Dieta na dobry humor
Czekolada a stres to nie mit. Emocje bowiem w dużym stopniu wpływają na to, co i w jakich ilościach jemy. Zarówno smutek, lęk, nuda, stres czy zmęczenie, jak i radość oraz miłość mogą powodować chęć sięgnięcia po pokarm. Różnicą jest typ produktu spożywczego, który wybieramy, będąc w złym lub dobrym nastroju.
1. Czekolada poprawia nastrój
Kiedy przepełniają nas negatywne emocje, chętniej jemy takie produkty, jak: czekolada, ciastka i herbatniki lub pikantne przekąski. Natomiast będąc w dobrym nastroju, chętniej spożywamy lody, słodycze i owoce.
Słodycze mają dużą zawartość cukru, wpływają na zwiększenie poziomu serotoniny (hormonu szczęścia) we krwi. Jednak jest to efekt krótkotrwały i szybko powracamy do stanu wyjściowego. Lepiej zatem sięgać po zdrowsze produkty bogate w cukier złożony, które mają działanie długotrwałe, a dodatkowo są zdrowe. Zaliczyć można do nich produkty pełnoziarniste, warzywa i owoce.
Dodatkowo czekolada jest dobrym źródłem magnezu, który wpływa na naszą koncentrację oraz pamięć. Można ją jednak zastąpić zdrowszymi orzechami i ziarnami zbóż.
Stres jest częstą przyczyną jedzenia słonych i pikantnych przekąsek, które zajmują ręce i rozładowują stres. Problem ten można rozwiązać, jedząc suszone jabłka lub pokrojone warzywa.
2. Przykładowy jadłospis na dobry humor
I DZIEŃ
- Śniadanie I: 2 kromki chleba razowego, serek wiejski light – małe opakowanie (200 g), miseczka warzyw: po pół papryki czerwonej, zielonej i żółtej.
- Śniadanie II: koktajl mleczno-owocowy: szklanka mleka 1,5%, mały banan, łyżeczka startej gorzkiej czekolady.
- Obiad: kasza gryczana, gotowana pierś z kurczaka, brokuły gotowane na parze, surówka: czerwona kapusta, pół jabłka, 3 orzechy włoskie, ząbek czosnku.
- Podwieczorek: winogrona czerwone (szklanka 250 ml)
- Kolacja: sałata z pestkami (1/3 małej główki sałaty, sos winegret, garść prażonych pestek dyni, 2 plasterki chudej wędliny, 2–3 rzodkiewki, dowolne zioła), kromka chleba sitkowego.
II DZIEŃ
- Śniadanie I: muesli tropikalne z jogurtem naturalnym (małe opakowanie jogurtu 150 g, 4 łyżki muesli).
- Śniadanie II: sok warzywny (szklanka 250 ml).
- Obiad: zupa krem z pomidorów z ziarnami słonecznika .
- Podwieczorek: miseczka warzyw (do wyboru).
- Kolacja: pomidorowa sałatka z grzankami i sosem pesto (2 pomidory, 1/4 czerwonej cebuli, 1/4 opakowania sera feta light, łyżeczka czerwonego pesto, łyżeczka grzanek, sól, pieprz).
III DZIEŃ
- Śniadanie I: sałatka z awokado (pół awokado, pół pomidora, pół zielonej papryki, pół szklanki dowolnych kiełków, 2 łyżki jogurtu naturalnego, zioła).
- Śniadanie II: jogurt naturalny z ziarnami – małe opakowanie (150 g).
- Obiad: kotlet mielony z otrębami, kasza gryczana, mizeria.
- Podwieczorek: szklanka galaretki z owocami leśnymi (świeże: jagody/borówki/poziomki).
- Kolacja: zapiekanka z warzyw i ziół.
IV DZIEŃ
- Śniadanie I: 2 kromki chleba pumpernikla, 2 plasterki szynki z indyka, pomidor cały.
- Śniadanie II: garść suszonych owoców (morele/śliwki) – ok. 5 sztuk.
- Obiad: zupa z cukinii z groszkami ptysiowymi.
- Podwieczorek: sałatka owocowa (1/4 średniej wielkości melona, 1 jabłko średniej wielkości, 2 kiwi).
- Kolacja: bułka pełnoziarnista (przekrojona na pół, podgrzana w piekarniku przez 5 minut), pomidor (pokrojony na plastry, skropiony oliwą z oliwek i czosnkiem), 1/2 kulki mozarelli (pokrojona w plastry).
V DZIEŃ
- Śniadanie I: 2kromki chleba pełnoziarnistego, pasta rybna (3 łyżki tuńczyka w sosie własnym, 4 łyżki sera twarogowego chudego, natka pietruszki), papryka czerwona (połówka).
- Śniadanie II: kefir naturalny z kiełkami.
- Obiad: leczo warzywne z makaronem pełnoziarnistym, sok pomarańczowy – szklanka (250 ml).
- Podwieczorek: koktajl mleczno-owocowy (szklanka mleka 1,5%, pół szklanki borówek, 2 łyżki płatków migdałowych).
- Kolacja: ratatouille.
VI DZIEŃ
- Śniadanie I: frittata.
- Śniadanie II: koktajl żurawinowy – szklanka chudego jogurtu naturalnego, 3 łyżki płatków owsianych, 3 łyżeczki suszonej żurawiny, 2 łyżeczki nasion słonecznika.
- Obiad: kasza kuskus, pieczona pierś kurczaka z ziołami, fasolka szparagowa.
- Podwieczorek: sałatka tropikalna – pół piersi z kurczaka bez skóry (ugotowanego), pół łodygi selera, 4 plasterki ananasa z puszki, 1 łyżeczka curry, 3 łyżki jogurtu naturalnego, posiekany szczypiorek.
- Kolacja: kolba gotowanej kukurydzy.
VII DZIEŃ
- Śniadanie I: sałatka warzywna – pomidor, 1/2 kulki sera mozarella, 10 listków rukoli, zielona papryka, łyżka pestek słonecznika, łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego.
- Śniadanie II: pieczone owoce – 1 jabłko, 1 nektaryna, 4 łyżki jogurtu greckiego light, ze szczyptą cynamonu.
- Obiad: filet z dorsza pieczony w folii, ryż brązowy, surówka – szklanka białej kapusty, 1 marchew, sok z cytryny, łyżeczka oleju słonecznikowego.
- Podwieczorek: słupki marchewki (2 sztuki) i ogórka (1 sztuka) z dipem jogurtowo-ziołowym (pół małego opakowania jogurtu naturalnego, szczypta pieprzu, ząbek czosnku, posiekana natka pietruszki, posiekana bazylia).
- Kolacja: serek z kawałkami cukinii – LISTNUM (opakowanie chudego serka naturalnego), 1/3 małej cukinii, garść kiełków, bazylia, oregano, 1/2 papryki, kromka chleba razowego.
Do picia wybieraj wodę niegazowaną, zieloną, owocową, czerwoną, białą lub lekki napar czarnej herbaty, soki owocowe lub warzywne.