Kantalupa - charakterystyka, właściwości, zastosowanie
Kantalupa jest odmianą słodkiego i pełnego beta-karotenu melona, nazywanego też siatkowym. Jego gramatura sięga 1 kilograma, ma zieloną skórę z zewnątrz, a pomarańczowy miąższ wewnątrz. Posiada niesamowite właściwości. Warto z nich korzystać!
W tym artykule:
Co to jest kantalupa
Owoce kantalupa pochodzą z dwóch kontynentów: Afryki i Azji, natomiast w Europie zaczęto jest uprawiać w miasteczku Cantalupo, położonego niedaleko Rzymu. W Europie uprawiany i znany od XV wieku. Jego właściwości znane były w czasach starożytnych.
Kantalupa należy do rodziny owoców dyniowatych, jego część jadalną stanowi owoc. Skóra kantalupy jest zielona, twarda i przypomina skorupę pełną bruzd i gródek, natomiast miąższ jest pomarańczowy, miękki i bardzo słodki, w przeciwieństwie do pozostałych odmian melonów, których smaki są raczej neutralne. Dojrzałego i idealnego melona kantalupa rozpoznamy po zapachu (musi być słodki i intensywny) oraz po ciężkości (gdy weźmiemy do ręki, to musi być cięższy, niż wydaje się gdy leży).
Melon kantalupa zawiera w swoim składzie wiele wody, bardzo dużo potasu, witaminy A oraz witaminy C. Jest owocem niskokalorycznym, w 100 gramach znajdziemy jedynie 34 kalorie. Kantalupę trzeba spożyć dosyć szybko, gdyż jest owocem delikatnym i nietrwałym.
Właściwości kantalupy
Kantalupa jest bardzo zdrowym owocem, którego właściwości są nie do końca znane i doceniane. Dzięki temu, że jest niskokalorycznym produktem, to może być jedzony bez wyrzutów sumienia.
ZOBACZ TAKŻE:
Dzięki kantalupie i jej miąższowi dostarczymy swojemu organizmowi duże ilości beta - karotenu, który obniża niezdrowy cholesterol oraz zmniejsza ryzyko zachorowań na choroby serca.
Chroni nasz układ immunologiczny, który odpowiedzialny jest za obronę przed niebezpiecznymi infekcjami. Beta-karoten przyczynia się także do zatrzymywania chorób nowotworowych, niektórych partii ciała i organów (warg, płuc).
W kantalupie występują duże ilości potasu, który poprawia naszą pamięć i koncentrację. Zapobiega obrzękom stawów oraz wspomaga pracę serca. Potas obniża ciśnienie krwi oraz przyśpiesza przemianę materii.
Ta odmiana melona bogata jest w witaminę C, która wymiata z organizmu wolne rodniki, co pomaga cieszyć się młodszą i zdrowszą skórą przez dłuższy okres.
Do czego nadaje się kantalupa
Kantalupa doskonale pomaga w upalne dni, dostarcza nam dużo wody i jest bardzo orzeźwiającym owocem, jego słodki smak jest kolejnym jego atutem. Możemy dodawać kantalupę do dań i przekąsek. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek, nadając im wyjątkowego smaku. Będzie dobrym rozwiązaniem do deserów. Kantalupa sprawdzi się także jako główne źródło witamin w odżywczych koktajlach.
Melon kantalupa znalazł swoje zastosowanie w kosmetyce, dodawany jest do kremów, które mają opóźniać procesy starzenia się skóry.
Kantalupa ma wiele cennych wartości odżywczych, warto korzystać z dobrodziejstw, które wynikają z jego spożycia. Ma w sobie bardzo dużo wody, przez co doskonale sprawdza się w upalne dni, pomaga w walce z wieloma chorobami. Korzystajmy z jego dużej ilości witamin zarówno latem, jak i zimą.
Ile kalorii ma surowy melon Kantalupa
| Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g | Zawartość w 177 g (1 szklanka, kulki) |
|---|---|---|
| Wartość energetyczna | 34,0 kcal | 60,2 kcal |
| Białko | 0,84 g | 1,49 g |
| Węglowodany | 8,16 g | 14,44 g |
| Cukier | 7,86 g | 13,91 g |
| Błonnik | 0,90 g | 1,59 g |
| Tłuszcz | 0,19 g | 0,34 g |
| Tłuszcze nasycone | 0,05 g | 0,09 g |
| Tłuszcze jednonienasycone | 0,00 g | 0,01 g |
| Tłuszcze wielonienasycone | 0,08 g | 0,14 g |
| Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
| Witamina C | 36,7 mg | 65,0 mg |
| Równoważnik folianów | 21,0 µg | 37,2 µg |
| Witamina B1 - tiamina | 0,04 mg | 0,07 mg |
| Witamina B2 - ryboflawina | 0,02 mg | 0,03 mg |
| Witamina B3 - witamina PP - niacyna | 0,73 mg | 1,30 mg |
| Witamina B5 - kwas pantotenowy | 0,11 mg | 0,19 mg |
| Witamina B6 - pirydoksyna | 0,07 mg | 0,13 mg |
| Witamina B9 - kwas foliowy | 21,0 µg | 37,2 µg |
| Witamina B4 - cholina | 7,60 mg | 13,45 mg |
| Witamina B12 - kobalamina | 0 µg | 0 µg |
| Witamina A | 3,382 i.u. | 5,986 i.u. |
| Witamina A | 169 µg RAE | 299 µg RAE |
| Retinol | 0 µg | 0 µg |
| Alpha karoten | 16,00 µg | 28,3 µg |
| Beta karoten | 2,020 µg | 3,575 µg |
| Beta-kryptoksantyna | 1,00 µg | 1,77 µg |
| Likopen | 0 µg | 0 µg |
| Luteina+Zeaksantyna | 26,0 µg | 46,0 µg |
| Witamina E | 0,05 mg | 0,09 mg |
| Witamina D | 0 µg | 0 µg |
| Witamina D | 0 i.u. | 0 i.u. |
| Witamina K | 2,50 µg | 4,43 µg |
| Wapń | 9,00 mg | 15,93 mg |
| Żelazo | 0,21 mg | 0,37 mg |
| Magnez | 12,00 mg | 21,2 mg |
| Fosfor | 15,00 mg | 26,6 mg |
| Potas | 267 mg | 473 mg |
| Sód | 16,00 mg | 28,3 mg |
| Cynk | 0,18 mg | 0,32 mg |
| Miedź | 0,04 mg | 0,07 mg |
| Mangan | 0,04 mg | 0,07 mg |
| Selen | 0,40 µg | 0,71 µg |
| Woda | 90,2 g | 160 g |
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.