Dieta na redukcję tkanki tłuszczowej – dlaczego warto, jadłospis, przeciwwskazania, opinie i porady
Obecnie w bardzo dobrym tonie widziane jest prowadzenie zdrowego trybu życia. Odpowiednia dieta, regularne wizyty na siłowni, czy nienaganna sylwetka stają się wizytówką dzisiejszych czasów. Dieta redukcyjna to odpowiedni dobór komponentów żywieniowych połączonych z ćwiczeniami fizycznymi. Jest często błędnie mylona z odchudzaniem. W poniższym artykule przybliżymy nieco więcej informacji dotyczących diety redukcyjnej.
1. Dieta na redukcję tkanki tłuszczowej – dlaczego warto?
Tkanka tłuszczowa znajduje się w każdym ciele ludzkim. Wielu dąży do tego by mieć jej jak najmniej. Pomimo wielu negatywnych wskazań, tkanka tłuszczowa pełni również funkcję izolatora przed zimnem oraz jako magazyn substancji odżywczych.
Nadmiar tkanki tłuszczowej w organizmie może nieść za sobą negatywne konsekwencje. Po pierwsze spowodować może pogorszenie stanu zdrowia a nawet zagrożenie życia. Nadmiar tłuszczu obciąża wewnętrzne narządy organizmu jak serce, nerki czy wreszcie żołądek. Tłuszcz powoduje choroby takie jak otyłość. Dodatkowo utrudnia oddychanie oraz codzienną sprawność fizyczną.
Dieta redukcyjna jest stosowana w celu redukcji nadmiaru tkanki tłuszczowej. Do tego skutkiem ubocznym jest spadek masy ciała. Na początku należy podkreślić, że jest to proces d ł u g o t r w a ł y i wymaga od osoby stosującej dietę wielu wyrzeczeń i przede wszystkim silnej woli.
W procesie redukcji tkanki tłuszczowej oraz zbędnych kilogramów ważne jest określenie typu budowy ciała jaki posiadamy oraz które fragmenty ciała powinniśmy zrzucić. I ważne by obserwować i notować postępy. Jeżeli nic się nie dzieje należy przeanalizować ponownie dietę i dobrać ją odpowiednio dla swojego organizmu.
2. Dieta na redukcję tkanki tłuszczowej – jadłospis
W trakcie diety redukcyjnej bardzo istotne jest dobranie odpowiedniej ilości kalorii, którą możemy przyjąć w ciągu doby. Wyliczenie zapotrzebowania kalorycznego można uzyskać za pomocą specjalne stworzonych do tego celu aplikacji czy kalkulatorów kalorii. Można również skorzystać z konsultacji dietetyka lub trenera personalnego.
Codzienny jadłospis w przypadku diety redukcyjnej powinien być dobrany indywidualnie do człowieka. Zalecana ilość posiłków to od 4 do nawet 7 w ciągu dnia. Przerwy pomiędzy posiłkami powinny trwać 3-4 godziny. Chodzi o to, by pobudzić metabolizm i dostarczać do organizmu wiele związków odżywczych. W trakcie stosowania diety redukcyjnej nie należy się ograniczać całkowicie do zaprzestania spożywania potraw, które lublimy.
Aby efekty diety na redukcję tkanki tłuszczowej były jak najbardziej zauważalne warto całkowite wyeliminować z codziennego jadłospisu gazowane i słodkie napoje, słone przekąski czy fast foody.
3. Dieta na redukcję tkanki tłuszczowej – przeciwwskazania
Przeciwwskazania do stosowania diety redukcyjnej w zasadzie nie istnieją. Oprócz oporów psychicznych i problemem z przestawieniem się na inną dietę jest polecana dla wszystkich.
Być może osoby przewlekle chore i stosujące regularnie leki powinny skonsultować chęć przejśca na dietę redukcyjną z lekarzem specjalistą.
4. Dieta na redukcję tkanki tłuszczowej – opinie i porady
Opinie osób, które zdecydowały się na dietę redukcyjną są niezwykle pozytywne. Fakt, wymaga ona dużo samozaparcia i systematyczności. Należy zrezygnować z niektórych przyzwyczajeń żywieniowych, ale w konsekwencji wychodzą na dobre. Po pewnym czasie zauważalny jest spadek masy ciała. A poprawa sylwetki i co za tym idzie wyglądu zewnętrznego wiąże się również z poprawą samopoczucia i wzrostem pewności siebie.