Dieta na płaski brzuch . Co jeść a czego unikać?
Dieta na płaski brzuch charakteryzuje się obecnością dużej ilości warzyw i owocó będących źródłem błonnika. W diecie tej obecne są również zioł wspomagające proces trawienia.
1. Produkty żywnościowe, które pozwalają utrzymać płaski brzuch.
Dieta na płaski brzuch ma na celu nie tylko przyspieszyć podstawową przemianę materii, ale również zapobiegać dolegliwościom ze strony układu pokarmowego, jak zaparcia, wzdęcia, nudności.
Dieta powinna składać się z ok. pięciu posiłków, które należy spożywać w regularnych 3-4-godzinnych odstępach czasu. Dania powinny być małej objętości, wówczas szybciej się trawią i nie zalegają w przewodzie pokarmowym. Dzięki temu nie występują wzdęcia.
Ponadto w diecie na płaski brzuch powinny królować warzywa i owoce, są bowiem cennym źródłem witamin i soli mineralnych, jak również błonnika.
Błonnik to składnik żywności pochodzenia roślinnego, który w organizmie człowieka i zwierząt nie ulega procesom trawienia i wchłaniania. Zwiększa za to perystaltykę jelit poprzez drażnienie ich ścian. Ponadto, wchłaniając wodę, pęcznieje, przez co zwiększa się uczucie sytości.
W diecie na płaski brzuch nie może również zabraknąć produktów zawierających bakterie kwasu mlekowego, czyli fermentowanych napojów mlecznych, jak kefir, mleko zsiadłe, jogurt naturalny.
Bakterie kwasu mlekowego przyspieszają perystaltykę jelit oraz regulują ich pracę. Takie produkty najlepiej zjadać na kolację. Dieta na płaski brzuch powinna również zawierać odpowiednią ilość płynów, które mogą być dostarczana w postaci wody mineralnej, herbaty zielonej, czerwonej albo naparów ziołowych.
Herbaty te są źródłem polifenoli, które nie tylko regulują przemianę materii, ale też zapobiegają odkładaniu się tkanki tłuszczowej oraz wspomagają proces jej spalania.
Herbatę zieloną najlepiej spożywać w ciągu dnia (2 kubki), natomiast czerwoną pu-erh warto pić wieczorem po kolacji.
Z kolei herbatki ziołowe – z liści mięty, dziurawca (nie wolno pić latem i się opalać), kopru włoskiego – wspomagają proces trawienia, zapobiegają wzdęciom, dzięki czemu nie jesteśmy ociężali.
Do diety na płaski brzuch warto wprowadzić także kaszę – jęczmienną, gryczaną – oraz ryż brązowy.
Stanowią one źródło nie tylko węglowodanów, ale również witamin z grupy B, magnezu, wapnia, żelaza niehemowego.
2. Które produkty należy wyeliminować z diety?
Osoby, które chcą mieć płaski brzuch, powinny unikać spożywania produktów wzdymających (kapusta, fasola, kukurydza, bób, groch).
Jednak jeśli zajdzie taka konieczność, po ich spożyciu dobrze jest wypić napar z mięty lub zieloną herbatę.
Ponadto nie należy spożywać produktów tłustych takich jak: sery żółte, które są bardzo kaloryczne, pasztety, kaszanki, smażone kotlety, boczek, słonina.
Czytaj więcej
Tłuszcz w nich zawarty utrudnia proces odchudzania. Warto również ograniczyć spożywanie potraw mącznych – kluski, makarony, kopytka, pieczywo jasne, gdyż nie tylko rozciągają żołądek, ale również utrudniają proces pozbywania się tkanki tłuszczowej. Należy również unikać spożywania ciast tortowych, francuskich, kruchych, gdyż zawierają dużo kalorii.
Oprócz specjalnej diety należy stosować ćwiczenia na płaski brzuch, by wspomóc spalanie tłuszczu.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl