Dieta mleczna
Na dietę mleczną mogą zdecydować się osoby, które lubią mleko i jego przetwory, gdyż pojawiają się one codziennie w postaci przynajmniej jednego posiłku. Do tego stosuje się także buliony warzywne, miód i kakao. Nie ma jednak muesli, kaszek czy owsianek. Od poniedziałku do czwartku je się to, co zwykle, tylko obiad zastępuje się posiłkiem mlecznym, natomiast w okresie weekendu należy stosować się ściśle do jadłospisu. Mleko a zdrowie to dieta wysokobiałkowa, ale także dieta niskokaloryczna, która nie jest wskazana dla osób z chorobami przewlekłymi, kobiet w ciąży i karmiących.
1. Zasady stosowania diety mlecznej
Ta dieta odchudzająca na pewno nie zainteresuje osób, które nie znoszą mleka. I chociaż dieta mleczna nie na samym mleku bazuje, to jednak w jadłospisie występuje wiele jego pochodnych. Nie stosuje się jej nieustannie. Mleczny sposób na odchudzanie zalecany jest w trybie tygodniowym – od poniedziałku do czwartku. W pozostałe dni, od piątku do niedzieli, dietę mleczną można modyfikować.
W przypadku stosowania tej diety odchudzającej należy trzymać się podstawowych zaleceń dietetycznych, tzn. ograniczyć słodycze, tłuszcze i węglowodany. Trzeba także zmniejszyć o połowę dzienną rację żywieniową. Aby odnieść zamierzony efekt odchudzający, należy raz dziennie, najlepiej na obiad, spożywać danie mleczne. Dietę mleczną można przerwać po 10 dniach, ale dla osiągnięcia wymiernych skutków trzeba ją powtarzać co najmniej raz w miesiącu.
Czytaj więcej
2. Jadłospis diety mlecznej
- Dzień 1-4
Posiłek mleczny: 1 odtłuszczony jogurt, 250 g białego chudego sera, 2 łyżeczki miodu. Ser rozetrzeć, dodać jogurt i miód. Wymieszać dokładnie.
Napój z miodu: 3/4 szklanki wody mineralnej niegazowanej połączyć z łyżeczką miodu i sokiem z 1 cytryny.
- Dzień 5
Rano: przed wstaniem z łóżka 1/2 szklanki przegotowanej wody.
Śniadanie: miseczka mleka o małej zawartości tłuszczu z dodatkiem 1 łyżeczki kakao i miodu.
Przed południem: 1 grejpfrut albo 1 pomarańcza oraz 1 litr wody pity w małych porcjach.
Obiad: 200 g gotowanej ryby z ziołami i cytryną albo 200 g białego mięsa lub befsztyk z polędwicy wołowej (150 g).
2 godziny później: 1 jogurt z 1 łyżeczką miodu.
O godz. 16.00: napój z miodu.
Po godz. 19.00: 3 miseczki bulionu z jarzyn (bez soli) jedzone z przerwami co 10 minut, a później 3 talerzyki ugotowanych jarzyn co 20 min.
Przed snem: 1 jogurt z łyżeczką miodu lub szklanka napoju z miodu.
- Dzień 6
Rano: zostać w łóżku tak długo, jak się tylko da i pić w niewielkich ilościach wodę co pół godziny (w sumie 1,5 l), sok z 2 świeżo wyciśniętych grejpfrutów, 1 szklankę mleka z dodatkiem 1 łyżeczki kakao i 1 łyżeczki miodu, 1/2 l bulionu.
Po południu: 1 jogurt z miodem, a 2 godziny później 1 napój z miodu.
Kolacja: miseczka zielonych jarzyn z lekkim sosem winegret, pieczony pstrąg (200 g).
Przed snem: jogurt plus łyżeczka miodu.
- Dzień 7
Rano: sok z 1 wyciśniętego grejpfruta, 1/2 l wody, 15 minut później kakao z miodem i mlekiem o niskiej zawartości tłuszczu.
Przed południem: 1 l wody, po 1 szklance co pół godziny.
Obiad: 200 g chudej ryby albo 200 g białego mięsa z piersi kurczaka lub indyka, ugotowanego lub upieczonego w folii bez tłuszczu, sałatka z zielonych warzyw z sokiem z cytryny.
O godz. 15.00: kompot z suszonych owoców albo z 2 jabłek.
Między godz. 17.00 a 19.00: szklanka napoju miodowego.
Kolacja: 1 ugotowany w łupinie lub upieczony w folii ziemniak, bukiet z jarzyn z dodatkiem odrobiny sosu z oliwy lub masła.
Przed snem: szklanka jogurtu z miodem lub 1 porcja napoju miodowego.
3. Wady i zalety diety mlecznej
Dieta mleczna ma tę zaletę, że w odróżnieniu od wielu innych diet niskokalorycznych, nie wyniszcza organizmu. Oprócz tego, jest to skuteczna dieta odchudzająca, odpowiednia dla różnych grup wiekowych. Przeciwwskazaniem do niej jest jednak ciąża, karmienie piersią i choroby przewlekłe.
Wadą diety mlecznej jest to, że trudno będzie na niej wytrwać osobom lubiącym tłuste potrawy. Jeśli od razu po zastosowaniu diety powrócą do dawnej formy żywienia, najprawdopodobniej pojawi się efekt jo-jo. Ta dieta wysokobiałkowa wymaga dużo wytrwałości od osób ją stosujących.
Zdaniem niektórych badaczy, mleko dostarcza organizmowi zbyt wiele zwierzęcego białka, co sprzyja podnoszeniu się „złego” cholesterolu we krwi i powstawaniu miażdżycy. Z kolei według opinii innych specjalistów, produkty mleczne pozwalają obniżyć „zły” cholesterol. Naukowcy z uniwersytetu w Frederiksberg w Danii twierdzą, że szczególnie dobroczynne działanie dla zdrowia mają fermentowane produkty mleczne.
Niektórzy unikają w diecie mleka krowiego z obawy przed wystąpieniem alergii. Okazuje się jednak, że u Polaków znacznie częściej występuje uczulenie na białko jaj, seler, ryby, orzechy niż na krowie mleko. Poza tym według amerykańskich uczonych, błędne jest myślenie, iż mleko krowie można zastąpić mlekiem sojowym. To właśnie mleko sojowe znacznie częściej powoduje reakcje alergiczne. Zawiera też za dużo siarki, a za mało chloru, co może prowadzić do zaburzeń w układzie nerwowym.
Produkty mleczne to ważny komponent zbilansowanej diety. Są źródłem pełnowartościowego białka, dostarczają niezbędnego do budowy kości wapnia. Jak wykazują badania, wysokie spożycie wapnia jest dobre na skuteczne odchudzanie. Jednak zbyt duża ilość produktów mlecznych w codziennym żywieniu negatywnie wpływa na stan naczyń krwionośnych, zwiększa ryzyko chorób cywilizacyjnych oraz obciąża nerki i wątrobę. Dlatego niezwykle ważne jest to, aby spożywać nie więcej niż trzy produkty mleczne w ciągu dnia.