- mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
Pokarmy szczęścia. Jedzenie, które poprawia nastrój
Jedna z najdroższych przypraw na świecie skutecznie poprawia nastrój. Wykazali to irańscy naukowcy, którzy podawali kobietom cierpiącym na zespół napięcia przedmiesiączkowego tabletki zawierające ekstrakt z szafranu. Okazało się, że aż 75 proc. z nich zauważyło zmniejszenie typowych dolegliwości, takich jak huśtawki nastrojów czy uczucie przygnębienia. Wcześniej badaczom udało się udowodnić, że szafran ma właściwości antydepresyjne. Przyprawę określa się nawet mianem naturalnego Prozacu.
Pestki dyni
Nasiona dyni to jedne z najlepszych źródeł kwasów omega-3, które pozytywnie wpływają na organizm. Nie tylko niwelują stany zapalne, ale również zmniejszają stres i poprawiają samopoczucie. Poza tym pestki dyni zawierają dawkę błonnika, który niweluje uczucie głodu i ułatwia trawienie. Warto włączyć je do codziennego menu, aby poprawić kondycję fizyczną i psychiczną.
Zobacz także: Dynia to zdrowie i uroda
Kokos
Jego zapach ma właściwości uspokajające, dlatego po stresującym dniu warto zjeść kokosowy deser. Podczas eksperymentu na Uniwersytecie Columbia w Nowym Jorku udowodniono, że u osób, które wdychały aromat kokosów, ciśnienie krwi szybciej wracało do normy i szybciej się uspokajali. Naukowcy twierdzą, że kokosowe inhalacje to skuteczny sposób na ukojenie zszarganych nerwów. Warto dodawać kokosa do owsianki, koktajli i robić z nich słodkie smakołyki.
Awokado
Zielony owoc podbił serca miłośników zdrowego odżywiania. Dostarcza nie tylko zdrowych kwasów tłuszczowych, ale również serotoniny. Awokado zawiera też potas i kwas foliowy, które pozytywnie działają na układ nerwowy. Regularne jedzenie tego produktu to sposób na zdrowie i lepszy nastrój. Awokado można wykorzystać na wiele sposobów – dodawać do sałatek, koktajli i robić z niego pyszne pasty do kanapek.
Zobacz także: 5 niezwykłych korzyści, dla których warto jeść awokado
Tłuste ryby
Łosoś, tuńczyk, sardynki, makrela, pstrąg tęczowy to rodzaje ryb, które mogą pomóc w walce z chandrą. Wszystko to za sprawą kwasów omega-3, które są ważne dla układu nerwowego. Dieta bogata w tłuste ryby podnosi poziom serotoniny i dopaminy, czyli hormonów odpowiedzialnych za dobre samopoczucie. Zbyt niskie stężenie serotoniny w organizmie jest przyczyną stanów depresyjnych. Z kolei dopamina to substancja, która wydziela się pod wpływem przyjemnych doznań, takich jak jedzenie czy seks.
Czekolada
Czekolada – najlepsza przyjaciółka wszystkich, którzy czują się samotni, przygnębieni lub po prostu mają gorszy dzień. Dlaczego sięgamy właśnie po ten kakaowy przysmak? W czekoladzie znajduje się dużo magnezu, który koi nerwy i uspokaja. Poza tym słodka przekąska jest też źródłem tryptofanu – substancji, która łagodzi objawy depresji. Naukowcy ze Szwajcarii udowodnili, że jedząc codziennie przez dwa tygodnie gorzką czekoladę, można zredukować poziom hormonów stresu w organizmie. Specjaliści twierdzą, że to zasługa bogactwa antyoksydantów zawartych w kakao.
Zobacz także: Czekolada czy wyrób czekoladopodobny – jak je rozróżnić?