkiem, na wierzch ułożyć po listku sałaty.
Kanapka z melonem i łososiem.
- Składniki: 40 g chudego twarożku, 2 łyżeczki musztardy francuskiej, 1 łyżeczka szczypiorku, sól i pieprz, 2 tosty, 80 g wędzonego łososia, kawałek selera naciowego.
- Przygotowanie: Twarożek wymieszać z musztardą i drobno posiekanym szczypiorkiem. Doprawić solą i pieprzem. Przygotowanym kremem posmarować 2 podpieczone tosty. Na kanapkach ułożyć wędzonego łososia, każdą kanapkę udekorować kawałkiem łodygi selera naciowego.
Melon z sałatką serową.
- Składniki: ½ melona (450 g), 1 kiwi, 1 nektarynka, 40 g sera gouda, 1 łyżeczka soku z cytryny.
- Przygotowanie: Z połowy melona usunąć pestki. Kiwi i nektarynkę obrać i pokroić w plasterki. Wymieszać miąższ melona i pokrojony w kostkę ser gouda. Całość polać łyżeczką soku z cytryny. Sałatkę włożyć do wydrążonego melona.
Taka dieta owocowa to skuteczna dieta odchudzająca, niepozbawiająca organizmu niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania witamin i minerałów. Polecamy ją na lato osobom, które chcą schudnąć zdrowo.